Κόσμος

Νεκροί έξι στρατιωτικοί μετά από επίθεση στη Ζλίτεν

Eνοπλοι σκότωσαν την Πέμπτη έξι στρατιωτικούς σε επίθεση εναντίον ενός σημείου ελέγχου κι ενός παρακείμενου κτιρίου στην πόλη Ζλίτεν της Λιβύης, επεισόδιο που αντανακλά τη συνεχιζόμενη έλλειψη ασφάλειας στη χώρα, όπου δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και μια μυριάδα παραστρατιωτικών οργανώσεων προσπαθούν να επιβάλλουν η καθεμιά τον δικό της νόμο.

Η επίθεση στοχοθέτησε «τη δύναμη ειδικών επιχειρήσεων του υπουργείου Εσωτερικών στο σημείο ελέγχου Ουάντι Κάαμ» στη Ζλίτεν, 170 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης, δήλωσε ο Μούφτα Αχμάντι, ο δήμαρχος της πόλης.

Κατά τον απολογισμό που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), έξι στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, τέσσερις επιτόπου, δύο αργότερα, αφού υπέκυψαν στα τραύματα που είχαν υποστεί. Ένας ακόμη στρατιωτικός έχει τραυματιστεί.

Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων στην επίθεση, πρόσθεσε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, η ίδια πηγή. Τα σώματα ασφαλείας χτένισαν την περιοχή για να «επαληθεύσουν ότι δεν υπάρχει πλέον τρομοκρατική απειλή».

Τρεις άνδρες, εφοδιασμένοι «με ελαφριά όπλα και χειροβομβίδες», διέπραξαν αυτή την επίθεση, με τον έναν να σκοτώνεται και τους άλλους δύο να διαφεύγουν, ανέφερε ο δήμαρχος της Ζλίτεν, πόλης που βρίσκεται σε μια περιοχή όπου συνεχίζουν τη δράση τους οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Δεν έχει υπάρξει πάντως ανάληψη της ευθύνης μέχρι στιγμής.

Στο παρακείμενο κτίριο, όπου βρίσκονταν οι θάλαμοι του στρατιωτικού σχηματισμού, ήταν ορατά σημάδια από σφαίρες και ίχνη αίματος, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου. Κοντά στο φυλάκιο, ένα αυτοκίνητο κάηκε ολοσχερώς, πιθανόν κατά τη διάρκεια των ανταλλαγών πυρών.

Ο ένας από τους δράστες της επίθεσης κατάφερε να μπει στους θαλάμους και να πυροβολήσει εναντίον των στρατιωτικών, πριν πέσει νεκρός από τα δικά τους πυρά.

Σύμφωνα με λιβυκά τηλεοπτικά δίκτυα, οι περισσότεροι από τους στρατιωτικούς σκοτώθηκαν μέσα σε έναν από τους θαλάμους. Οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν αυτήν την πληροφορία.

Έξι χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει χαοτική, με δύο κυβερνήσεις να διεκδικούν την εξουσία, την ΚΕΕ, που εδρεύει στην Τρίπολη και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, και μια παράλληλη αρχή στο ανατολικό τμήμα της χώρας που υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Μια μυριάδα παραστρατιωτικές οργανώσεις, που αλλάζουν πλευρά ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντά τους, και τζιχαντιστικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα χρόνιας, σχεδόν παντελούς έλλειψης ασφάλειας.

Πολιτικοί και παραστρατιωτικοί ηγέτες εξακολουθούν να συγκρούονται για τον έλεγχο της χώρας, θέτοντας υπό έντονη αμφισβήτηση τη διεξαγωγή εκλογών εντός του έτους που ήθελε η Δύση και ειδικά η Γαλλία.

Το ΙΚ εκμεταλλεύθηκε το χάος για να αποκτήσει ερείσματα στη χώρα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για πολλές επιθέσεις και — για ένα διάστημα — θέτοντας υπό τον έλεγχό του ολόκληρες πόλεις.

Από τον Απρίλιο, η ΚΕΕ διεξάγει εξάλλου επιχείρηση καταδίωξης των τζιχαντιστών του ΙΚ γύρω από τις πόλεις Μισράτα, Μπάνι Ουάλιντ, Ταρχούνα, Μσιλάτα, Χομς και Ζλίτεν, στο δυτικό τμήμα της Λιβύης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ