Κόσμος

Επέκριναν τον Αιγύπτιο πρόεδρο και κατέληξαν στη φυλακή επτά πολίτες

Συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν επτά άνθρωποι στην Αίγυπτο, ανάμεσά τους κι ένας πρώην διπλωμάτης, ο οποίος είχε προτείνει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τον τρόπο που κυβερνά την Αίγυπτο ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.

Ο Μασούμ Μαρζούκ, άλλοτε πρεσβευτής και στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, συνελήφθη την Πέμπτη, ταυτόχρονα με έξι άλλα άτομα που επέκριναν δημόσια το καθεστώς του Σίσι και πρότειναν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την πολιτική του.

Οι επτά συλληφθέντες, που προφυλακίστηκαν για 15 ημέρες — αν και η διάρκεια της κράτησής τους μπορεί να παραταθεί — κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για σύσταση και συμμορία και υποστήριξη μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, σύμφωνα με τον δικηγόρο Χάλεντ Αλί.

Ένας εξ αυτών, ο Αμρ Μοχάμεντ, κατηγορείται ότι εντάχθηκε σε τρομοκρατική οργάνωση. Οι ανακρίσεις τους αναμένεται να συνεχιστούν την Κυριακή και τη Δευτέρα, ανέφερε ο Αλί μέσω Facebook.

Η οικογένεια του Μαρζούκ ανέφερε ότι μεγάλη δύναμη ανδρών των σωμάτων ασφαλείας μετέβη την Πέμπτη στο σπίτι του. Είπαν αρχικά ότι απλά ήθελαν να του μιλήσουν, πριν τον συλλάβουν και τον οδηγήσουν σε τοποθεσία που δεν αποκαλύφθηκε, όπως εξήγησε ο δικηγόρος του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πρώην στρατάρχης Σίσι εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της Αιγύπτου τον Ιούνιο του 2014, έναν χρόνο αφότου ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, όταν ήταν αρχηγός του γενικού επιτελείου, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του ισλαμιστή προέδρου.

Όπως υπενθυμίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Σίσι, ο οποίος επανεξελέγη τον Μάρτιο με το 97% των ψήφων, επικρίνεται συχνά από μη κυβερνητικές οργανώσεις για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν οδηγήσει στις φυλακές χιλιάδες αντίπαλους και επικριτές του Σίσι τα τελευταία χρόνια, από ισλαμιστές ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη οργανώσεων της αιγυπτιακής αριστεράς. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου αντιτείνει από την πλευρά της ότι οι ενέργειές της αποσκοπούν στην καταστολή της δράσης τρομοκρατών και άλλων στοιχείων στους οποίους προσάπτει ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν το κράτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...