Κόσμος

Ενας Ερντογάν εκτός ελέγχου: Ο «Σουλτάνος» τηρεί τον «Όρκο του Έθνους» και απειλεί με πόλεμο τη Β. Συρία και το Β. Ιράκ - Θέμα ημερών ο απόπλους του "Πορθητή»

Μία Τουρκία εκτός ελέγχου πλέον. Και το ερώτημα είναι, πως θα σταματήσει αυτή η προκλητικότητα; Ηδη τα πρώτα αποτελέσματα είναι εμφανέστατα για τον Σουλτάνο, καθώς βλέπει τα... απόνερα της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ. Διαλυμένη οικονομία, τρέχει για βοήθεια στο Κατάρ και παίρνει ψίχουλα.

Ομως αυτή η εσωτερική κρίση, θα πρέπει να ξεχαστεί. Αρα τι συμβαίνει σεε αυτές τις περιπτώσεις και τι συνήθως πράττει η Τουρκία; Κλιμακώνει την ένταση και οδηγεί την κατάσταση στα άκρα.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε την Κυριακή ότι θα φέρει «ειρήνη και ασφάλεια» στο Ιράκ και σε περιοχές της Συρίας που δεν βρίσκονται υπό τον τουρκικό έλεγχο, διαβεβαιώνοντας ότι οι «τρομοκρατικές οργανώσεις» (σ.σ. εννοώντας τους Κούρδους) στην περιοχή αυτή θα εξαλειφθούν.

Τι σημαίνει ειρήνη για τον Ερντογάν; Πόλεμος!

Σε ομιλία του στην επαρχία Μους, στη νοτιανατολική Τουρκία, ο Ερντογάν είπε ότι οι επιθέσεις που δέχεται η χώρα του σε οικονομικό επίπεδο είναι παρόμοιες με προηγούμενες απόπειρες εισβολής στη Μικρά Ασία, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην κατάρρευση και των γύρω περιοχών.

«Μην ξεχνάτε, η Μικρά Ασία είναι ένα τείχος και αν αυτό το τείχος καταρρεύσει δεν θα υπάρχουν πια Μέση Ανατολή, Αφρική, Κεντρική Ασία, Βαλκάνια ή Καύκασος», είπε.

Από τις 24 Αυγούστου 2016 μέχρι τώρα οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει δύο εισβολές εντός του συριακού εδάφους, κατά μήκος των συνόρων, με στόχο τους Κούρδους σοσιαλιστές της Συρίας και έχουν τοποθετήσει περίπου δώδεκα στρατιωτικά φυλάκια περιμετρικά της επαρχίας της Ιντλίμπ.

Η κατεχόμενη από τους τζιχαντιστές επαρχία της Ιντλίμπ είναι το «καταφύγιο» των ενόπλων ισλαμιστών και των οικογένειών τους που εκδιώχθηκαν από άλλες περιοχές της Συρίας αλλά τον τελευταίο μήνα βομβαρδίζεται συνεχώς, ένδειξη ότι επίκειται μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων που, σύμφωνα με την Άγκυρα, θα ήταν «καταστροφική» εξέλιξη.

Στην ομιλία του για την επέτειο της Μάχης του Μαντζικέρτ, το 1071, ο Ερντογάν είπε ότι θα φέρει την ειρήνη και την ασφάλεια στις δύο γειτονικές χώρες.

«Δεν είναι τυχαίο που οι μοναδικές περιοχές της Συρίας όπου υπάρχει ασφάλεια και ειρήνη είναι υπό τον έλεγχο της Τουρκίας. Θεού θέλοντος, θα φέρουμε την ίδια ειρήνη και σε άλλες περιοχές της Συρίας επίσης.

«Θεού θέλοντος, θα φέρουμε την ίδια ειρήνη στο Ιράκ, όπου δρουν τρομοκρατικές οργανώσεις», είπε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει σχέδιο κατάληψης όλων των κουρδικών εδαφών στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ. Είναι τα εδάφη που η Τουρκία θεωρεί δικά της σύμφωνα με τον «Όρκο του Έθνους» (Misak-ı Millî).

Αν και η Συνθήκη της Λωζάνης αναιρεί τον τουρκικό εθνικό όρκο, ωστόσο η σύγχρονή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας φαίνεται να τον αναβιώνει.

Η Αλεξανδρέττα και η Αντιόχεια (προσαρτήθηκαν με αμφισβητούμενο δημοψήφισμα το 1939) και η κατεχόμενη Κύπρος (από το 1979) ευρίσκονται εντός των ορίων του τουρκικού εθνικού όρκου.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά εδάφη, η Τουρκία ουσιαστικά διεκδικεί την δυτική Θράκη, τα Δωδεκάνησα και ολόκληρη την Κύπρο.

Εν τω μεταξύ όπως έχουμε αποκαλύψει, έντονη είναι η κινητικότητα στο λιμάνι της Αττάλειας, όπου ήδη ναυλοχεί το πλωτό γεωτρύπανο της Άγκυρας, ο διαβόητος «Πορθητής» (Fatih), καθώς το περασμένο Σαββατοκύριακο αφίχθησαν εκεί και τα δύο ειδικά πλοία υποστήριξης υπεράκτιων γεωτρήσεων, τα οποία θα συναπαρτίζουν τον συνοδευτικό στολίσκο του «Fatih», από κοινού και με το σκάφος υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων «Siem Sophia», το οποίο ήδη βρίσκεται στο λιμάνι εδώ και καιρό. Οι τελευταίες δύο προσθήκες σκαφών είναι τα υπό νορβηγική σημαία «Siem Sasha» και «Siem Louisa».

Συγκεκριμένα και τα τρία υποστηρικτικά σκάφη ανήκουν στην νορβηγική εταιρεία «Siem Offshore», η οποία και έχει αναλάβει με συμβόλαιο υπεργολαβίας τις δύο πρώτες τουρκικές γεωτρήσεις.

Οι γεωτρήσεις – στόχοι

Ως χώρος πρώτης γεώτρησης θεωρείται ο στόχος «Alanya-1», στα ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας προς τα ανατολικά, περίπου στο ύψος του θερέτρου της Αλάνια, σημείο όπου η Τουρκία ήδη αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα, μέσω της Ανώνυμης Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO) από το 2008, με σειρά τριών διαδοχικών σεισμογραφικών ερευνών.

Συγκεκριμένα, την περίοδο 2008-2009 έγιναν δισδιάστατα σεισμογραφικά με το σεισμογραφικό πλοίο «Malene Ostervold» σε συνεργασία με την επίσης νορβηγική Wavefield.

Την περίοδο 2009-2011 έγιναν νέα σεισμογραφικά στην περιοχή, με το σεισμογραφικό «Viking Vanquish» σε συνεργασία με την CCG Veritas, ενώ από το 2013 μέχρι και το 2016 επαναλήφθηκαν τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες με το «Barbaros Hayreddin Pasa», που επεκτάθηκαν πέραν της περιοχής της Αττάλειας και στην ευρύτερη περιοχή της Μερσίνας.

Τα σεισμογραφικά δεδομένα επεξεργάστηκε η επίσης νορβηγική Polarcus, γνωστή επίσης από την διάθεση στην Τουρκία του γνωστού μας πλέον σεισμογραφικού το οποίο μετονομάστηκε σε «Barbaros Hayreddin Pasa».

Εξάλλου, στο πλαίσιο των διεθνών συμπράξεων, η ΤΡΑΟ έχει συμφωνήσει με την «Azeri Driling Company», με έδρα το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν την ανάληψη εκ μέρους του τεχνικού ελέγχου της γεώτρησης.

Τέλος, εντός των προσεχών ημερών θα πρέπει να αναμένουμε και την σχετική έκδοση Navtex από την Άγκυρα, δια της οποίας θα καθορίζεται πλέον το ακριβές σημείο που θα εγκατασταθεί το πλωτό γεωτρύπανο, αλλά και την ευρύτερη ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργηθεί πέριξ αυτού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...