Κόσμος

Δουζίνας: Σε 3-6 μήνες θα έρθει η μεγάλη κρίση στην Τουρκία - Θα γίνει όπως η Ελλάδα το 2010

Για την την κράτηση του Αμερικανού πάστορα και την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία μίλησε «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ»  ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας.

Η ιστορία με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα στην Τουρκία «είναι η αφορμή και όχι η αιτία» της κρίσης των σχέσεων Ουάσιγκτον - Άγκυρας, εκτίμησε ο κ. Δουζίνας, θυμίζοντας ότι στο παρελθόν έχουν υπάρξει κρίσεις, όπως το 2003 με το αίτημα διέλευσης των αμερικανικών στρατευμάτων προς το Ιράκ, ή πιο πρόσφατα με την κρίση στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Ωστόσο, «δεν οδήγησαν αυτά σε εξάρσεις».

Ο κ. Δουζίνας σημείωσε ότι «όταν ο Ερντογάν έφτιαξε το AKP το έκανε σε συνεννόηση με την αμερικανική πρεσβεία. Μέχρι το 2013, ο Ερντογάν, το κόμμα και η άποψή του ήταν πλήρως μέρος μίας φιλοδυτικής σουνιτικής λογικής. Όταν πήγε να φτιάξει μία νεο-οθωμανική "αυτοκρατορία", ήταν μέσα στα πλαίσια της δυτικής επιρροής, με εξαιρετικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και της Ευρώπης».

«Αυτό άρχισε να αλλάζει το 2013, όταν η προσπάθεια δημιουργίας ενός "σουνιτικού τόξου" στο οποίο θα ήταν ο ηγεμόνας, άρχισε να υποχωρεί μετά και την ήττα των Αδερφών Μουσουλμάνων στην Αίγυπτο. Όταν η Αμερική άρχισε να χάνει τον ρόλο της, ο Ερντογάν φάνηκε να παίζει τον "ισορροπιστή", βλέποντας τα αμερικανικά συμφέροντα να υποχωρούν και να μην επιβάλλουν την θέλησή τους στην Συρία», όπως είπε.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι «στρατηγικά, από το 2013 και μετά η Ρωσία είναι η μεγάλη κερδισμένη του πολέμου στην Συρία. Ο Ερντογάν ισορροπεί μεταξύ της προηγούμενης θέσης ως αντιπρόσωπος των αμερικανικών συμφερόντων και μίας στροφής προς την Ρωσία, που γίνεται "μεγάλος παίκτης" στην περιοχή. Βλέπει ότι μπορεί να είναι "μπαλαντέρ"».

Όσον αφορά την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, ο ίδιος εκτίμησε ότι χτες, με τα μέτρα περί δημοσιονομικής πειθαρχίας, με μέτρα για να ισορροπήσει η κατάσταση στις τράπεζες, «αγόρασαν λίγο χρόνο, αλλά η μεγάλη κρίση θα είναι σε τρεις με έξι μήνες, όταν θα πρέπει σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλυτών για χρέη κυρίως του ιδιωτικού τομέα να βρεθούν 220 δισ. δολάρια σε συνάλλαγμα, για υποχρεώσεις του 2019. Αυτά δεν υπάρχουν. Σε τρεις με έξι μήνες θα φτάσει η Τουρκία στην κατάσταση που ήταν η Ελλάδα το 2010», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...