Κόσμος

Στο μενού και η Τουρκία: Αγγελιοφόροι Πούτιν σε Γερμανία, Ισραήλ, Γαλλία λίγο πριν την καταιγίδα - Στηρίζει με νύχια και με δόντια η Μέρκελ τoν Ερντογάν


Προ γεωπολιτικής καταιγίδας, σε μια επίσκεψη αστραπή ο Ρώσος Α/ΓΕΕΘΑ, Β.Γκερασίμοφ, ταξίδεψε μαζί με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σ.Λαβρόφ, και συμμετείχε σε μια σειρά συναντήσεων με Μέρκελ-Μακρόν-Νετανιάχου. Στο πλαίσιο της συνάντησης συζήτησαν τις εξελίξεις στη Συρία, την Τουρκία και την κρίση στην Ουκρανία.

Η Α.Μέρκελ, εξέφρασε ανοιχτά τη στήριξή της στην υπό οικονομική κατάρρευση Τουρκία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το συμφέρον των Τούρκων είναι και συμφέρον της Γερμανίας.

Ο κόσμος βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο εν αναμονή εξελίξεων που θα αλλάξουν ριζικά την παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση. Τα ερωτηματικά, ωστόσο, παραμένουν πολλά.

Ποτέ πριν, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο αρχηγός των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ, δεν είχαν ταξιδέψει σε μια κοινή περιοδεία στο εξωτερικό.

Προφανώς, αυτοί οι δύο αξιωματούχοι διαδραματίζουν το ρόλο των «αγγελιοφόρων» που διευκρινίζουν ορισμένα ζητήματα για τις συναντήσεις Πούτιν-Τράμπ με "μενού" και την Τουρκία.

Ωστόσο, γιατί πρέπει ο Ρώσος Α/ΓΕΕΘΑ να παρευρεθεί σε συναντήσεις στο Βερολίνο και στο Παρίσι, εάν η Γερμανία και η Γαλλία διαδραματίζουν δευτερεύοντα στρατιωτικό ρόλο στη Συρία;

Αυτή την εβδομάδα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Α/ΓΕΕΘΑ των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλερι Γκερασίμοφ, επισκέφθηκαν τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ και στη συνέχεια πήγαν στο Βερολίνο και στο Παρίσι όπου συναντήθηκαν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Μακρόν.

Σύμφωνα με σύντομες αναφορές στον Τύπο, οι αξιωματούχοι συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία, την Τουρκία και τη ρύθμιση της κρίσης στην Α.Ουκρανία.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Αβιγκντόρ Λίμπερμαν ήταν παρών στη συνάντηση με τον Μπ. Νετανιάχου τη Δευτέρα, 23 Ιουλίου.

Αμέσως μετά, ο Νετανιάχου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Β. Πούτιν.

Η Ρωσία εκπλήρωσε την υπόσχεσή της να εγγυηθεί την παρουσία του συριακού στρατού στο νότο, στα σύνορα με το Ισραήλ, απομακρύνοντας τις ιρανικές δυνάμεις από αυτό.

Με τη σειρά τους, οι ΗΠΑ αποδέχτηκαν την διατήρηση εξουσίας του Μπασάρ Άσαντ. Το Ιράν δήλωσε νωρίτερα ότι θα μπορούσε να εξετάσει την απόσυρση στρατευμάτων εάν η Ρωσία μπορούσε να εγγυηθεί τα συμφέροντά του.

Η πρόσφατη αποχώρηση των "Λευκών Κράνων" από τη Συρία από το Ισραήλ δείχνει ότι οι συμφωνίες υλοποιούνται. Ακόμη και το μαχητικό της Συρίας που κατέρριψε το Ισραήλ την Τρίτη, 24 Ιουλίου, δεν πυροδότησε τίποτα μεγάλύτερο.

Ο πρώην πρέσβης του Ιράν στη Δαμασκό και σύμβουλος του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χουσεΐν Σέιχ αλ-Ισλάμ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. "Η κυβέρνηση της Συρίας είναι το μόνο μέρος που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποιος θα μείνει στη Συρία και ποιος θα την εγκαταλείψει", δήλωσε ο ιρανός αξιωματούχος. Πιθανότατα, η θέση που εξέφρασε ο αξιωματούχος, δεν εκπροσωπεί μόνο το Ιράν.

Η συνάντηση στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χαϊκό Μάασ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Jean-Yves Le Drian παρευρέθηκε στη συνάντηση στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συναντήσεις οργανώθηκαν κατόπιν αιτήματος του Ρώσου Προέδρου.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι συζήτησαν θέματα σχετικά με τους Σύρους πρόσφυγες και την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ για τη ρύθμιση της κρίσης στην Ουκρανία.

Για ποιο λόγο ο Β.Γκερασίμοφ, ο Α/ΓΕΕΘΑ των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, να είναι παρών σε όλες αυτές τις συναντήσεις;

Αναφέρθηκε ότι η Ρωσία και η Γαλλία ξεκίνησαν μια κοινή ανθρωπιστική επιχείρηση στον απελευθερωμένο νότο της Συρίας. Αλλά ποιος ο ρόλος του Β.Γκερασίμοφ στην εν λόγω επιχείρηση;

Το Βερολίνο και το Παρίσι ευθύνονται άμεσα για την άνοδο στην Ουκρανία του δυτικόφιλου Π.Ποροσένκο. Είναι επίσης υπεύθυνοι για την αντι-ρωσική υστερία στην Ευρώπη.

Η θέση της Ρωσίας σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία έχει αλλάξει. Αρκεί να υπενθυμίσουμε την πρόσφατη πρόταση του Πούτιν να διεξαγάγει δημοψήφισμα στο Donbass. Αυτόν το ρόλο θα μπορούσε να διαδραματίζει ο Β.Γκερασίμοφ, για να μιλήσει για την κόκκινη γραμμή που πέρασε η Ουκρανία στη Θάλασσα του Αζοφ.

Νωρίτερα, ο Πούτιν προειδοποίησε ότι η επιδείνωση της κρίσης στο Donbass θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες για την Ουκρανία.

Φαίνεται ότι το Γενικό Επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων έχει ήδη ένα σχέδιο δράσης σε αυτό το σημείο.

Φαίνεται ότι το σχέδιο αυτό λαμβάνει υπόψη την πιθανή κίνηση της Ουκρανίας να ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Donbass, είτε με δική του βούληση είτε με οδηγίες από το βαθύ κράτος.

Οι προαναφερθείσες συναντήσεις, που έγιναν κατόπιν αιτήματος του Πούτιν, έμοιαζαν με ένα μήνυμα από τον Πούτιν προς τη Μέρκελ και το Μακρόν:

"Συζητήστε με τον Γερασίμοφ, αν ο Λαβρόφ δεν σας πείσει".

Συμφέρον Βερολίνου στην Τουρκία

Παρά την κόντρα Γερμανίας - Τουρκίας, το Βερολίνο δηλώνει πως έχει συμφέρον από μια ισχυρή τουρκική οικονομία.

Συγκεκριμένα αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τη βουτιά του τουρκικού νομίσματος, που έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν έχουν γίνει έκτακτες συνομιλίες μεταξύ των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) για το θέμα αυτό. Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να σχολιάσει κανείς για την έκθεση γερμανικών επιχειρήσεων στην οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και αρνήθηκε να αποτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Το «ευχαριστώ» του Αλμπαϊράκ

Την ίδια ώρα Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ επαίνεσε σήμερα τον Γερμανό υπουργό, ο οποίος επέκρινε την επιβολή πρόσθετων αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, και δήλωσε ότι η υποστήριξη της διπλωματίας θα ενισχύει την εμπιστοσύνη της Τουρκίας στις σχέσεις με τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλμπαϊράκ ανήρτησε τα σχόλιά του στο Twitter απαντώντας στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι δασμοί και οι πολιτικές κυρώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη και ότι η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις για το Ιράν.

Μέρκελ: Η Γερμανία θέλει να δει οικονομική ευημερία στην Τουρκία

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία θέλει να δει οικονομική ευημερία στην Τουρκία και ότι η Άγκυρα θα πρέπει να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της κεντρικής της τράπεζας.

«Κανείς δεν έχει συμφέρον σε μια αποσταθεροποίηση της οικονομίας στην Τουρκία. Αλλά πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε η Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο όταν ρωτήθηκε για την οικονομική κατάσταση στην Τουρκία.

«Η Γερμανία θα ήθελε να δει μια οικονομικά ευημερούσα Τουρκία. Αυτό είναι προς το συμφέρον μας», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Έκλεισε η συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν το Σάββατο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν το Σάββατο στον πύργο του Μέζεμπεργκ, που βρίσκεται έξω από το Βερολίνο, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τον πόλεμο στη Συρία, τη συνεχιζόμενη βία στην ανατολική Ουκρανία και ενεργειακά θέματα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ρώσος πρόεδρος είχαν συναντηθεί προηγουμένως στο Σότσι στη Μαύρη Θάλασσα, τον Μάιο.

Η Μέρκελ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχαν εξάλλου συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Βερολίνο τον περασμένο μήνα, μαζί με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του ρωσικού στρατού Βάλερι Γκερασίμοφ.
https://twitter.com/BeratAlbayrak/status/1028944999214473216?ref_src=twsrc%5Etfw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές