Κόσμος

Η κίνηση-ματ του Σουλτάνου που έσωσε τη λίρα

Η Τουρκία διπλασίασε τους δασμούς σε κάποια εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, περιλαμβανομένων επιβατικών οχημάτων, αλκοολούχων ποτών και ποικιλιών καπνού, ως αντίποινα στις αμερικανικές κινήσεις, με τη λίρα, ωστόσο, να ενισχύεται περαιτέρω κατά 6% ύστερα από τις νέες κινήσεις των αρμόδιων τραπεζικών αρχών προκειμένου να στηρίξουν το νόμισμα.

Όπως επισημαίνει το Marketpost η ανάκαμψη του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου ήταν αποτέλεσμα των κινήσεων της τραπεζικής ρυθμιστικής αρχής να περιορίσει τις συναλλαγές swap και των ελπίδων για βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διαμάχη με την Ουάσινγκτον έχει οδηγήσει τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, χάνοντας πάνω από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από τις αρχές του χρόνου.

Σήμερα, η ισοτιμία της λίρας ενισχύθηκε στις 5,75 λίρες ανά δολάριο και διαμορφώθηκε στις 5,9350 λίρες ανά δολάριο στις 10:45 ώρα Ελλάδας, σε μία κίνηση που αρχικά πυροδοτήθηκε από την απόφαση τουρκικού δικαστηρίου να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, όπως επισημαίνει το Reuters.

Χρηματιστής σε τράπεζα δήλωσε ότι «αυτή η εξέλιξη έδειξε πως οι σχέσεις με την ΕΕ μπορούν να ανακάμψουν ενώ συνεχίζονται οι τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...