Υγεία

Καρκίνος στοματοφάρυγγα: Οι δύο επικίνδυνες συνήθειες

Χαμηλότερα από το αναμενόμενο τα ποσοστά στοματικής μόλυνσης από HPV στη Μεγάλη Βρετανία, συγκριτικά με προηγούμενες μελέτες στις ΗΠΑ. Η έρευνα, που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, αναδεικνύει πως το κάπνισμα και η σεξουαλική συμπεριφορά αποτελούν δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου για στοματική μόλυνση από HPV, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του στοματοφάρυγγα.

Η εν λόγω μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal Open, με επικεφαλής την καθηγήτρια Hilary Powers, τη Dr Vanessa Hearnden και τον Dr Craig Murdoch και χρηματοδοτήθηκε από το World Cancer Research Fund UK, συμπίπτει με την ανακοίνωση του προγράμματος εμβολιασμού για HPV στα αγόρια. Στόχος της διεύρυνσης του εμβολιασμού είναι η μείωση του κινδύνου για καρκίνους που σχετίζονται με το HPV.

Τα ποσοστά των καρκίνων του στοματοφάρυγγα αυξάνονται παγκοσμίως και συνδέονται άμεσα με τα περισσότερα περιστατικά στοματικής μόλυνσης από HPV.

Η νέα αυτή μελέτη συμπερίλαβε 700 άντρες και γυναίκες, και είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Αγγλία. Οι ερευνητές αναζήτησαν τυχόν μόλυνση από HPV και ζήτησαν από τους συμμετέχοντες στοιχεία για το σεξουαλικό τους ιστορικό και το κάπνισμα. Τι εντόπισαν οι ειδικοί: Οι καπνιστές και οι πρώην καπνιστές είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να είναι θετικοί σε HPV μόλυνση συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ. Η μελέτη βρήκε επίσης πως οι συμμετέχοντες με το μεγαλύτερο αριθμό ερωτικών συντρόφων ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν εκτεθεί στον ιό.

"Ο εμβολιασμός των αγοριών για τον HPV θα μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνους που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη μόλυνση, ανάμεσά τους ο καρκίνος του λαιμού στους άντρες, ενώ θα βελτιώσει την πρόληψη των καρκίνων του τραχήλου μέσω της ανοσίας της αγέλης" υποστήριξε η Dr Vanessa Hearnden, από το Πανεπιστήμιο του Sheffield. "Χρειάζεται ωστόσο να προστεθούν κι άλλα στελέχη στα εμβόλια προκειμένου να αυξηθεί η προστασία από τον ιό". Τόνισε όμως και την ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση από τους κινδύνους του καπνίσματος και της σεξουαλικής δραστηριότητας χωρίς προφυλάξεις.

Ο Dr Craig Murdoch, από τη Σχολή Κλινικής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ σχολίασε πως πολλοί άνθρωποι συσχετίζουν τον HPV με τον καρκίνο του τραχήλου, χωρίς να υπάρχει η ενημέρωση πως ο HPV προκαλεί καρκίνους του στοματοφάρυγγα. "Δυστυχώς, η εμφάνιση των καρκίνων του στόματος έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ