Μέση Ανατολή

Αφγανιστάν: Ταλιμπάν εισέβαλαν σε βάση του στρατού - Νεκροί 10 στρατιώτες

Μέλη των Ταλιμπάν κατέλαβαν μεγάλο μέρος μιας στρατιωτικής βάσης στο βόρειο Αφγανιστάν, σκότωσαν τουλάχιστον 10 στρατιώτες, τραυμάτισαν άλλους 15 και αιχμαλώτισαν δεκάδες ακόμη σε μάχες που συνεχίζονται τις τελευταίες δύο ημέρες, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Οι ισλαμιστές αντάρτες απέσπασαν άρματα μάχης και πυρομαχικά από τη στρατιωτική βάση –στην περιοχή Γκόρματς, στην επαρχία Φαριάμπ– στην επίθεσή αυτή, την οποία εξαπέλυσαν την Κυριακή, δήλωσε ο Μοχάμαντ Ταχίρ Ραχμάνι, επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου. «Μεγάλα τμήματα της βάσης είναι ακόμη υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «δεν έχουμε καταφέρει να μπούμε» σε αυτά.

Ο Ραχμάνι ανέφερε τους αριθμούς των απωλειών, ωστόσο ένας άλλος αξιωματούχος της επαρχίας πρόσθεσε ότι οι Ταλιμπάν έχουν αιχμαλωτίσει 40 στρατιώτες. Ο τελευταίος πρόσθεσε ότι 30 από τους ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες.

Η έφοδος αυτή των Ταλιμπάν στη βόρεια επαρχία Φαριάμπ έγινε ταυτόχρονα με αυτήν στη νοτιοανατολική επαρχία Γκάζνι, από όπου διέρχεται ο κρίσιμης στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Καμπούλ με τον νότο.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στις μάχες στην Γκάζνι από την περασμένη εβδομάδα και οι αφγανικές δυνάμεις, που αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τους αντάρτες, ζήτησαν και έλαβαν αεροπορική υποστήριξη από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Κάτοικοι που εγκατέλειψαν την πόλη Γκάζνι, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, ανέφεραν ότι οι Ταλιμπάν διέκοψαν τη λειτουργία των δικτύων τηλεπικοινωνιών, ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, ότι οι προμήθειες στα νοσοκομεία και στις κλινικές της πόλης εξαντλούνται και ότι καταστήματα, σπίτια και κυβερνητικά κτίρια λεηλατήθηκαν ή/και καταστράφηκαν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ