Στρατός Ξηράς

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: Τα δέκα σενάρια για τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις!

Πληθαίνουν οι πληροφορίες που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία τις τελευταίες ώρες που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Οι πληροφορίες που δεν έχουν επίσημα επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, με πιθανότερες ημερομηνίες από σήμερα μετά την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης, έως και στα μέσα της εβδομάδος πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αφορμή της συνεδρίασης θα είναι η παραμονή ή όχι του Ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, μετά την ολοκλήρωση της τριετούς θητείας του.

Τυπικά η θητεία ολοκληρώνεται στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα πριν τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, τα σενάρια που κυκλοφορούν ανάμεσα σε στρατιωτικούς είναι πάρα πολλά και μένει να αποδειχθούν στην πράξη.

Ορισμένα από αυτά κάνουν λόγο για παραμονή του Α/ΓΕΕΘΑ, για ένα ακόμη χρόνο και καμία αποστρατεία Αρχηγών, έως τον ερχόμενο Γενάρη.

Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για αποστρατεία του Α/ΓΕΕΘΑ, με αντικαταστάτη τον νυν Α/ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Στεφανή. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να γίνει η ''σφαγή'' της τάξεως '83, όπου οι νυν Αντιστράτηγοι συμμαθητές Δημόκριτος Ζερβάκης (1η Στρατιά), Κωνσταντίνος Βασιλειάδης (Διοικητής ΑΣΔΥΣ), Δημήτριος Μπίκος (Γ' Σώμα Στρατού), Γεώργιος Καμπάς (Δ' Σώμα Στρατού), Αντώνιος Νομικός (Υπαρχηγός ΓΕΣ) και Κωνσταντίνος Φλώρος (Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ), διεκδικούν τη θέση του Α/ΓΕΣ.

Εάν ισχύει το παραπάνω σενάριο, θα υπάρξει η αναγκαστική αποστρατεία του νυν ΓΕΠΣ, συμμαθητή του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, (Τάξεως '82 ΣΣΕ) Νικόλαου Μανούρη.

Σενάριο Τρίτο. Αποστρατεία Α/ΓΕΕΘΑ και αντικατάστασή του με τον νυν Α/ΓΕΑ, Χρίστο Χριστοδούλου. Σε αυτή την περίπτωση, ως βέβαιος αντικαταστάτης του Α/ΓΕΑ, θεωρείται ο νυν Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Γεώργιος Μπλιούμης.

Σενάριο Τέταρτο. Αποστρατεία όλων των Αρχηγών ή προαγωγή ενός εκ των νυν στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ και προαγωγή στη θέση του Α/ΓΕΣ ενός εκ των Αντιστρατήγων της τάξεως '83, στη θέση του Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Νικόλαου Τζούνη, του νυν Αρχηγού Στόλου, Αντιναύαρχου Ιωάννη Παυλόπουλου και στη θέση του Α/ΓΕΑ, ο νυν Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.

Σενάριο Πέμπτο. Αποστρατεία όλων των Αρχηγών και προαγωγή στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, ιεραρχικά ενός εκ των Αντιστρατήγων Δημόκριτου Ζερβάκη, Δημήτριου Μπίκου, Γεώργιου Καμπά, Κωνσταντίνου Φλώρου.

Σενάριο Έκτο. Τοποθέτηση στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, του νυν Αρχηγού Στόλου, Αντιναύαρχου Ιωάννη Παυλόπουλου.

Σενάριο Έβδομο. Τοποθέτηση στη θέση του Διοικητή 1ης Στρατιάς του νυν Διοικητή ΑΣΔΕΝ, Νικόλαου Μανωλάκου.

Σενάριο Όγδοο. Τοποθέτηση στην 1η Στρατιά ή στο Γ'ΣΣ, του νυν Υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου.

Σενάριο Ένατο. Τοποθέτηση στην 1η Στρατιά του νυν Διοικητή ΑΣΔΥΣ, Αντιστράτηγου Κων. Βασιλειάδη.

Σενάριο Δέκατο. Προαγωγή η αποστρατεία του Α/ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή με αντικατάσταση τουλάχιστον έως το Μάρτιο, του νυν ΓΕΠΣ, Αντιστράτηγου Νικόλαου Μανούρη.

Ρυθμιστής στις όποιες εξελίξεις προκύψουν αναμένεται να είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έχει αποδειχθεί ως μεγάλος ''παίχτης'' στο ΥΠΕΘΑ. Η στήριξη που παρείχε στον Αλέξη Τσίπρα, ειδικά το τελευταίο διάστημα και η πολύ καλή σχέση που διατηρούν οι δυο τους, τον έχει ισχυροποιήσει ως το μεγάλο αφεντικό του ΥΠΕΘΑ, που θα καθορίσει τις όποιες εξελίξεις.

Του Ηλία Προύφα
Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ