Κόσμος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Κυρώσεις σε Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τις ΗΠΑ - Αγκυρα: «Θα αγοράσουμε ρωσικά μαχητικά» (upd)


Nέα εξέλιξη σην κόντρα Αγκυρας-Ουάσινγκτον. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις ενάντια στους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, αναφορικά με την κράτηση από τις τουρκικές αρχές του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει την Άγκυρα ότι θα λάμβανε σκληρά μέτρα αν δεν απελευθερωνόταν άμεσα ο ευαγγελικός πάστορας Άντριου Μπρούνσον, ο οποίος κρατείται στην Τουρκία ως γκιουλενιστής με ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Οι κυρώσεις που ετοιμάζονται βασίστηκαν σε νόμο του 2016 (Global Magnitsky Act) που επιτρέπει στην κυβέρνηση να στοχοποιεί πρόσωπα, εταιρείες και άλλες οντότητες για υποθέσεις διαφθοράς και παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων οπουδήποτε στον κόσμο.

Από τις 26 Ιουλίου, ημέρα της πρώτης αμερικανικής προειδοποίησης από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 3% της αξίας της και την Παρασκευή έπεσε σε νέο ιστορικό χαμηλό, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 4,95 δολάρια.

Την Τρίτη, η απόδοση του δεκαετούς τουρκικού ομολόγου έφτασαν το ρεκόρ του 18,86%.

Την ίδια στιγμή, οι Τούρκοι φαίνονται πως δεν βάζουν μυαλό και οξύνουν περισσότερο την κρίση.

Ο στενός συνεργάτης του Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε τα εξής: «Δόξα τον Θεό για αυτές τις κυρώσεις. Προσεύχομαι να μην μας δώσουν οι ΗΠΑ τα F-35. Θα αγοράσουμε ρωσικά μαχητικά.»

Δείτε το βίντεο:
https://twitter.com/abdbozkurt/status/1024674061270609920?ref_src=twsrc%5Etfw

Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον αμερικανό πάστορα ως πράκτορα, η δήλωση στο ακόλουθο βίντεο:
https://twitter.com/abdbozkurt/status/1024684251126616064?ref_src=twsrc%5Etfw

Οπως φαίνεται μία μεγάλη κρίση τώρα ξεκινάει με απρόβλεπτες συνέπειες για την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ