Κόσμος

Στο ναδίρ οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις: Κλείνουν Ιντσιρλίκ και αναβαθμίζουν στρατηγικά την Ελλάδα; - Μεγάλο κύμα αντιαμερικανισμού στην Τουρκία

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις μετά από την επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά και τα αντίποινα της τουρκικής ηγεσίας. Η ένταση που επικρατεί επηρεάζει άμεσα και το μέλλον της Αεροπορικής Βάσης Ιντσιρλίκ, καθώς το αντιαμερικανικό κύμα που έχει αναπτυχθεί στην Τουρκία απαιτεί το κλείσιμό της.

Όπως σας είχε ενημερώσει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, στην Τουρκία βρίσκεται μία τεράστια εκστρατεία σε εξέλιξη κατά την οποία πολίτες και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ απαιτούν να μπει λουκέτο σε Ιντσιρλίκ-Κιουρετσίκ.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ξεκληρίζει τους Τούρκους ΝΑΤΟϊκούς αξιωματικούς από το Στράτευμα, αμέσως μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον ενώ στις ΗΠΑ έχει πέσει «σήμα” να είναι όλοι έτοιμοι σε περίπτωση που ο «Σουλτάνος” αρχίζει να κλείνει ΝΑΤΟϊκές βάσεις στην χώρα.

Ταυτόχρονα ήρθαν και θερμά μηνύματα στήριξης από Τεχεράνη και Μόσχα. Ειδικά η Ρωσία απέστειλε μήνυμα στον Ρ.Τ.Ερντογάν να «τελειώνει με το ΝΑΤΟ για να μπει στους BRICS”.

Έτσι ο Ρ.Τ.Ερντογάν συνεχίζει τις εκκαθαρίσεις στο στράτευμα από φιλονατοϊκούς αξιωματικούς. 27 εντάλματα σύλληψης αξιωματικών του Ναυτικού όλων των βαθμίδων. Είναι πλέον ολοφάνερο πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν «καθαρίζει” το Στράτευμα του ώστε να εισέλθει ανενόχλητος σε νέες «δομές”.

«Να μπει λουκέτο σε Ιντσιρλίκ-Κιουρετσίκ” - «Οι πολίτες μας θέλουν να κλείσουμε τη βάση του Ιντσιρλίκ και να απομακρύνουμε το ραντάρ του Κιουρετσίκ από τη Μαλάτεια” αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ.

Υπάρχει μεγάλο κύμα αντιαμερικανισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι πολίτες μοιράζουν τα μηνύματα εκδηλώνοντας συμπαράσταση στην Κυβέρνηση μας”.

«Να βγούμε από το ΝΑΤΟ”

«Ανατινάξτε τις ΗΠΑ”.

«Από την βάση του Ιντσιρλίκ ξεκινούν οι επιχειρήσεις στην Συρία κατά της Τουρκίας. Από κει στις 15 Ιουλίου απογειώθηκε το αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού για να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις των πραξικοπηματιών του Φ.Γκιουλέν”.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα συνθήματα των οπαδών του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Μεγάλο ερντογανικό ΜΜΕ ανέφερε πως η Άγκυρα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον. Μετά τις κυρώσεις της Κυβέρνησης Ν.Τραμπ, η Αγκυρα αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση και να απαντήσει. Στην τελευταία συνάντηση Πομπέο-Τσαβούσογλου αυτό έγινε κατανοητό στις ΗΠΑ, όπως είχαμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ.

«Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί, ο τουρκικός λαός δεν μπορεί να σιωπήσει απέναντι στις άδικες αμερικανικές κυρώσεις . Παρατηρούμε την κατάσταση στο Ιντσιρλίκ και στη Σμύρνη ενώ διαθέτουμε στη φαρέτρα και άλλες απαντήσεις” γράφει η εφημερίδα.

«Θα δοθεί απάντηση στην συμπεριφορά των ΗΠΑ. Σας συστήνουμε να ξαναδείτε την αφοσίωση σας (σσ στην συμμαχία) και την κρίση σας. Δεν είμαστε η παλιά Τουρκία. Εχουμε έναν αποφασισμένο ηγέτη ο οποίος αντλεί την δύναμη του κατευθείαν από το έθνος μας. Μπορεί να αιφνιδιαστείτε…”

Είναι ξεκάθαρο πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν διεξάγει μια πρωτοφανή εκστρατεία αντιαμερικανισμού προετοιμάζοντας περαιτέρω το έδαφος γι αυτό που έρχεται.

Εν μέσω της αμερικανοτουρκικής κρίσης  ο Τραμπ φαίνεται αποφασισμένος να τελειώσει οριστικά τον Ταγίπ Ερντογάν και να αφήσει την Τουρκία να βυθιστεί στο χάος.

Στην Ουάσινγκτον χαρακτηρίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο ως επικίνδυνο για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της Δύσης και του καταλογίζουν βρόμικα παιχνίδια με το Ιράν και τη Ρωσία. Στην κατεύθυνση αυτή οι Αμερικανοί σχεδιάζουν τη μεταφορά μαχητικών από το Ιντσιρλίκ στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας γεωπολιτικά τη χώρα, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα kontra news.

Στην ουσία επιδιώκουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε δύναμη σταθερότητας για ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η αναβάθμιση της βάσης στη Σούδα σε συνδυασμό με τη μεταφορά των αμερικανικών μαχητικών που σταθμεύουν στο Ιντσιρλίκ στη Λάρισα, θωρακίζει την Ελλάδα απέναντι στην τουρκική απειλή.

Οι Αμερικανοί αναλαμβάνουν και μια σειρά ακόμα πρωτοβουλιών που αφορούν στενούς συνεργάτες και συγγενείς του Ερντογάν οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίου με το Ιράν. Τα σκληρά μέτρα των ΗΠΑ οδηγούν την Τουρκία σε ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση.

Ο Ερντογάν απειλεί ευθέως τον Ντόναλντ Τραμπ ότι θα αναζητήσει άλλους συμμάχους, εννοώντας την Ρωσία, αλλά η Μόσχα δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αντιμετωπίσει την κρίση της τουρκικής οικονομίας.

Η Ουάσινγκτον σκληραίνει τη στάση της και απέναντι στο Ιράν που έχει διαμορφώσει κοινό μέτωπο με την Τουρκία. Άλλωστε, σε όλη τη διάρκεια που ίσχυε το εμπάργκο με το Ιράν, οι Τούρκοι είναι αυτοί που προμήθευαν την Τεχεράνη με αντάλλαγμα χρυσό και λαθραίο πετρέλαιο.

Η Αθήνα «παγώνει» το μορατόριουμ με Άγκυρα

Την αναστολή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία μέχρι νεωτέρας αποφάσισε, σύμφωνα το ΓΕΕΘΑ. Η Ελλάδα περιορίζει τις επαφές της με την Τουρκία μετά από ενέργειες στις οποίες προχώρησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Ειδικότερα, με σήμα το οποίο έφτασε σε όλα τα Γενικά Επιτελεία, αναστέλλονται δραστηριότητες που αφορούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για το 2018, μέχρι νεοτέρας.

Τα μέτρα που αναστέλλονται αφορούν ανταλλαγή αποφοίτων στρατιωτικών σχολών, αθλητικές ή πολιτιστικές δράσεις, τα οποία αποτελούσαν μέχρι τώρα «όχημα» συνεννόησης με την Άγκυρα.

Σε ισχύ παραμένουν τα μέτρα σε μείζονα θέματα όπως είναι ο προγραμματισμός στρατιωτικών ασκήσεων και οι έγκαιρες προειδοποιήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αλλά και οι επαφές που αφορούν διμερή ζητήματα σε όλα τα επίπεδα.

Η συγκεκριμένη απόφαση για αυτή τη χαμηλής έντασης αντίδραση ελήφθη σε ευρύτερο πολιτικό επίπεδο και συνδέεται με την ανησυχία που είναι έκδηλη της τελευταίες ημέρες αναφορικά με την αστάθεια που επικρατεί στη γείτονα.

Ο Τραμπ «πάγωσε» την πώληση των F-35 στην Τουρκία

Νέο κύκλο αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας αναμένεται ότι θα προκαλέσει το «πάγωμα» της πώλησης των F-35 στην Άγκυρα που από χθες το βράδυ φέρει την υπογραφή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Το νομοσχέδιο φέρει τίτλο «The John S. McCain National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2019».

Ο Λευκός Οίκος, μετά την υπερψήφισή του, προσπάθησε ανεπιτυχώς να αλλάξει έξι σημεία του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων και η πρόνοια για πάγωμα παράδοσης των F-35 μέχρις ότου αποδείξει το Πεντάγωνο ότι η Τουρκία είναι καλός και πιστός σύμμαχος της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα γερουσιαστές και βουλευτές ζητούν την άμεση απελευθέρωση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο ο Πρόεδρος Ερντογάν χαρακτήρισε «κατάσκοπο» και κατηγόρησε ότι συνεργάστηκε με «τρομοκράτες».

Το νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ αρνήθηκε να αφαιρέσει την αναφορά για την Τουρκία. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Πενταγώνου ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δολάρια και στόχο έχει την ανοικοδόμηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές