Επιστήμη

Μία από τις αιτίες αφανισμού του Homo erectus είναι... η τεμπελιά!

Μια αρχαιολογική ανασκαφή για αρχαίους πληθυσμούς στην Αραβική Χερσόνησο κατά την Πρώιμη Λίθινη Εποχή, διαπίστωσε ότι ο Homo erectus χρησιμοποίησε «στρατηγικές ελάχιστης προσπάθειας» για τη δημιουργία εργαλείων και τη συγκέντρωση πόρων.

Αυτή η «τεμπελιά» που συνδυάζεται με την αδυναμία προσαρμογής σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα πιθανότατα διαδραμάτισε ρόλο στην εξαφάνιση του είδους, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, δρ. Ceri Shipton της Σχολής Πολιτισμού, Ιστορίας και Γλώσσας του ANU.

«Πραγματικά δεν φαίνεται να πίεζαν τους εαυτούς τους», δήλωσε ο Δρ Shipton.

«Δεν έχω την αίσθηση ότι ήταν εξερευνητές. Δεν είχαν την ίδια αίσθηση του θαυμασμού που έχουμε εμείς».

Ο δρ. Shipton είπε ότι αυτό ήταν εμφανές στον τρόπο με τον οποίο έκαναν τα πέτρινα εργαλεία τους και συγκέντρωσαν πόρους.

«Για να φτιάξουν τα πέτρινα εργαλεία τους, θα χρησιμοποιούσαν οποιεσδήποτε πέτρες μπορούσαν να βρουν γύρω από τους καταυλισμούς τους, οι οποίες ήταν ως επί το πλείστον χαμηλής ποιότητας σε σχέση με ό,τι χρησιμοποίησαν οι μετέπειτα κατασκευαστές εργαλείων πέτρας», είπε.

«Στην τοποθεσία που κοιτάξαμε υπήρχε ένα μεγάλο βραχώδες λοφάκι με πέτρα ποιότητας σε μικρή απόσταση από ένα μικρό λόφο. Αλλά αντί να περπατήσουν μέχρι το λόφο, θα χρησιμοποιούσαν μόνο τα κομμάτια που είχαν πέσει στο έδαφος κοντά τους. Όταν εξετάσαμε τη βραχώδη στίβα δεν υπήρχαν ενδείξεις δραστηριότητας. Ήξεραν ότι ήταν εκεί, αλλά επειδή είχαν αρκετούς επαρκείς πόρους, φαίνεται να έχουν σκέφτηκαν "γιατί να κάνω τον κόπο;"».

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κατασκευαστές λίθινων εργαλείων των μεταγενέστερων περιόδων, συμπεριλαμβανομένων των πρώιμων Homo sapiens και Neanderthal, οι οποίοι ανέβαιναν σε βουνά για να βρουν πέτρα καλής ποιότητας και να τη μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις.

Ο δρ. Shipton είπε ότι η αποτυχία να εξελιχθεί τεχνολογικά, καθώς το περιβάλλον του μετατράπηκε σε έρημο, συνέβαλε επίσης στη θανάτωση του πληθυσμού.

«Δεν ήταν μόνο τεμπέληδες, αλλά ήταν επίσης πολύ συντηρητικοί», λέει ο δρ Shipton.

«Τα δείγματα των ιζημάτων έδειξαν ότι το περιβάλλον γύρω τους άλλαζε, αλλά έκαναν τα ίδια ακριβώς πράγματα με τα εργαλεία τους. Δεν υπήρξε καμιά πρόοδος και τα εργαλεία τους. Νομίζω ότι στο τέλος το περιβάλλον έγινε πολύ στεγνό για αυτούς».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...