Εσωτερική Ασφάλεια

Ετσι χάθηκε η μάχη με τις φλόγες: «Βόμβα» από τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής: «Η χώρα είναι αθωράκιστη» - Ελικόπτερο έκανε «βολές» στα τυφλά!

Τελικά η τι συμβαίνει στη χώρα μας; Γιατί φθάσαμε να θρηνούμε τόσα αθώα θύματα; Το κράτος είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αποσοβήσει αυτή την καταστροφή; Οπως φαίνεται, όχι!

Ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής προχώρησε σε δηλώσεις που προκαλούν ήδη προβληματισμό.

Ο αντιστράτηγος ε.α. Βασίλης Καπέλιος, που αποστρατεύτηκε από την Πυροσβεστική στις κρίσεις του περασμένου Ιανουαρίου, δήλωσε μεταξύ άλλων για την φονική πυρκαγιά της ανατολικής Αττικής ότι «αυτή η καταστροφή θα ερχόταν από τη στιγμή που δεν έχουμε θωρακίσει τη χώρα έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές. Η χώρα είναι αθωράκιστη».

Σχετικά με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανέφερε πως είναι ένας φορέας στα «χαρτιά».

«Η πυρκαγιά που κατέστρεψε το Μάτι και έχει στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 90 ανθρώπους θα έπρεπε να έχει σβηστεί στο Νταού Πεντέλης εκεί οπού δεν είχε έντονη καύση», υποστήριξε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής.

Δείτε το βίντεο του ALPHA:

https://www.youtube.com/watch?v=Ir_1y-dHD_E

Και... μάλλον δεν έχει άδικο. Γιατί; Διότι η μάχη με τις φλόγες στο Μάτι έγινε στα τυφλά! Ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να θρηνεί για τους 90 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αττική, στο φως της δημοσιότητας έρχονται νέα στοιχεία για επιχειρησιακά προβλήματα και τεχνικές δυσλειτουργίες που αντιμετώπισαν στελέχη της Πυροσβεστικής.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής» η μάχη με τις φλόγες δόθηκε κάτω από συνθήκες επιχειρησιακής παραλυσίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα υπήρξε κενό στον συντονισμό των επίγειων δυνάμεων σε Νέο Βουτζά και Μάτι.

Παράλληλα, προβληματική ήταν και η επικοινωνία των πυροσβεστών με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης με αποτέλεσμα αρκετές «βολές» να γίνονται στα τυφλά και όχι στα σημεία που έπρεπε.

Ένα ελικόπτερο Erickson S-64 που επιχειρούσε στην Κινέτα έλαβε εντολή να κινηθεί προς την Πεντέλη. Όμως κατά την άφιξη του στο σημείο στελέχη της πυροσβεστικής που ήταν στο σημείο αντιλήφθηκαν πως είχαν πρόβλημα στην επικοινωνία μέσω ασυρμάτου με τον χειριστή και συνεπώς δεν μπορούσαν να του δώσουν οδηγίες για το που ακριβώς πρέπει να κάνει ρίψεις νερού.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος ήταν σε θέση να ακούν τον πιλότο εκείνος όμως όχι με αποτέλεσμα οι ρίψεις του να μην είναι οι κατάλληλες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν τυφλή στη μάχη της με τις φλόγες αφού το ελικόπτερο συντονισμού μπορεί να πήρε εντολή να πάει από την Κινέτα στην Ανατολική Αττική αλλά φτάνοντας πάνω από τη Ραφήνα τα καύσιμα τελείωναν με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αποχωρήσει.

Στα συγκεκριμένα ελικόπτερα επιβιβάζονται αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που έχοντας συνολική εικόνα του μετώπου και της εξέλιξης της πυρκαγιάς κατευθύνουν τις επίγειες δυνάμεις. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν συνέβη στη φωτιά στο Μάτι.

Καρατομήσεις σε ΕΛ.ΑΣ και Πυροσβεστική

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μετά από έκτακτη συνεδριάση του ΚΥΣΕΑ, αποφασίστηκε η απομάκρυνση των δύο αρχηγών χωρίς ωστόσο να γίονεται σαφές εάν η επιλογή της απομάκρυνσης των αρχηγών είναι επιβεβλημένη, για λόγους αποδοκιμασίας για τις επιχειρησιακές τακτικές τους κατά τη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών που έπληξαν την ανατολική Αττική, ή γιατί πρέπει να προστατευτούν από την στοχοποίησή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω αποφάσεις έρχονται μόλις δύο ημέρες μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, σε μία απόπειρα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα πυρά της αντιπολίτευσης γύρω από το ζήτημα των φονικών πυρκαγιών στην ανατολική Αττική της 23ης και 24ης Ιουλίου, ενώ πλέον τα βλέμματα στρέφονται στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την τύχη του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ο οποίος για τους χειρισμούς του την ημέρα της καταστροφής, αλλά και την «εξαφάνισή» του μετά την ανείπωτη τραγωδία έχει επίσης βρεθεί στο στόχαστρο έντονης κριτικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...