Κυβέρνηση

Συνεχίζεται η «διπλωματία της κότας»: Επανεκκίνηση των συζητήσεων για τα ΜOE με την Τουρκία - Ψευδαισθήσεις «καλής γειτονίας» από τον ΥΠΕΘΑ

Συνεχίζεται η «διπλωματία της κότας» από την ελληνική πλευρά όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά. Με εντολή του υπουργού Άμυνας, Π. Καμμένου, γίνεται επανεκκίνηση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, μετά από την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων.

Το όνειρο για φιλικές σχέσεις και καλή γειτονία με την Τουρκία συνεχίζει να επηρεάζει τις αποφάσεις του ΥΠΕΘΑ, αγνοώντας τις προκλήσεις των Τούρκων που , παρά την απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη, συνεχίζονται.

Η Τουρκία, εν μέσω της αμερικανοτουρκικής κρίσης, προχώρησε σε μία κίνηση με σκοπό να ΄΄μαλακώσει΄΄ τους Ευρωπαίους και να ρίξει στάχτη στα μάτια της Κυβέρνησης. 

Παρόλα αυτά, το ΥΠΕΘΑ συνεχίζει να έχει ψευδαισθήσεις για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων...

Η άρση της αναστολής των συζητήσεων για τον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, αποφασίστηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Έθνικής Άμυνας.

Σε κίνηση φιλίας και καλής γειτονίας προχώρησε ο Πάνος Καμμένος προς την Άγκυρα, μετά την απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη. Ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Άμυνας ξαναρχίζει τις συζητήσεις με την Άγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά τα τελευταία γεγονότα και την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη.

Υπενθυμίζεται ότι την επομένη της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών, ο υπουργός Άμυνας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση τους και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι οι σχέσεις Καμμένου - Άγκυρας βρέθηκαν κατά καιρούς στο ναδίρ, με τον Έλληνα υπουργό να βάλλει συχνά κατά της τουρκικής κυβέρνησης για τη στάση της στο Αιγαίο αλλά και για τους δυο στρατιωτικούς («προσχεδιασμένη με εντολή του Ερντογάν η σύλληψη των στρατιωτικών») και το τουρκικό ΥΠΕΞ να απαντά συχνά απαξιωτικά και υποτιμητικά («ανεύθυνο και ασόβαρο άτομο»).

Οι συζητήσεις είχαν «παγώσει», ωστόσο, η άρση της αναστολής αποφασίστηκε μετά και την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ

«Μετά τα τελευταία γεγονότα και την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ αποφασίστηκε η άρση της αναστολής των συζητήσεων για τον τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία».

Υπενθυμίζουμε πως, όπως γράφαμε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ προ ημερών, οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία είχαν ΄΄κοπεί΄΄ μετά από την αναστολή δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα ΜΟΕ.

«Κόβονται” σταδιακά οι ήδη ανύπαρκτοι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας υπό το πρίσμα των δραματικών εξελίξεων στα αμερικανο-τουρκικά. Με σήμα που έφθασε σ΄ όλα τα Γενικά Επιτελεία ανακοινώθηκε πως αναστέλλονται όλες οι δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το 2018.

Η αναστολή των ΜΟΕ ισχύει μέχρι νεωτέρας, όπως αναφέρεται.

Ήδη όλα τα Γενικά Επιτελεία έχουν λάβει έγγραφο από το ΓΕΕΘΑ με συγκεκριμένες εντολές.

Tα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αποτέλεσαν μια αμερικανική έμπνευση ώστε να στηριχθεί το αφήγημα της “συνεννόησης με την Τουρκία”, η οποία φυσικά ποτέ δεν προέκυψε με ευθύνη των Αμερικανών και των ελληνικών Κυβερνήσεων. Όλοι γνώριζαν την νεο-οθωμανική επεκτατική πολιτική του Ερντογάν και των Τούρκων.

Μια τεράστια αμερικανική «παπάτζα” που έδινε την ευκαιρία στην Τουρκία να μας την λέει πως «διαταράσουμε τις καλές σχέσεις”.

Η αναστολή των ΜΟΕ από την ελληνική πλευρά «δείχνει” πολλά.

Καταρχήν τα ΜΟΕ προβλέπουν αναστολή στρατιωτικών ασκήσεων και δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια του θέρους και των μεγάλων θρησκευτικών εορτών. Και τυπικά τώρα το ΓΕΕΘΑ λέει πως πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...