Αυτοδιοίκηση

Μαρτυρία-σοκ από περιφερειακό σύμβουλο της Δούρου: «Προειδοποίησα ότι η φωτιά θα πήγαινε στο Μάτι αλλά...»

Αίσθηση προκαλεί η μαρτυρία του Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής Σπύρου Πάντζα στο protothema, για τα όσα διαδραματίστηκαν το απόγευμα της 23ης Ιουλίου οπότε και έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι από τη φωτιά στο Μάτι.

Αν και ο κ.Πάντζας είναι Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό της κ.Ρένας Δούρου, εντούτοις ασκεί σκληρή κριτική καταγγέλλοντας σοβαρά λάθη και παραλείψεις τόσο κατά την προετοιμασία, όσο και κατά την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ενώ δηλώνει ότι θα τα καταθέσει στον εισαγγελέα εφ΄ όσον κληθεί.

Ο κ.Σπύρος Πάντζας, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής - Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού και γιος του ηθοποιού Γιώργου Πάντζα, είναι από τους πρώτους ανθρώπους που είδαν τη φωτιά όταν ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης. Το σπίτι του βρίσκεται στην Καλλιτεχνούπολη, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το Νταού. «Είδα τη φωτιά από το ξεκίνημά της. Είδα τους καπνούς και αμέσως κινητοποιήθηκα διότι ανησύχησα. Τηλεφώνησα αμέσως στην κ. Τσούπρα, που είναι Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και της είπα ότι πρέπει να προλάβουμε τη φωτιά και να ζητήσουμε εναέρια μέσα, για να μην πάει στο Βουτζά και το Μάτι, γιατί έβλεπα ότι προς τα εκεί πάει. Της είπα, ότι αν ξεφύγει η φωτιά, δεν θα σταματιέται με τίποτα. Αυτό έχω διαπιστώσει από την εμπειρία που έχω από το 1986 που κατοικώ στην Καλλιτεχνούπολη και τις φωτιές που έχουμε ζήσει» δηλώνει ο κ.Πάντζας.

Τα λεπτά περνούσαν και παρά την έκκληση του κ.Πάντζα, στο σημείο δεν είχαν εμφανιστεί δυνάμεις της πυροσβεστικής ικανές να θέσουν σε έλεγχο τη φωτιά. «Μίλησα δύο φορές με την κ.Τσούπρα διότι άρχισα να ανησυχώ ακόμη περισσότερο. Πριν τις 5.30 το απόγευμα ξαναμίλησα μαζί της και μου είπε, ότι έχει ενημερώσει. Όμως δεν έβλεπα ανταπόκριση. Ο αέρας δυνάμωνε και η φωτιά κατέβαινε προς το Λύριο, ενώ δυνάμεις δεν είχαν έρθει. Μου λέει ότι το γνωρίζει, έχει κάνει όλες τις ενέργειες και κατευθύνεται προς την περιοχή για να δει τι μπορούμε να κάνουμε. Την πήρα και τρίτη φορά αλλά δεν την βρήκα. Αν ήμουν στη θέση της κ.Τσούπρα, δηλαδή αν ήμουν υπεύθυνος για την Πολιτική Προστασία και όχι για τον Αθλητισμό, από την πρώτη στιγμή θα πήγαινα στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας στη Σπύρου Λούη, για να έχω πλήρη εικόνα. Δεν θα ήμουν σε καμία φωτιά, διότι δεν είμαι πυροσβέστης» λέει με νόημα ο κ.Πάντζας.

Στην ερώτηση, αν ο μηχανισμός ήταν σε διαρκή ετοιμότητα καθώς εκείνη την ημέρα ο δείκτης επικινδυνότητας για φωτιά ήταν 4, ο κ.Πάντζας απαντά: «Δεν το διαπίστωσα. Εμένα δεν με ενημέρωσε κάποιος. Διαρκή ετοιμότητα δεν σημαίνει ότι είναι στο μυαλό μας, αλλά ότι έχουν γίνει κάποιες κινήσεις. Και πραγματικά, δεν ξέρω αν αύριο υπάρχει ένα αντίστοιχο συμβάν, αν τα όργανα ασφάλειας της χώρας, η αστυνομία, η τροχαία, η πυροσβεστική, τα πυροφυλάκια, οι ερασιτεχνικοί οργανισμοί, έχουν τη δυνατότητα σε μισή ώρα να συντονιστούν. Θεωρώ γελοίο να περιμένουμε δέκα πολιτικούς προϊσταμενους να συντονίσουν και οι δέκα από την πλευρά τους».

Στο μεταξύ αναβαθμίστηκε η εισαγγελική έρευνα για την φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική. Η υπόθεση πέρασε ουσιαστικά στα χέρια του προϊσταμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος αναλαμβάνει την προκαταρκτική εξέταση από κοινού με τη συνάδελφό του εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη. Ο κ.Πάντζας δηλώνει ότι είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

«Περιμένω το πόρισμα του εισαγγελέα που θα υποδείξει τις κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει, τους υπαίτιους, το αν έγιναν κακοί χειρισμοί. Προσωπικά δεν έχω κληθεί να καταθέσω, αλλά είμαι στη διάθεση του εισαγγελέα» καταλήγει ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...