Τεχνολογία

Διαστημικός πόλεμος ΗΠΑ-Ρωσίας: Ο Πούτιν διακόπτει τη μεταφορά Αμερικανών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό - Στόχος ο έλεγχος της στρατόσφαιρας

Ο Πούτιν έκοψε τα ταξίδια των Αμερικανών αστροναυτών στον διεθνή διαστημικό σταθμό, με την μη ανανέωση της σύμβασης, σε μια κίνηση που ίσως σημάνει και επίσημα την έναρξη ενός νέου πολέμου των άστρων ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις.     

Πληροφορίες φέρουν να έχουν τεθεί σε τροχιά οι αποκαλούμενοι «δορυφόροι-δολοφόνοι», οι οποίοι διαθέτουν την μοναδική ικανότητα να είναι εξοπλισμένοι με όπλα ισχυρών ακτίνων λέιζερ, για να καταστρέφουν ανταγωνιστικούς δορυφόρους.

Για αυτό και η Μόσχα δεν επιθυμεί Αμερικανούς..."στα πόδια της".

Η σύμβαση της Ρωσίας με τη NASA για τη μεταφορά αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) θα λήξει τον Απρίλιο του επόμενου έτους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Γιούρι Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία, Αμερικανοί αστροναύτες κάνουν χρήση καθισμάτων στο ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz προκειμένου να φτάσουν στον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Οι ΗΠΑ έχασαν τον τρόπο μεταφοράς τους μετά τη ματαίωση του προγράμματος Διαστημικού Λεωφορείου και πρόκειται να ολοκληρώσουν την αντικατάστασή του με τη μορφή μιας επανδρωμένης κάψουλας, της SpaceX Dragon.

Η απότομη διακοπή του προγράμματος όμως σημάνει την έναρξη ενός νέου είδους πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ-Ρωσία, αυτού του διαστημικού για τον έλεγχο του διαστήματος και ειδικά της στρατόσφαιρας.

Σε άρθρο μας με τίτλο ( Δορυφόρος-δολοφόνος της Ρωσίας ”κλειδώνει” ολόκληρο το δυτικό σύστημα άμυνας – Η τεχνολογική υπεροχή των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων κάνει άτρωτη την πολεμική μηχανή του Β. Πούτιν), πρώτοι είχαμε αναφέρει από το pentapostagma.gr ότι ο κόσμος βρίσκεται, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές και εμπειρογνώμονες,  στα πρόθυρα ενός ακόμη παγκόσμιου πολέμου. Μετά τις απειλές για υβριδικό, οικονομικό, ενεργειακό, εμπορικό πόλεμο, ήρθε να προστεθεί ένας ακόμη, ο «διαστημικός πόλεμος».

Η Ρωσία ταράζοντας και πάλι «τα ύδατα» δημιούργησε έναν δορυφόρο-δολοφόνο ο οποίος κατασκευάστηκε από την κρατική εταιρεία «Roscosmos» για λογαριασμό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Ο δορυφόρος-φονιάς έχει την δυνατότητα να «εξουδετερώνει», δηλαδή να απομακρύνει τα διαστημικά απόβλητα από την τροχιά της Γης στην ατμόσφαιρα», είχε δηλώσει ο επικεφαλής του προγράμματος Oleg Gorshkov.

Ανεξάρτητα όμως από αυτή την ιδιότητα  του νέου ρωσικού δορυφόρου, στο εγγύς μέλλον το συγκεκριμένο διαστημικό αντικείμενο θα  γίνει  πρωτότυπο των μελλοντικών διαστημικών όπλων, με σκοπό την εξουδετέρωση των εχθρικών διαστημικών δορυφόρων και... συγκεκριμένα των αμερικανικών.

Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι αυτός ο δορυφόρος-δολοφόνος είναι σε θέση να εξουδετερώσει αντικείμενα αρκετά μεγάλα - μεγέθους δορυφόρου-, ενώ η ικανότητά του αυτή θα αυξηθεί και άλλο.

Αφορά δηλαδή την χρυσή ευκαιρία να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά  διαστημικά αντικείμενα υψηλής τεχνολογίας που ανήκουν σε χώρες-εχθρούς. Για το λόγο αυτό, ο πραγματικός σκοπός του νέου ρωσικού δορυφόρου θα αλλάξει ριζικά τα επόμενα χρόνια.

Πολλοί  στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν  ότι η εξάρτηση της ανθρωπότητας, από τους δορυφόρους είναι τεράστια. Σε περίπτωση π.χ, που «απενεργοποιηθούν» κάποιοι  δορυφόροι και κατά συνέπεια κρεμάσει» το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού GPS, αυτό «μπορεί να οδηγήσει σε χάος όλο τον κόσμο».

Η απώλεια του δορυφορικού ελέγχου θα οδηγήσει σε αδυναμία πλοήγησης εκατοντάδων  πλοίων και  αεροσκαφών, θα απενεργοποιήσει εκατομμύρια  κινητά τηλέφωνα, δημιουργώντας ταυτόχρονα «οικονομικό Αρμαγεδώνα» στα χρηματιστήρια, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχουν προβλήματα ακόμα και με τα ΑΤΜ.

Τρομερές συνέπειες, για αυτό και ο «κατέχων τα όπλα» αυτά, θα διαθέτει τεράστια δύναμη στο οπλοστάσιο του .

https://youtu.be/2Zt-NBTuWdI?t=1

https://youtu.be/WNKgCmzdOMo?t=2

Ένας ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Ρωσία για την ανάπτυξη ενός άλλου μικρού, εξειδικευμένου δορυφόρου σε τροχιά που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αντι-δορυφορικό όπλο. Αυτό είναι τουλάχιστον το τέταρτο τέτοιο σύστημα που δημιούργησε το Κρεμλίνο από το 2013 και υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη έλλειψη διεθνώς αποδεκτών βασικών κανόνων για εχθρικές δραστηριότητες στο διάστημα, την ίδια στιγμή που και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης.

Ο Yleem Poblete, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον έλεγχο, την επαλήθευση και τη συμμόρφωση με τα όπλα, έθιξε τις ανησυχίες του Ρώσου επιθεωρητή διαστημικών συσκευών σε συνάντηση της διάσκεψης για τον αφοπλισμό στη Γενεύη της Ελβετίας στις 14 Αυγούστου 2018.

Η Ρωσία δημοσίως ανακοίνωσε την εκτόξευση αυτού του δορυφόρου τον Ιούνιο του 2017, αλλά επιμένει ότι η μοναδική του λειτουργία είναι να επιθεωρήσει τα χωρικά συστήματα της χώρας για ζημιές ή άλλα πιθανά ζητήματα και ενδεχομένως να τα διορθώσει και να τα επισκευάσει.

Τώρα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έννοια ενός μικρού δορυφόρου επιθεωρήσεων δεν είναι νέα και έχει νόημα. Η αποστολή επανδρωμένων αποστολών για την εξέταση δορυφόρων και άλλων αντικειμένων διαστήματος και η ενδεχόμενη πραγματοποίηση επισκευών ή τροποποιήσεων ήταν ιστορικά δαπανηρή και περίπλοκη.

https://www.youtube.com/watch?v=XpESs6TRL0M

Ταυτόχρονα, ο καθορισμός ή η πραγματοποίηση τροποποιήσεων σε δορυφόρο στο διάστημα εξοικονομεί το πρόβλημα της κατασκευής αντικαταστάτη και πληρωμής για την εκτόξευσή του σε τροχιά. Είναι γνωστό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν αστροναύτες για να διορθώσουν το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble το 1993, αφού η NASA ανακάλυψε σφάλμα στον κύριο καθρέφτη του συστήματος.

Η ύπαρξη ενός ημιαυτόνομου, διαστημικού συστήματος επισκευής, θα μπορούσε να απλοποιήσει σημαντικά τη ρύθμιση. Εάν δεν υπήρχε τίποτα άλλο, αυτοί οι ρομποτικοί επιθεωρητές θα μπορούσαν να αξιολογήσουν το θέμα γρήγορα, ώστε το προσωπικό στο έδαφος να μπορέσει να λάβει τεκμηριωμένη απόφαση για το πώς θα προχωρήσει.

Το πρόβλημα είναι ότι κάθε δορυφόρος που μπορεί να ελιχθεί πολύ κοντά σε έναν άλλο και μπορεί να έχει μικρά όπλα ή ανιχνευτές για να αλληλεπιδράσει φυσικά με τον στόχο του είναι εγγενώς ικανός να είναι όπλο.

Η Ρωσία και η Κίνα, καθώς και άλλοι επικριτές της αμερικανικής θέσης, σημειώνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί ενεργά να στρατιωτικοποιήσει το διάστημα και να θέσει τα πραγματικά όπλα σε τροχιά, φαινομενικά για την αντιβαλλιστική πυραυλική άμυνα.

Οι δύο χώρες έχουν ήδη αντιδράσει αρνητικά στα σχέδια των ΗΠΑ για πιθανό στρατιωτικό κλάδο που επικεντρώνεται στο διάστημα.

Χωρίς μια σχετική συμφωνία, το τί αποτελεί επίθεση εναντίον των συμφερόντων ενός έθνους για το διάστημα έχει παραμείνει θέμα προς συζήτηση.

Είναι μια γκρίζα περιοχή που περιπλέκεται περισσότερο από την πιθανότητα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και οι αντίπαλοί της έχουν δορυφόρους σε τροχιά που είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια.

Είναι σαφές ότι οι βασικοί ορισμοί του τι καθορίζουν τις διαμάχες στο διάστημα είναι απαραίτητοι πλέον, περισσότερο από ποτέ. Χωρίς αυτούς, υπάρχει μόνο μια αυξανόμενη πιθανότητα για επικίνδυνες εξελίξεις.

Οι δραστηριότητες του τελευταίου δορυφορικού συστήματος της Ρωσίας, τα αντίστοιχα συστήματα της Κίνας και τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για διαστημικά όπλα, δείχνουν ότι αυτά τα ζητήματα θα συνεχίσουν να γίνονται εντονότερα στο μέλλον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ