Υγεία

Προσοχή με τα προϊόντα καθαρισμού - Τι ζημιά προκαλούν στους πνεύμονες

Ευρωπαϊκή μελέτη προειδοποιεί για τους κινδύνους που διατρέχουν οι γυναίκες που καθαρίζουν συχνά το σπίτι τους ή που εργάζονται ως καθαρίστριες αφού τα προϊόντα που χρησιμοποιούν έχουν επιπτώσεις στην υγεία των πνευμόνων τους.

Οι ουσίες που περιέχονται στα καθαριστικά σπρέι μπήκαν στο στόχαστρο των ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία. Μετά από λεπτομερή έρευνα, λένε ότι είναι τόσο βλαβερά όσο και συγκρίσιμα με το κάπνισμα! Δηλαδή, αν χρησιμοποιεί κανείς αυτά τα προιόντα, είναι σαν να καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα για διάστημα 10 έως 20 ετών!

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 6.235 συμμετέχοντες στην μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα για την αναπνευστική υγεία με τίτλο “European Community Respiratory Health Survey”. Από αυτούς, το 53% ήταν γυναίκες. Οι ερευνητές ακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περισσότερα από 20 χρόνια, όπως γράφει το iatropedia.gr. για να καταλήξουν στο πιο πάνω συμπερασμα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η μείωση της υγείας των πνευμόνων μπορεί να οφείλεται στον ερεθισμό που προκαλούν οι περισσότερες χημικές ουσίες καθαρισμού στις βλεννώδεις μεμβράνες της εσωτερικής επένδυσης των αεραγωγών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες αλλαγές.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Øistein Svanes, υποστηρίζει, ότι, μακροπρόθεσμα, οι χημικές ουσίες καθαρισμού είναι πολύ πιθανό να βλάψουν τους πνεύμονές σας. Και προσθέτει ότι συνήθως δεν χρειάζεστε χημικά καθαριστικά για τον καθαρισμό, αφού ένα απλό πανί μικροϊνών με σκέτο νερό είναι αρκετό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ