Κόσμος

Μ.Ιγνατίου: Είναι κοντά σε παραίτηση ο Πρόεδρος Τραμπ; Η «προφητεία» του είρωνα Τσαβούσογλου…

Μία κουβέντα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με περισσή ειρωνεία, ότι για την τύχη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα αποφασίσει ο αμερικανικός λαός, ήταν αρκετή για να «βαρύνει» ακόμα περισσότερο την κατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Αμερικής και της Τουρκίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που έκανε και τη φοβερή δήλωση ότι κάποιοι (οι Αμερικανοί προφανώς) ζηλεύουν τη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία, είχε στο μυαλό του τα προβλήματα του Αμερικανού πλανητάρχη με τις δικαστικές αρχές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια, στη χώρα του, επικρατεί απ’ άκρη σε άκρη η …Δημοκρατία, και η Δικαιοσύνη είναι ο εις και μόνος: ο ισλαμο-εθνικιστής της ηγέτης, Ταγίπ Ερντογάν. Ο οποίος ξήλωσε τα πάντα, αστυνομία, δικαιοσύνη, στρατό και το ίδιο το τουρκικό κράτος, επειδή κάποιοι εισαγγελείς τόλμησαν να αγγίξουν το διεφθαρμένο οικογενειακό του περιβάλλον. Άλλοι είναι στη φυλακή, άλλοι είναι εξόριστοι και κυνηγημένοι.

Στην Αμερική οι θεσμοί λειτουργούν. Και η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ναι, και εκεί έχουν δικαστές που τα παίρνουν, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία είναι ταπεινοί υπηρέτες του δικαστικού συστήματος, και όπως αποδείχθηκε συχνά τα βάζουν και με τον ίδιο τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αμερικής. Αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει ακόμα και την αναγκαστική παραίτηση αν οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, αποδείξουν και τον δικό του ρόλο σε δεκάδες υποθέσεις που ερευνώνται.

Είναι πολλοί οι άνθρωποι στην Αμερική, ακόμα και καλοί γνώστες του Συντάγματος, που πιστεύουν ότι θα τον εξαναγκάσουν σε παραίτηση, ως το τέλος μίας συμφωνίας που θα σώσει πρόσωπα του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος. Σίγουρα είναι μία πιθανότητα. Αλλά με δεδομένο τον χαρακτήρα του και το βασικό χαρακτηριστικό του να πολεμά ακόμα και αν έχει πέσει στη γη, πόσο πιθανό είναι το σενάριο της παραίτησης;

Νομικές γνώσεις δεν έχω, και επειδή δεν θέλω να γράφω για υποθέσεις με βάση του δημοσιογραφικό ένστικτο, κατέφυγα σε αυτούς που γνωρίζουν.

Το πρώτο σημείο που έθιξαν είναι ότι όλες αυτές οι υποθέσεις που ερευνά ο ειδικός ανακριτής, δεν έχουν να κάνουν με την προεδρία του κ. Τραμπ. Αφορούν θέματα της προεκλογικής περιόδου και βεβαίως προσωπικές του υποθέσεις, οι οποίες συνέβησαν όταν δεν ήταν πρόεδρος. Άρα, οι καταγγελίες των γυναικών με τις οποίες είχε σχέσεις και τις οποίες -κατά παραδοχή τους- τις πλήρωνε για να εξασφαλίζει τη σιωπή τους, είναι ζητήματα που αφορούν περισσότερο την κ. Μελάνια Τραμπ, η οποία προφανώς ανακάλυψε ότι είναι παντρεμένη με ένα άπιστο σύζυγο!

Τα άλλα θέματα, που έχουν σχέση με την υπόθεση των ρωσικών υποκλοπών, και γενικά της ανάμειξης της Μόσχας στις εσωτερικές υποθέσεις της Αμερικής, πρέπει να «κελαϊδήσουν» πολύ δικοί του άνθρωποι, όπως οι γιοί του και ο γαμπρός του.

Πόσο πιθανή είναι αυτή η εξέλιξη; Οι ειδικοί έχουν απάντηση. Πιστεύουν ότι αν ο ειδικός ανακριτής βάλει στη γωνία τα παιδιά και τον γαμπρό του, ο κ. Τραμπ θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί και το βασικό στοιχείο αυτού του συμβιβασμού είναι η παραίτηση.

Τα παραπάνω ακούγονται πολύ λογικά. Αυτό που δεν λαμβάνεται υπόψη είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μη λογικό άνθρωπο, ο οποίος δεν είναι ποτέ προβλέψιμος. Την ίδια στιγμή, έχουμε ένα κάνουμε με ένα πανέξυπνο άνθρωπο, που ταυτόχρονα είναι αλαζονικός και αυτοκαταστροφικός. Άρα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή πως θα αντιδράσει εάν βρεθεί ενώπιον μίας δυσάρεστης εξέλιξης, να κινδυνεύουν με φυλάκιση οι γιοί του και ο σύζυγος της αγαπημένης του κόρης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ο κλασικός Πρόεδρος της Αμερικής ή ο κλασικός πολιτικός που γνωρίζει τα όριά του. Κυβερνά 18 μήνες εντελώς ανορθόδοξα, και έχει προκαλέσει θύελλα με τις δηλώσεις και τις πράξεις του. Σε αρκετές περιπτώσεις άλλαξε γρήγορα γνώμη και δεν άκουσε τους συμβούλους του.

Ένα από τα θέματα, τα οποία αντιμετώπισε με την «ξεροκεφαλιά» του ήταν η περίπτωση της Τουρκίας και ο αντιαμερικανισμός του Ταγίπ Ερντογάν. Η πορεία του φιδιού αποκαλύφθηκε πριν ακόμα αναλάβει την εξουσία ο κ. Τραμπ, αλλά ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, δεν θέλησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Όταν έγινε το (σικέ) πραξικόπημα στην Τουρκία, ο σημερινός πρόεδρος, ως προεδρικός υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος έγραψε στο Twitter ότι ευθύνονται πράκτορες της CIA. Μέσα σε λίγα λεπτά έσπευσε να σβήσει το μήνυμα του. Το ίδιο έκανε και ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που καταφέρθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον κ. Ερντογάν, επειδή γνώριζε από μέσα ότι ήταν αναξιόπιστος σύμμαχος.

Ερχόμενος στην εξουσία ο κ. Τραμπ αντιμετώπισε με περισσή φιλική διάθεση τον πρόεδρο της Τουρκίας, αν και όλες οι αναφορές τον έφεραν να έχει γίνει τσιράκι του Βλ. Πούτιν. Ακόμα και τον περασμένο Ιούλιο στο ΝΑΤΟ, τον ύμνησε ως ισχυρό ηγέτη και στην ουσία «χειροκρότησε» τον αυταρχισμό του. Όμως, χρειάστηκε η περίπτωση του Πάστορα Μπράνσον, και όχι η αντιαμερικανική συμπεριφορά του Ερντογάν, για να βάλει φωτιά στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Είπαν στον κ. Τραμπ, αντιλαμβάνομαι, ότι η υπόθεση του Πάστορα μπορεί να διασώσει τους Ρεπουμπλικάνους στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Μπορεί κανείς να προβλέψει την επόμενη κίνηση του κ. Τραμπ αναφορικά με την Τουρκία; Ο ίδιος και ο υπουργός του των Οικονομικών, ανακοίνωσαν πριν δέκα μέρες ότι θα επιβάλουν νέες κυρώσεις. Δεν είδαμε τίποτα μέχρι σήμερα…Δύο τινά συμβαίνουν:

1.Ή ετοιμάζεται για το μεγάλο χτύπημα, που θα στείλει την Τουρκία στο ΔΝΤ και τον Ερντογάν γονατιστό ενώπιον του,

2.Ή παίζεται στο παρασκήνιο, με τη συμμετοχή κυρίως του Κατάρ, η απελευθέρωση του Πάστορα με τρόπο που θα διασωθεί ο Ερντογάν, κάτι που δεν φαίνεται να δέχεται η Αμερική ακόμα…

Ο κ. Τραμπ ζει και τρέφεται από την αντιπαράθεση, από τους καυγάδες και από τις συγκρούσεις. Η περίπτωση του Ερντογάν είναι ιδανική για τον Αμερικανό πλανητάρχη. Ένα μεγάλο μέρος του αμερικανικού πληθυσμού, μετά την οκταετία του ήσυχου Μπάρακ Ομπάμα, μαγεύεται από τον τρόπο διακυβέρνησης του Τραμπ. Όσο και να μην μας αρέσει, αυτή τη στιγμή τον πιστεύουν εκατομμύρια Αμερικανοί. Λατρεύουν ότι βάζει μπροστά και πρώτα την Αμερική. Μπορούν να τον προστατεύσουν όμως από τη δικαστική και μιντιακή λαίλαπα, που έχει σαρώσει τη χώρα;

Αυτό θα φανεί στις εκλογές του Νοεμβρίου. Και εκεί θα αποκαλυφθεί επίσης εάν επαληθευτεί ο είρων Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που όταν συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του στη Σιγκαπούρη, ήταν όπως τη βρεγμένη γάτα, αν και όταν βγήκε από την αίθουσα και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, έκανε πάλι τον νταή!

πηγή: hellasjournal

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ