Πατριαρχεία

Πως ερμηνεύουν οι υποστηρικτές των σχισματικών την επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στο Φανάρι: Ο Κύριλλος δεν έχει καμία ελπίδα-Πολιτικοποίηση του προβλήματος

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Δυσαρέσκεια του Κρεμλίνου για τον Πατριάρχη Μόσχας και αδυναμία ενώπιον του Φαναρίου βλέπει η ουκρανική πολιτική πλευρά επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα πριν από την συνάντηση Βαρθολομαίου-Κύριλλου στο τέλος του μήνα.

Η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας είναι περισσότερο για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τον εαυτό του ενώπιον του Κρεμλίνου, σαν να ισχυρίζεται ότι «έχω κάνει ό,τι θα μπορούσα». Αυτήν την άποψη εκφράζει ο βουλευτής της Ουκρανίας και ηγέτης της Ομάδας OSINT Dmytro Tymchuk για την προγραμματισμένη συνάντηση του κ.Κύριλλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στα τέλη Αυγούστου .

Ως γνωστόν ο πολιτικός κόσμος της Ουκρανίας στην πλειονότητά του υποστηρίζει τους σχισματικούς του “Πατριαρχείου Κιέβου”.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Tymchuk η επίσκεψη Κύριλλου στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου δεν είναι παρά επίδειξη προ του Κρεμλίνου την παραμονή μάλιστα της σύγκλισης της Συνόδου της Ιεραρχίας του Οικουμενικού θρόνου που έχει προγραμματιστεί για τις 1-3 Σεπτεμβρίου. Ο Ουκρανός βουλευτής προσθέτει ότι η συνάντηση δεν έχει "καμία πιθανότητα" να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ή να τον εκφοβίσει στο "ουκρανικό ζήτημα".

Ο βουλευτής ισχυρίζεται πως η επίσκεψη δείχνει ότι η Μόσχα έχει ήδη εξαντλήσει όλα τα επιχειρήματα και καταλαβαίνει πλήρως ότι έχασε αυτό το "παιχνίδι σκακιού". Ο Τυμτσούκ προσθέτει: "Εξάλλου, το Κρεμλίνο δεν είναι  ικανοποιημένο με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για την αποτυχία της σε μια τόσο στρατηγική κατεύθυνση, αντιμετωπίζοντας έτσι ένα συντριπτικό πλήγμα στον«ρωσικό κόσμο» στην Ουκρανία”.

Σύμφωνα με τον βουλευτή η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υποεκτίμησε την απειλή γι 'αυτούς σε αρχικό στάδιο, διότι η εξαρχεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι όλα ήταν υπό έλεγχο και οι προσπάθειες ήταν μια άλλη "φάρσα" των ουκρανικών αρχών.

"Όταν η Μόσχα κατάλαβε ότι η απειλή για την επιρροή τους ήταν πραγματική, είχε ήδη χάσει την στρατηγική πρωτοβουλία, και εσπευσμένα έριξαν όλα τα εκκλησιαστικά και κοσμικά όπλα τους στη μάχη (ρωσική διπλωματία, πληροφορίες, προπαγάνδα και οικονομικό δυναμικό) , αλλά ήταν πολύ αργά ", δήλωσε ο Tymchuk και συνεχίζει: «Όμως, όπως βλέπουμε, κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών, οι ρωσικές«υβριδικές προσπάθειες» δεν κατάφεραν να πλήξουν τη θέση του Φαναρίου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό αναλυτή αυτό επιβεβαιώνεται από μια πρόσφατη δήλωση της Κωνσταντινούπολης σχετικά με το ζήτημα της "Μητέρας Εκκλησίας".

Εξάλλου, η αντιπροσωπεία της Κωνσταντινούπολης επέλεξε να δεχθεί πρόσκληση της ουκρανικής πλευράς, όχι του Πατριαρχείου Μόσχας ή της πολιτικής ηγεσίας Μόσχας, να συμμετάσχει στην 1030η επέτειο του βαπτίσματος των Ρως στις 28 Ιουλίου.

Επίσης, ο αναλυτής κάνει λόγο για «Ρωσική Υβριδική Ορθοδοξία» που σύμφωνα με τα λεγόμενά του αποτυπώνεται με τρελά χρήματα, απειλές για «εμφύλιο πόλεμο» στην Ουκρανία για θρησκευτικούς λόγους, ή σχίσμα στην παγκόσμια Ορθοδοξία.

Καταλήγοντας, αναφέρει πως η επίσκεψη Κύριλλου είναι περισσότερο για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τον εαυτό του ενώπιον του Κρεμλίνου, υποστηρίζοντας ότι «έχω κάνει ό, τι θα μπορούσα».

Μάλιστα ο Τυμτσούκ προειδοποιεί πως στην Ουκρανία θα μπορούσαν να γίνουν κάθε είδους προκλήσεις την παραμονή της επίσκεψης του Πατριάρχη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον Οικουμενικό Πατριάρχη, καθώς ο Κύριλλος θα χρειαστεί «επιχειρήματα» και «σχετική εικόνα», από βανδαλισμούς και επιθέσεις για τους ελεγχόμενους από τη Μόσχα ναούς για να αξιώσει "καταπίεση των πιστών". Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η ομάδα του θα πρέπει επίσης, σύμφωνα με τον αναλυτή, να είναι προσεκτικοί για την παραλαβή οποιονδήποτε «δώρων» από τη Μόσχα!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές