Κόσμος

«Τελειώνει» το F-35 για την Τουρκία: Νέο «μπλόκο» της Γερουσίας - Τελευταία προειδοποίηση Τραμπ στον Ερντογάν: «Μην αγοράσεις τους S-400»

Κλιμακώνει την πίεση το αμερικανικό Κογκρέσο προς την Τουρκία μέσω της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό στη Γερουσία, ο οποίος πλέον επιβάλει νέους περιορισμούς στη παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης που κλυδωνίζει τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει ρητά την απαγόρευση της χρήσης αμερικανικών πόρων για τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία ή την παροχή οποιασδήποτε άλλης διευκόλυνσης μέχρι ο υπουργός Εξωτερικών να πιστοποιήσει ότι η Άγκυρα δεν θα αγοράσει ή δεν θα δεχθεί τη παραλαβή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και η Εθνική Αρμενική Επιτροπή των ΗΠΑ που είχαν ξεκινήσει από κοινού την εκστρατεία για την παρεμπόδιση της πώλησης των F-35 στην Τουρκία καλωσόρισαν την εγκατάλειψη της «ήσυχης διπλωματίας» εκ μέρους των ΗΠΑ και ευχαρίστησαν τον γερουσιαστή Κρις Βαν Χόλεν για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στη προσπάθεια να συμπεριληφθεί η εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού.

«Με αυτό το νομοσχέδιο, η Γερουσία καθιστά σαφές ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία δεν περιορίζονται στον πάστορα Μπράνσον. Η απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από τον Ερντογάν είναι μόνο το τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο ότι η Τουρκία είναι μόνο στο όνομα σύμμαχος.

Όλη η αμερικανική κυβέρνηση - το υπουργικό συμβούλιο και το Κογκρέσο - εγκατέλειψαν την αποτυχημένη προσέγγιση της ήσυχης διπλωματίας με την Άγκυρα. Η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τώρα ότι είναι ένας «αφοσιωμένος σύμμαχος» με δράσεις, και όχι μόνο με δηλώσεις στις αμερικανικές εφημερίδες», σημείωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης μετά την υπερψήφιση του προϋπολογισμού.

Νέα προειδοποίηση των ΗΠΑ στον Ταγίπ Ερντογάν

Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε για μία ακόμη φορά τη διαφωνία της με την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο -όπως τονίστηκε από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Ναούερτ- δεν είναι συμβατό με τον οπλισμό που διαθέτει το ΝΑΤΟ.

Η απάντησή της στέλνει νέα προειδοποίηση στην Τουρκία, η οποία απάντησε αρνητικά σε όλες τις συμβουλές και τις παρεμβάσεις των Αμερικανών για ακύρωση της συμφωνίας. Διπλωματική πηγή εξήγησε ότι η αμερικανική θέση δεν πρόκειται να αλλάξει και ότι όταν και εάν παραληφθούν οι S-400, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα συνεργαστεί με τους Αμερικανούς νομοθέτες για τα περαιτέρω, αναφέρει τπ hellasjournal.

Όλος ο διάλογος για την Τουρκία, της εκπροσώπου με τους δημοσιογράφους, ακολουθεί:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ερντογάν παραπονέθηκε χθες για τις διαδικασίες των Η.Π.Α. εναντίον της Halkbank. Μπορείτε να σχολιάσετε τις παρατηρήσεις του και να εξηγήσετε την κατάσταση σχετικά με αυτήν την τράπεζα;

ΝΑΟΥΕΡΤ: Ναι, Laurie, λυπάμαι. Δεν έχω δει αυτά τα σχόλια ακόμα. Μπορώ να το εξετάσω και να δω αν μπορώ να βρω κάτι για σας. Απλώς προσωπικά δεν τις είχα δει (τις δηλώσεις του).

ΕΡΩΤΗΣΗ: Λοιπόν, είπε – θα μπορούσα να σας πω, παραθέτω – λέει ότι είναι απαράδεκτο ότι ορισμένες αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες έγιναν κατά της τράπεζας. Δεν το κάνετε –

ΝΑΟΥΕΡΤ: Νομίζω ότι εμπίπτει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και επίσης στο Υπουργείο Οικονομικών. Αλλά και πάλι, διστάζω να σχολιάσω κάτι που δεν έχω δει, αλλά εκτιμώ την προσπάθειά σου να προσπαθήσεις να το συνθέσεις για μένα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εντάξει. Μια άλλη ερώτηση τότε.

ΝΑΟΥΕΡΤ: Εντάξει. ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην προγραμματισμένη παράδοση αυτού του πυραύλου αεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία από το 2020, που αρχικά είχε προγραμματιστεί, μέχρι το 2019. Ποια είναι η απάντησή σας σε αυτό;

ΝΑΟΥΕΡΤ: Λοιπόν, αν συμβαίνει αυτό – και δεν έχω δει ούτε αυτή την είδηση – αλλά αυτό θα μας απασχολούσε. Γνωρίζετε ότι είναι αντίθετη με την πολιτική μας να έχουμε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, να χρησιμοποιεί ένα σύστημα S-400. Μέρος του προβλήματος με αυτό είναι – ότι δεν είναι διαλειτουργικό με άλλα συστήματα του ΝΑΤΟ. Και έτσι είμαστε αντίθετοι – έχοντας μερικούς από τους εταίρους και τους συμμάχους μας σε όλο τον κόσμο να αγοράζουν ενδεχομένως τους S-400.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και θα προκαλούσε επίσης κυρώσεις με βάση τον CAATSA;

ΝΑΟΥΕΡΤ: Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε αυτό. Ωστόσο, έχουμε καταστήσει σαφές τι θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις σε άλλες χώρες και οντότητες σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...