Κόσμος

Βόμβα Μακρόν: Δεν μπορούμε να βασίσουμε την ασφάλειά μας στις ΗΠΑ

Μόλις εννέα μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την ασφάλεια στην Ευρώπη σε ομιλία του προς τους Γάλλους πρέσβεις στο Ελιζέ. Ο Γάλλος ηγέτης προσαρμόζει το ευρωπαικό του όραμα την ώρα που τα συμφέροντα των 28 κρατών - μελών αποκλίνουν, λόγω προκλήσεων όπως το Brexit και η συνεχής διαμάχη για το μεταναστευτικό.

O Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα από το Μέγαρο των Ηλυσίων ότι θα παρουσιάσει σύντομα ένα σχέδιο ενίσχυσης της ασφάλειας στην Ευρώπη, πιστεύοντας ότι δεν θα μπορούσε πλέον να βασιστεί αποκλειστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες .

"Πρέπει να απομακρύνουμε τις συνέπειες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου", δήλωσε ο Μακρόν. Πρόσθεσε επίσης ότι θα ξεκινήσει ένας «σφαιρικός προβληματισμός σχετικά με τα θέματα που αφορούν τους εταίρους της Ευρώπης και επομένως και τη Ρωσία».

Σε ομιλία του προς τους πρέσβεις στο Παρίσι ο πρόεδρος Μακρόν αναμένεται να υπογραμμίσει ορισμένα από τα έργα που θεωρούνται ορόσημο στην πορεία του, όπως ο ενιαίος προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, η ευρωπαϊκή κοινή αμυντική θωράκιση, η φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών και μια κοινή πολιτική για τους μετανάστες.

Την ώρα που προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για το όραμά του, η δημοτικότητά του καταγράφει μία ακόμη μικρή πτώση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Viavoice, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Liberation»,το 66% των Γάλλων έχει την αίσθηση ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση δεν έχουν ή έχουν συνεισφέρει λίγο από την έναρξη της πενταετούς θητείας σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και στη μάχη κατά των ανισοτήτων. Από αυτούς, ένα 40% εκτιμά ότι η συνεισφορά στα συγκεκριμένα θέματα ήταν μικρή ενώ ένα 26% θεωρεί ότι δεν έγινε τίποτα σε αυτούς τους τομείς.Το 51% έχει «κακή γνώμη» για τον Μακρόν ως πρόεδρο του κράτους. Σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι έχει παίξει το σκάνδαλο Μπεναλά, του πρώην συνεργάτη και σωματοφύλακα του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος αποκαλύφθηκε ότι χτύπησε διαδηλωτή την Πρωτομαγιά, καθώς και η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ