Κόσμος

Βγήκαν τα «μαχαίρια» ανάμεσα σε Τραμπ-Ερντογάν: «Δεν θα παραδοθούμε στις ΗΠΑ!» - Οργισμένος ο «Σουλτάνος» και λόγω της στρατηγικής αναβάθμισης της Κύπρου

Βγήκαν μαχαίρια ανάμεσα σε Τραμπ – Ερντογάν και οι σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και ΗΠΑ πλέον πάνε από το κακό στο χειρότερο. Την ευθύνη για αυτή την κατάσταση φέρει αποκλειστικά ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει κάνει τις επιλογές του και έχει απομακρυνθεί από τους Αμερικανούς όσο δεν μπορούσαν να φανταστούν ποτέ.

Η Τουρκία του Ερντογάν, διατηρεί καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, το Ιράν και το Κατάρ παρά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Και είναι μία πραγματικότητα, που αρνούνται να αποδεχθούν οι Αμερικανοί.

Ετσι λοιπόν, στην αντεπίθεση πέρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας ότι θα αντικρούσει όλους όσοι παίζουν «παιχνίδια» με την οικονομία της Τουρκίας.

"Δεν παραδοθήκαμε και δεν θα παραδοθούμε σε εκείνους που συμπεριφέρονται σαν στρατηγικοί εταίροι αλλά μας καθιστούν στρατηγικό στόχο", πρόσθεσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Σήμερα κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να μας απειλήσουν μέσω της οικονομίας, μέσω των επιτοκίων, του συναλλάγματος, των επενδύσεων και του πληθωρισμού, τόνισε ο Ερντογάν, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του (ΑΚΡ). « Εμείς τους λέμε: είδαμε τα παιχνίδια σας και σας προκαλούμε», πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν προχώρησε σε αυτήν την τοποθέτηση μια μέρα μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τους οίκους Moody's και Standard & Poor's. Οι οίκοι αξιολόγησης επικαλέστηκαν την αστάθεια της λίρας και προέβλεψαν ύφεση στην τουρκική οικονομία την επόμενη χρονιά. Την ίδια ώρα, από τις αρχές του έτους η λίρα έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Την Παρασκευή, η λίρα υποχώρησε κατά 3% έναντι του δολαρίου αφού τουρκικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση στο αίτημα απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κατηγορείται για «τρομοκρατία» και «κατασκοπεία».

Η απόφαση πυροδότησε νέο ξέσπασμα οργής του Ντόναλντ Τραμπ, που τόνισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα την αποδεχτεί «με σταυρωμένα τα χέρια». Η υπόθεση του Μπράνσον έχει εξελιχθεί σε κεντρικό σημείο τριβής μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα.

O Eρντογάν βέβαια είναι θυμωμένος και με την όπως φαίνεται αναβάθμιση της Κύπρου από τις ΗΠΑ. Μπορεί να μην προχώρησε σε αυτή την δήλωση ακόμα, όμως σίγουρα βλέπει πως χάνει την στήριξη των ΗΠΑ και στο θέμα της Κύπρου. 

Οπως αναφέραμε χθες, σε στρατηγική αναβάθμιση της Κύπρου προχωράει ο Ν. Τραμπ με την άρση του εμπάργκο όπλων να βρίσκεται προ των πυλών. Επισημάνθηκε η στρατηγική σημασία της Κύπρου τόσο γεωγραφικά, όσο και ως στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ, ενώ στόχος είναι να ενισχυθεί η στρατιωτική συνεργασία και συνεργασία ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο νόμο που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας, περιέχεται και πρόνοια η οποία αφορά τις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί. Ο ίδιος νόμος επιβάλει και περιορισμούς στην παράδοση των αεροσκαφών F35 στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου, επιβάλλεται στον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν μέσα σε 180 μέρες προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας έκθεση για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη συμπερίληψη της τροπολογίας στο νόμο για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας χαιρετίζει, με δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, σημειώνοντας το ρόλο που διαδραμάτισαν, τόσο η συνεργασία του HALC και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, όσο και του βουλευτή Ντέιβιντ Σιτσιλίνε και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι οποίοι κατέθεσαν τις σχετικές τροπολογίες στη Βουλή και τη Γερουσία αντίστοιχα.

«Η πρόνοια αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άρση του αντιπαραγωγικού εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη της στρατηγικής αναβάθμισης της Κύπρου, η οποία διακηρύχθηκε ως στόχος της κυβέρνησης Τραμπ από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος καθιερώθηκε ως κράτος πρώτης γραμμής για τα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο: «Για πάρα πολύ καιρό οι ΗΠΑ είχαν παραχωρήσει στην Τουρκία (τη δυνατότητα να ασκεί) ντε φάκτο βέτο σε μια στενότερη στρατηγική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο νόμος του προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε μία καλύτερη πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Ζεμενίδης.

Ο Ερντογάν «αλλάζει» την ηγεσία του κόμματός του

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί σήμερα ετήσιο συνέδριο κατά το οποίο αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές σε υψηλές θέσεις της ιεραρχίας του.

Ο προγραμματισμένος ανασχηματισμός σε ηγετικές θέσεις του κόμματος στο συνέδριο, το οποίο διεξάγεται στην Αγκυρα, γίνεται στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν τον Μάρτιο του ερχόμενου έτους.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να επανεκλεγεί στην προεδρία του κόμματος κατά το σημερινό συνέδριο, κατά το οποίο το AKP θα εκλέξει επίσης την νέα ηγετική ομάδα του, μετέδωσε το δίκτυο TRT.

Χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα αναμένεται να μετάσχουν στο σημερινό συνέδριο, σύμφωνα με το TRT, ενώ αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί γύρω από το Ankara Sports Center των 10.500 θέσεων στο οποίο θα πραγματοποιηθεί.

Στο συνέδριο αναμένεται να παρευρεθούν επίσης ο πρόερος της ρωσικής Δούμα και εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Περισσότεροι από 600 ντόπιοι και ξένοι δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι οκτώ τουρκικών πολιτικών κομμάτων, όπως και μη κυβερνητικών οργανώσεων, αναμένεται επίσης να παρακολουθήσουν το συνέδριο, πρόσθεσε το Anadolu.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, το σημερινό συνέδριο του AKP διεξάγεται την ώρα που εντείνεται η διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ, τους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ. Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών οξύνθηκαν ιδιαίτερα μετά την συνέχιση της κράτησης του Αμερικανού Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία.

Ο 50χρονος πάστορας, στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σχετικές με τρομοκρατία και τη διενέργεια κατασκοπείας, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 και τέθηκε υπό κράτηση τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...