Κόσμος

Η Τουρκία δημιουργεί διαστημική υπηρεσία - Μέχρι τα τέλη του έτους

Μέχρι τα τέλη του 2018 αναμένεται να αποκτήσει τη δική της Διαστημική Υπηρεσία η Τουρκία, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Μουσταφά Βαράνκ.

«Η τουρκική υπηρεσία Διαστήματος της Τουρκίας αναμένεται αν λάβει και επίσημα μορφή έως το τέλος της χρονιάς, θα αποτελέσει μέρος ενός συστήματος συντονισμού και ελέγχου του έργου στον τομέα της αεροναυτικής και της εξερεύνησης του διαστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά συμφέροντα της χώρας» είπε ο υπουργός στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Στόχος είναι να αποκτήσουμε δραστηριότητα στον εν λόγω τομέα αλλά και να δημιουργήσουμε διεθνείς δεσμoούς μέσω ενός ενοποιημένου αρχηγείου».

Η νέα υπηρεσία αναμένεται να συνεργαστεί και με τα Ηνωμένα Έθνη αποκτώντας διεθνείς δεσμούς πάνω σε θέματα της διαστημικής.

«Η ανάπτυξη της διαστημικής βιομηχανίας και η οικοδόμηση μιας επιστημονικής πλατφόρμας για διαστημικές εφευρέσεις είναι σημαντικές για εμάς. Η τουρκική διαστημική υπηρεσία θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση της στρατηγικής της χώρας στον χώρο του διαστήματος», ανέφερε ο Βαράνκ.

Οι επιστημονικές εργασίες για τη διαστημική τεχνολογία άρχισαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘00, όταν δημιουργήθηκαν οι δορυφόροι BILSAT, ARSAT και GOKTURK-2. Μέχρι το τέλος του 2020, αναμένεται να κατασκευαστεί και ο δορυφόρος επικοινωνίας Turksat 6A.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ