Κόσμος

Προς νέο γύρο αντιπαράθεσης: «Φορτώνει» την βάση Hmeimim η Μόσχα - ΗΠΑ-Η. Βασίλειο-Γαλλία απειλούν εκ νέου τον Άσαντ

Προ των πυλών βρίσκεται ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία σε συριακό έδαφος. Γαλλία, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο απειλούν με νέες επιθέσεις την κυβέρνηση Άσαντ με πρόσχημα τις υποτιθέμενες χημικές επιθέσεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα αναπτύσσει πιο προηγμένες μονάδες εναέριας άμυνας στη βάση Hmeymim της Συρίας, σε συνδυασμό με την προέλαση των τουρκικών M60T Sabra που έλαβε χώρα προ ημερών.

Ο Συριακός Στρατός προετοιμάζεται για επιχειρήσεις κατά των ακραίων ισλαμιστών και εξτρεμιστικών ομάδων στην Ιντλίμπ, ενώ ο αριθμός των χωρών που εμπλέκονται στις εξελίξεις της Συρίας, προμηνύει γεωπολιτικές ανακατατάξεις και αντιπαράθεση μεταξύ των δυνάμεων.

Οι παραστρατιωτικές ομάδες εξτρεμιστών παραβιάζουν συνεχώς το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός στη ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του στις 21 Αυγούστου ρωσικό κέντρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κατάπαυση του πυρός παραβιάστηκε σε τουλάχιστον 17 χωριά και οικισμούς στο δυτικό Χαλέπι, τη Λαττάκεια και στη βόρεια Χάμα.

Το Κέντρο ανέφερε επίσης ότι ο Hayat Tahrir al-Sham (πρώην Jabhat al-Nusra, ο συριακός κλάδος της Αλ Κάιντα) υπονομεύει κάθε ειρηνικό διάλογο μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης και έχει ξεκινήσει την προετοιμασία για δική του επίθεση στις κυβερνητικές θέσεις στο νότιο Ιντλίμπ.

Ο Αμπού Μοχάμαντ αλ-Τζολάνι, ηγέτης του Hayat Tahrir al-Sham, επισκέφθηκε μια γραμμή επαφής μεταξύ ανταρτών και του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA) στη βόρεια Λαττάκεια. Η εμφάνιση του αλ-Τζολάνι στην περιοχή δείχνει για άλλη μια φορά ότι η τρομοκρατική ομάδα παραμένει η πιο ισχυρή δύναμη στο μαχητικό τμήμα των επαρχιών Ιντλίμπ, Χαλέπι και Λαττάκεια. Νωρίτερα, ορισμένες που εμπλέκονται στη σύγκρουση, υποστήριζαν ότι δεν υπάρχει παρουσία του Hayat Tahrir al-Sham σε αυτές τις περιοχές.

Ενώ ο SAA αναπτύσσει πρόσθετες ενισχύσεις στη βόρειο Χάμα και τη Λαττάκεια, προετοιμάζοντας την αναμενόμενη μάχη εναντίον του Hayat Tahrir al-Sham και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη βορειοδυτική Συρία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία επανέλαβαν εκ νέου την προπαγανδιστική τους εκστρατεία με κατηγορίες κατά της συριακής κυβέρνησης περί χημικών επιθέσεων εναντίον αμάχων.

Στις 21 Αυγούστου, οι τρεις χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση που καταδικάζει την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση της Δαμασκού.

"Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, επαναβεβαιώνουμε την κοινή μας απόφαση να εμποδίσουμε τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς και να τους θέσουμε υπεύθυνους για οποιαδήποτε τέτοια χρήση", ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία " θα αντιδράσουν κατάλληλα σε οποιαδήποτε περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς".

Στην ουσία, μέσω της ανωτέρω ανακοίνωσης, απειλούν με νέες επιθέσεις στη Συρία.

Οι ειδικοί αναμένουν ότι, όταν ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις του SAA στην Ιντλίμπ, το ζήτημα των χημικών όπλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου από τους ισλαμιστές και τους υποστηρικτές τους για να δικαιολογήσουν στρατιωτικές ενέργειες εναντίον κυβερνητικών δυνάμεων από ξένους παράγοντες.

Ο ρωσικός στρατός αναπτύσσει πιο προηγμένες μονάδες εναέριας άμυνας στη βάση Hmeymim της Συρίας

Ο ιστότοπος ειδήσεων Sputnik στην αραβική γλώσσα ανέφερε ότι η Ρωσία έχει τοποθετήσει αρκετές μονάδες του συστήματος Pantsir S1 που εμπίπτει στην κατηγορία των μεσαίου βεληνεκούς συστημάτων πυραύλων εδάφους - αέρος στην αεροπορική βάση Hmeymim, για να απωθήσουν τις επιθέσεις με drone και helishot από τρομοκράτες.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην διοικητής των μονάδων ρωσικής αεροπορικής άμυνας, στρατηγός Αλέξανδρος Γκορόκοφ, δήλωσε ότι η ανίχνευση αεροσκαφών τρομοκρατών από ραντάρ είναι μια δύσκολη αποστολή, καθώς είναι κυρίως μικρού μεγέθους.

Ένας μεγάλος αριθμός εχθρικών drones έχει καταρριφθεί πρόσφατα πάνω από τη Hmeymim.

https://twitter.com/smmsyria/status/1030701017627811840

Την περασμένη εβδομάδα, ο ρωσικός στρατός δήλωσε ότι είχε απωθήσει δύο επιθέσεις με drones "σε ασφαλή απόσταση από τη βάση". Το Σάββατο, ένα drone, που φαινόταν να μεταφέρει εκρηκτικά, έπεσε στην προσέγγιση του Hmeymim, προερχόμενο από την Idlib.

Πιθανώς η πιο μεγάλη επίθεση κατά της Hmeymim πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους με τουλάχιστον δέκα drones να επιτίθενται στην περιοχή. Τρία άλλα στόχευσαν την ρωσική ναυτική βάση στην πόλη Tartus. Πολλές από αυτές τις συσκευές εξουδετερώθηκαν από το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα Pantsir-S1.

Φάλαγγες τουρκικών αρμάτων μάχης M60T Sabra «μπουκάρουν» Συρία

Φάλαγγες τουρκικών αρμάτων μάχης M60T Sabra αναμένεται να εισέλθουν στη Συρία στο προσεχές διάστημα, στο πλαίσιο των ενισχυμένων επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σε συνεργασία με τους εξτρεμιστές συναδέλφους, όπως προανήγγειλε ο Ρ.Τ. Ερντογάν.

Τα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης βρίσκονται στην επαρχία Hatay, κοντά στα σύνορα με Συρία, ενώ κρίσιμο ερώτημα είναι το αν θα επιχειρήσουν του Συριακού Στρατού στην Ιντλίμπ, ή κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην Ιεράπολη.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας μεταφέρουν άρματα μάχης M60T Sabra στην επαρχία Hatay, που συνορεύει με την Ιντλίμπ. Μήνυμα της Τουρκίας προς τις ΗΠΑ ενδέχεται να περιέχει η προώθηση τους στα σύνορα με τη Συρία.

Ήδη όπως μεταδίδουν κρατικά ΜΜΕ κατεγράφη η κίνηση μεγάλου αριθμού ειδικών νταλικών που μεταφέρουν εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης Μ60τ στο Χάται.

Τα άρματα μάχης M60T που εκσυγχρόνισε η Βιομηχανία Στρατιωτικών Ηλεκτρονικών ASELSAN θα αναπτυχθούν εν συνεχεία στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, μεταδόθηκε. Τα άρματα μάχης έφτασαν πρώτα στην Αντάκια και από εκεί αναχώρησαν για το Γιαϊλανταγί από όπου στη συνέχεια θα σταλούν σε συνοριακά φυλάκια.

https://twitter.com/worldonalert/status/1030472243246243840

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ