Οικονομία

Ετοιμάζονται τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ - Τι θα πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων;

Αναμονή ως τα μέσα Σεπτεμβρίου για να δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τι τους περιμένει να πληρώσουν στο Taxis για τον ΕΝΦΙΑ.

Ωστόσο τα επινίκια για την "καθαρή" έξοδο και η πλέον κρίσιμη ΔΕΘ έριξαν στον κάλαθο των αχρήστων τα χρονοδιαγράμματα των υπηρεσιών κι έτσι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν ως τα μέσα Σεπτεμβρίου για να δουν τις... εκπλήξεις που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Επί του παρόντος, το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι περίπου 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να βάλουν λίγο πιο... βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς οι νέες αντικειμενικές έφεραν αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα:

Αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο) θα έχουν τα εκκαθαριστικά για 737.709 ή το 12%.
Αύξηση από 50 έως 200 ευρώ, θα έχουν τα εκκαθαριστικά 160.001 φυσικών προσώπων ή το 2,3%.

Αύξηση πάνω από 200 ευρώ θα έχει το 0,7% ή 48.961 φορολογούμενοι
Κι αν για τις αποκαλούμενες "λαϊκές" περιοχές, έγινε πυροσβεστική παρέμβαση με αλλαγές συντελεστών, δεν συνέβη το ίδιο με "μεσαίες" περιοχές, οι κάτοικοι των οποίων περιμένουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, για να δουν τι ακριβώς επιβαρύνσεις τους έφεραν οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Η καθυστέρηση στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ προκαλεί, ωστόσο και καθυστέρηση στη διαδικασία επιστροφών φόρου εισοδήματος, καθώς όσοι δεν πρόλαβαν την πρώτη "μοιρασιά" των 80 εκατ. ευρώ, λόγω του ότι δεν υπέβαλαν δήλωση πριν από τις 27 Ιουνίου, θα περιμένουν την εκκαθάριση του φόρου για την προβλεπόμενη διαδικασία συμψηφισμών. Ως γνωστόν, πλέον δεν γίνεται συμψηφισμός μόνο έναντι ληξιπρόθεσμων αλλά και έναντι βεβαιωμένων οφειλών, με αποτέλεσμα όσο καθυστερεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, να... τρενάρει και η διαδικασία επιστροφών φόρου εισοδήματος, που υπολογίζονται σε περίπου 240 εκατ. ευρώ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η περιπέτεια του ΕΝΦΙΑ δεν τελειώνει το Σεπτέμβριο. Όπως αποκάλυψε η Επικαιροποίηση του Μνημονίου, που εκπνέει στις 20 του μήνα, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ρητώς για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και το 2019 και το 2020, καθώς οι αλλαγές που επήλθαν φέτος στις Τιμές Ζώνης ήταν μόνο μερική προσαρμογή στις εμπορικές αξίες, προς αποφυγήν δυσάρεστων- πολιτικά- επιπτώσεων στο φετινό ΕΝΦΙΑ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...