Υγεία

Προσοχή: Ο θανάσιμος κίνδυνος εάν ταξιδεύετε συχνά με αεροπλάνο - Τι πρέπει να κάνετε

Ένα σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμη και οι υγιείς άνθρωποι που κάνουν συχνά ταξίδια με αεροπλάνο, είναι η θρόμβωση των αγγείων των κάτω άκρων.

Ο κίνδυνος θρόμβωσης αρχίζει να αυξάνεται από τις 4 ώρες πτήσης και κορυφώνεται σε πτήσεις που διαρκούν πάνω από 8 ώρες.

Συνήθως αυτό συμβαίνει λόγω της ακινησίας που εμποδίζει την επιστροφή του αίματος στην καρδιά, ενώ εάν κάποιο κομμάτι του θρόμβου αποκολληθεί και φτάσει στους πνεύμονες, είναι πιθανή η πνευμονική εμβολή (αυτός ο τύπος θρόμβωσης αποδεικνύεται θανατηφόρος για το 3% έως 5% των πασχόντων).

Στα πολύωρα ταξίδια φροντίστε πάντα να κλείνετε θέση στο διάδρομο (για να σηκώνεστε εύκολα και να περπατάτε μία φορά τουλάχιστον κάθε ώρα της πτήσης). Φρόντισε επίσης να κάνετε ασκήσεις στα πόδια ενώ κάθεστε και να ενυδατώνεστε, καθώς η ακινησία και η αφυδάτωση αυξάνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων.

Το «σύνδρομο οικονομικής θέσης» σχετίζεται με την αδράνεια των ποδιών μας στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης λειτουργεί αποτρεπτικά για τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων κατά τη διάρκεια της αδράνειας αλλά και για το ενδεχόμενο πνευμονικής εμβολής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ