Πατριαρχεία

Πανηγυρίζει το State Department για τη νέα θεαματική κίνηση Κοτζιά: «Ιερός Πόλεμος» κατά Μόσχας – Σφοδρή απάντηση από το Ρωσικό ΥΠΕΞ

Πανηγυρίζουν οι αμερικανοί μετά από τη νέα κίνηση του Κοτζιά που κλιμακώνει περαιτέρω τις ελληνορωσικές σχέσεις. Ξέσπασε «Ιερός Πόλεμος» κατά της Μόσχας καθώς, σύμφωνα με Ρώσους κληρικούς, δεν τους χορηγήθηκε βίζα. Σφοδρή ήταν η απάντηση του Ρωσικού ΥΠΕΞ που έκανε λόγω για θρησκευτικές διακρίσεις και εθνοτικές διακρίσεις.

Η τελευταία αυτή πράξη της ελληνικής ”διπλωματίας΄΄ αποτελεί ένα ακόμα αγκάθι στις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας και επιβεβαιώνει το γεγονός πως η εν ενεργεία κυβέρνηση έχει επιλέξει να ενταχθεί στο αμερικανικό στρατόπεδο.

Η επιδίωξη της πλήρους καταστροφής των ελληνορωσικών σχέσεων συνεχίζει να παίρνει μορφή…

Αυτή την εβδομάδα, αρκετοί κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέφεραν ότι ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος αρνήθηκε τη χορήγηση βίζας χωρίς να τους παράσχει εξηγήσεις. Oι ίδιοι πιστεύουν πως αυτό προέκυψε ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Μόσχα-Αθήνα από τον Ιούλιο.

Ο Vasily Bixey κατήγγειλε πως κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα στο Ελληνικό Προξενείο δύο φορές, σύμφωνα με το ria.ru. Την πρώτη μέσω ταξιδιωτικού γραφείου και την δεύτερη με δική του πρωτοβουλία. Επεσήμανε πως γνωρίζει για αρκετές άλλες περιπτώσεις ιερέων που δεν τους χορηγήθηκε βίζα ή καθυστέρησαν πολύ οι διαδικασίες.

Ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Ρωσικού Πατριαρχείου, Vladimir Vigilyansky, έθεσε το ίδιο ζήτημα. Συγκεκριμένα, έστειλε μια επιστολή στον Έλληνα πρεσβευτή στη Ρωσία, Ανδρέα Φρυγανά, στην οποία αναφέρθηκε στα ανωτέρω γεγονότα: «Συνολικά επισκεφθήκαμε την όμορφη χώρα σας περίπου 15 φορές – συμμετείχαμε σε επιστημονικά συνέδρια, εκθέσεις βιβλίων, προσκυνήματα,, μιλήσαμε με στενούς φίλους που μας προσκάλεσαν προσωπικά. Αυτή τη φορά, λίγες μέρες μετά την παράδοση των εγγράφων, κλήθηκα από το προξενεία και ρωτήθηκα αν ήμουν ιερέας”

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 25 Μαΐου, η οικογένειά του έλαβε βίζα – «Η σύζυγος μου έλαβε τρία χρόνια, και εγώ – μόνο για ένα μήνα.” «Ζήτησα από την κοπέλα να μου εξηγήσει γιατί συνέβη αυτό” Η κοπέλα απάντησε: ”Μάταια γράψατε ότι είστε ιερέας – αν γράφατε πως είστε συνταξιούχος θα λαμβάνατε βίζα για τρία χρόνια”. Ο ιερέας διευκρίνισε ότι η επιστολή προς τον Έλληνα πρεσβευτή παρέμεινε αναπάντητη και κατήγγειλε το γεγονός στο Facebook.

«Πολλοί Ρώσοι κληρικοί απάντησαν στα σχόλια ότι είχαν την ίδια ιστορία μαζί τους τους τελευταίους έξι μήνες: τους παρέχονταν θεώρηση για μια εβδομάδα, για δύο εβδομάδες, για ένα μήνα κατ ‘ανώτατο όριο”, δήλωσε ο Vigilyansky.

Η Μόσχα έχει ζητήσει από την ελληνική πρεσβεία να αποσαφηνίσει την κατάσταση γύρω από τη φερόμενη άρνηση χορήγησης βίζας σε κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, αρκετοί κληρικοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέφεραν ότι ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος τους είχε αρνηθεί τη χορήγηση βίζας χωρίς να τους παράσχει εξηγήσεις.

«Έχουμε στείλει τη σχετική επισήμανση στην Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα, ζητώντας να σχολιάσει σχετικά με την κατάσταση, είτε να επιβεβαιώσει είτε να απορρίψει (σ.σ. την πληροφορία)… Αναμένουμε αντίδραση από την ελληνική πλευρά», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου.

Παράλληλα, επεσήμανε πως οποιαδήποτε διάκριση στις εκδόσεις βίζας είναι απαράδεκτη.

«Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί πάντα στενά την κατάσταση γύρω από τις εκδόσεις βίζας για τους Ρώσους πολίτες. Ασφαλώς, οποιαδήποτε διάκριση όσον αφορά στην έκδοση κάποιας βίζας, είτε έχει να κάνει με τη χώρα, είτε με το επάγγελμα είτε με τη θρησκεία, είναι απαράδεχτη», δήλωσε η ίδια.

Τα ρωσικά αντίποινα

Μετά τις απελάσεις δύο Ρώσων διπλωματών της πρεσβείας στην Αθήνα και την απαγόρευση εισόδου στη χώρα ακόμη δύο Ρώσων αξιωματούχων, στις 6 Αυγούστου 2018 ήρθε η «απάντηση» της Ρωσίας.

Με εντολή του Σεργκέι Λαβρόφ, απελάθηκαν ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδας και ο υπεύθυνος επικοινωνιών. Παράλληλα, την είσοδο στη Ρωσία απαγόρευσαν στον Γιώργου Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στον Έλληνα πρέσβη της Μόσχας, Ανδρέα Φρυγανά, ο οποίος κλήθηκε από το ρωσικό ΥΠΕΞ για να δώσει εξηγήσεις για τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων. Εκείνος, από την πλευρά του, παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υποβάλλοντας υπόμνημα.

Η κλήση του αφορούσε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά και την απαγόρευση της εισόδου στη χώρα ακόμη δύο Ρώσων αξιωματούχων. Είχε προηγηθεί ο ισχυρισμός πως Ρώσοι διπλωμάτες σχεδίαζαν να μπλοκάρουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης