Κόσμος

Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δε διαλέγει «στρατόπεδο» στην κόντρα Ερντογάν - Τραμπ

Για "εκκωφαντική σιωπή των Ευρωπαίων" στην αντιπαράθεση Τραμπ-Ερντογάν κάνει λόγο η ολλανδική εφημερίδα Trouw. Η εφημερίδα παρατηρεί ότι οι Ευρωπαίοι "διστάζουν να διαλέξουν στρατόπεδο και να πάρουν ξεκάθαρα θέση, παρά το γεγονός ότι στο θέμα αυτό έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα με τις ΗΠΑ". Σημειώνει ότι "οι αντιδράσεις της ΕΕ περιορίζονται σε κάποιες σποραδικές και άνευρες δηλώσεις της Μέρκελ, o Μακρόν τηρεί σιγήν ιχθύος και οι Γιούνκερ, Τουσκ και Μογκερίνι είναι ολοκληρωτικά απόντες".

Το συμφέρον της ΕΕ επιτάσσει τη διατήρηση διαύλων με την Τουρκία τόσο επειδή την χρειάζεται στο προσφυγικό όσο και επειδή οι θέσεις της με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το Ιράν λίγο-πολύ συμπίπτουν", αναφέρει η εφημερίδα. "Αντίθετα είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας με τις ΗΠΑ στο στρατιωτικό πεδίο, προσθέτει ο αρθρογράφος, τόσο εξαιτίας της αμερικανικής υποστήριξης προς τους Κούρδους της Συρίας όσο και εξαιτίας της αγοράς ρωσικών οπλικών συστημάτων από την Τουρκία. Τώρα που η Τουρκία ‘τα έσπασε’ με τις ΗΠΑ, ακολουθεί πορεία σύγκλισης με την ΕΕ" εκτιμά και παραπέμπει, στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνταν επί πέντε μήνες στις τουρκικές φυλακές.

Η εφημερίδα εμφανίζεται επιφυλακτική για τις πραγματικές προθέσεις του Ερντογάν, τον οποίο χαρακτηρίζει "καιροσκόπο, αναξιόπιστο και απρόβλεπτο και ως εκ τούτου δεν αποκλείει καθόλου το ενδεχόμενο να στραφεί, ανά πάσα στιγμή, εναντίον της υιοθετώντας εκ νέου την τακτική των απειλών και των προκλήσεων". Όπως ειδικότερα υπενθυμίζει, "η στάση του τα τελευταία χρόνια απέναντι σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Αυστρία, όπως και οι παρεμβάσεις του στις τουρκικές κοινότητες, δεν επιτρέπουν ούτε αισιοδοξία ούτε εφησυχασμό".

Σημειώνει περαιτέρω ότι "χαρακτηριστική είναι η δυσαρέσκεια της ολλανδικής κυβέρνησης για την αφειδή χρηματοδότηση που προσφέρει ο Ερντογάν στα σχολεία εκμάθησης της τουρκικής γλώσσας που λειτουργούν το Σαββατοκύριακο σε ολλανδικό έδαφος".

Τέλος, η εφημερίδα γράφει ότι "η αρνητική εικόνα που έχει ο Ερντογάν στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εμποδίζει όμως τους Ευρωπαίους ηγέτες να πάρουν ανοιχτά το μέρος του".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ