Υγεία

Ιός του Δυτικού Νείλου: Σαρώνει σε Αττική- Μακεδονία και η επιδημία επεκτείνεται

Δεκάδες δήμοι σε όλη τη χώρα βρίσκονται στον μολυσματικό κλοιό του ιού του Δυτικού Νείλου, με τους ασθενείς και τους νεκρούς να αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί 133 περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τα μολυσμένα κουνούπια. Σε 16 περιπτώσεις είχαν μοιραία έκβαση.

Όπως προκύπτει από την έκθεση επηρεαζόμενων περιοχών, που ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, το μεγαλύτερο τμήμα της Αττικής και της Μακεδονίας αλλά και άλλες περιοχές της χώρας έχει... παραδοθεί στον ιό του Δυτικού Νείλου – και ως φαίνεται αμαχητί αφού δεν έγιναν συστηματικά και εγκαίρως ψεκασμοί κατά των πληθυσμών κουνουπιών.

Οι περιοχές όπου εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι δεκάδες, με τις βασικές εστίες όμως να βρίσκονται στην Αττική από όπου και ξεκίνησε η επιδημία.

Οι περιοχές όπου καταγράφονται κρούσματα χαρακτηρίζονται ως επηρεαζόμενες για την αιμοδοσία, καθώς ουσιαστικά μπαίνουν σε «καραντίνα» οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι σε αυτές σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους σε αιμοδοσίες. Πρόκειται για μία μείζονα παράπλευρη απώλεια της επιδημίας του ιού του Δυτικού Νείλου, διότι μπλοκάρεται η αιμοδοσία και χαμηλώνουν πολύ τα διαθέσιμα αποθέματα αίματος με τον αποκλεισμό των «μολυσμένων» περιοχών.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επηρεαζόμενες περιοχές στην Αττική είναι οι εξής: Μέγαρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Φυλή (Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής), Ηλιούπολη, Αθήνα, Γαλάτσι (Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών), Σαλαμίνα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Αγιος Ιωάννης Ρέντη, Τροιζηνία, Μέθανα, Πέραμα, Πειραιά (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς και Νήσων), Ηράκλειο, Βριλήσσια (Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα), Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ίλιον (Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα), Καλλιθέα, Μοσχάτο- Ταύρος (Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα), Ωρωπός (Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής).

Ο ιός του Δυτικού Νείλου επελαύνει στην Κόρινθο, στους δήμους Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων, στην Εύβοια, στον δήμο Χαλκίδας, στη Βοιωτία στους δήμους Τανάγρας, Αλιάρτου- Θεσπιέων και Θηβαίων.

Έντονη είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Έχουν καταγραφεί ως επηρεαζόμενοι οι εξής δήμοι: Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού- Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκου, Παύλου Μελά, Λαγκαδά.

Δεκάδες κρούσματα έχουν σημειωθεί επίσης στην Ημαθία (δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας), στην Πέλλα (δήμοι Πέλλας, Σκύδρας), στο Κιλκίς (δήμοι Παιονίας, Κιλκίς), στη Χαλκιδική (δήμοι Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας), στη Ροδόπη (δήμος Κομοτηνής), στον Έβρο (δήμος Διδυμότειχου), στις Σέρρες (δήμος Ηράκλειας). Τέλος, ο ιός κυκλοφορεί και στο Ρέθυμνο, και συγκεκριμένα στο δήμο Μυλοποτάμου.

Υπουργείο Υγείας: Συσκέψεις κατόπιν εορτής για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Κι ενώ ο ιός του Δυτικού Νείλου εξαπλώνεται με ταχύτητα – και όπως φαίνεται θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και τον Σεπτέμβριο με συμμάχους την καλοκαιρία και τους ελλιπείς ψεκασμούς- οι αρμόδιοι συσκέφθηκαν την Τρίτη στο ΚΕΕΛΠΝΟ για να καταλήξουν στην μάλλον επιπόλαιη διαπίστωση πως ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα – και όχι ελληνικό! Βασιζόμενοι στην εύκολη αναπαραγωγή των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) για κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε άλλες επτά χώρες (μεταξύ άλλων Ιταλία, Σερβία) οι Έλληνες ειδικοί και αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν πως θα υποβάλουν αίτημα χορήγησης ευρωπαϊκής βοήθειας. Με τα ερωτήματα επίσημων θεσμικών φορέων όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας, για το πόσες κωνωποκτονίες έχουν γίνει και σε ποιες περιοχές, να μένουν χωρίς απαντήσεις από τους υπεύθυνους, και με τα θύματα να αυξάνονται συνεχώς, είναι τουλάχιστον προκλητική η σύσταση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζου «περί αποφυγής κάθε απόπειρας μικροκομματικής εκμετάλλευσης για ένα ζήτημα που η επιστημονική έρευνα αλλά και η εμπειρία αντιμετωπίζουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα»...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ