Κόσμος

Πρόβα Παγκοσμίου Πολέμου κάνει το ΝΑΤΟ στην Λετονία (BINTEO)

Το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει ανησυχητικά πολεμικά παιχνίδια στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας...

Στη Λετονία θα διεξαχθούν οι μεγαλύτερες πολεμικές ασκήσεις με ουσιαστική προσομοίωση πολέμου από τότε που η χώρα έγινε ανεξάρτητη το 1918. Οι στρατιωτικές ασκήσεις που προετοιμάζονται για τέσσερα χρόνια, έχουν προγραμματιστεί να περιλαμβάνουν στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις που αντιμετωπίζουν «αυθόρμητες» αναταραχές σε πόλεις με ρωσικό πληθυσμό.

Οι ασκήσεις διάρκειας δύο εβδομάδων ξεκίνησαν τη Δευτέρα και προγραμματίζονται να λήξουν στις 2 Σεπτεμβρίου.

"Μετά από τέσσερα χρόνια εντατικών προετοιμασιών, αυτή θα είναι η μεγαλύτερη άσκηση στρατιωτικής εκπαίδευσης από την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Λετονίας στην οποία θα εξετάσουμε την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων να υπερασπιστούν τη Λετονία από οποιεσδήποτε απειλές", δήλωσε ο Λετονός αρχηγός της άμυνας, στρατηγός Leonids Kalnins .

"Αυτή η άσκηση είναι η ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε όχι μόνο τις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και να δούμε τις συνολικές αμυντικές δυνατότητες της Λετονίας καθώς οι εταίροι μας συμμετέχουν στις ασκήσεις", συνέχισε.

Εκτός από τις Λετονικές Ένοπλες Δυνάμεις, την Εθνική Φρουρά, την αστυνομία και τους εθελοντές, οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν επίσης στρατεύματα από περισσότερες από δώδεκα άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, καθώς και άλλων χωρών της Βαλτικής. Ο συνολικός αριθμός των στρατευμάτων που συμμετέχουν στις ασκήσεις ανέρχεται σε 10.000, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Το βασικό σχέδιο περιλαμβάνει στρατεύματα που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση  αναταραχών στο ευρύ κοινό στις πόλεις Valmiera και Jekabpils, οι οποίες αποτελούνται από ρωσική εθνοτική πλειοψηφία.

"Δεν θα δημιουργήσουμε ένα σενάριο εναντίον μιας συγκεκριμένης χώρας, αλλά θα προετοιμάσουμε τις Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να προστατεύσουμε τη Λετονία από κάθε κίνδυνο", δήλωσε ο στρατηγός Καλίνς. Πρόσθεσε ότι τα λεγόμενα υβριδικά εγχειρήματα της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία είχαν ληφθεί υπόψη κατά την ανάπτυξη των σεναρίων για τις ασκήσεις!

«Κατά την εκπαίδευση, θα χρησιμοποιήσουμε ένα σενάριο του ΝΑΤΟ βασισμένο στις γεωγραφικές συνθήκες της περιοχής. Το σενάριο αυτό είναι αρκετά ευέλικτο για να τρέξει τόσο συμβατικές τακτικές επιχειρήσεις όσο και σενάρια για την αποτροπή προκλήσεων στη χώρα», δήλωσε ο Αντισυνταγματάρχης Gunars Grikmanis, από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Κοινού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων.

"Οι βασικές προκλήσεις στην εκπαίδευση θα σχετίζονται με αυτή τη συνεργασία με άλλες κρατικές δομές - με την αστυνομία και τη συνοριακή φρουρά. Η συνεργασία με κρατικούς και τοπικούς φορείς και τον άμαχο πληθυσμό θα είναι επίσης απαραίτητη", πρόσθεσε.

Οι πολίτες έχουν ενημερωθεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν αληθινά πυρομαχικά, αλλά έλαβαν προειδοποίηση ότι η εκπαίδευση θα είναι «πολύ ρεαλιστική».

Οι πολεμικές ασκήσεις έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο Ρώσος πρωθυπουργός Medvedev εξέφρασε την αντίθεση του στο ενδεχόμενο ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ.

"Αυτό (η είσοδος της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ) θα μπορούσε να προκαλέσει μια τρομερή σύγκρουση. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο το κάνουν ", δήλωσε ο Μεντβέντεφ σε μια τοπική εφημερίδα.

Το ΝΑΤΟ συζήτησε τη δέσμευσή του να δεχθεί τη Γεωργία στη στρατιωτική συμμαχία κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής του Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Οι ασκήσεις συμπίπτουν επίσης με την προειδοποίηση από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος προειδοποίησε το ΝΑΤΟ ενάντια την τακτική της καλλιέργειας στενότερων δεσμών με την Ουκρανία και τη Γεωργία, λέγοντας ότι μια τέτοια πολιτική ήταν ανεύθυνη και ότι θα είχε απροσδιόριστες συνέπειες για τη συμμαχία.

Εν τω μεταξύ, το μπλοκ των ΗΠΑ έχει επίσης εντείνει τις στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Ευρώπη. Τον Ιούνιο, περισσότεροι από 18.000 στρατιώτες από 19 χώρες έλαβαν μέρος στην άσκηση διάρκειας δύο εβδομάδων "Saber Strike", η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής. Οι ασκήσεις λέγεται ότι στοχεύουν στην εκπαίδευση της ανάπτυξης στρατιωτικών συνοδειών για την υπεράσπιση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, το στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. συνεχίζει να λέει ότι τα γυμνάσια δεν αποσκοπούν στην «πρόκληση» της Ρωσίας.

Ο στρατός της Λετονίας κυκλοφόρησε ένα βίντεο προώθησης για τις ασκήσεις τη Δευτέρα.

https://www.youtube.com/watch?v=Fvc12PLRu30

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ