Κόσμος

Ανοιχτή σε διάλογο με την Ουάσιγκτον δηλώνει τώρα η Άγκυρα

Η τουρκική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ τα ανοικτά ζητήματα μεταξύ τους εφόσον δεν υπάρχουν απειλές, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ακόμα ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζονται σε σταθερές βάσεις και οδηγούνται για μία ακόμα φορά προς την εξομάλυνση.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς με στόχο να επιταχυνθούν οι συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, ενώ ομάδες εργασίας από την Τουρκία και τη Ρωσία θα έχουν συνομιλίες τη επόμενη εβδομάδα με θέμα τα ταξίδια στη Ρωσία χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας.

Στο μεταξύ, πάντως, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς απαίτησε για μια ακόμα φορά την απελευθέρωση του πάστορα που κρατείται στην Τουρκία ως γκιουλενιστής. «Ο κληρικός Άντριου Μπράνσον είναι ένας αθώος άνθρωπος που κρατείται στην Τουρκία και η δικαιοσύνη επιβάλλει να απελευθερωθεί. Καλά θα κάνει η Τουρκία να μην δοκιμάσει μέχρι που είναι αποφασισμένος να φτάσει ο Τραμπ για να δει Αμερικανούς που είναι άδικα φυλακισμένοι σε ξένους τόπους να επιστρέφουν σπίτι στις ΗΠΑ» έγραψε στο Twitter ο Πενς.

Την ίδια ώρα ο Λευκός Οίκος καταδίκαζε την αύξηση των δασμών που επέβαλε στα αμερικανικά προϊόντα η κυβέρνηση Ερντογάν ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλε σε τουρκικά προϊόντα η Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ διπλασίασαν τους δασμούς στον τουρκικό χάλυβα και το αλουμίνιο την περασμένη εβδομάδα, μια κίνηση που έπαιξε ρόλο στην κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας την Παρασκευή.

Λευκός Οίκος: Για την οικονομική κρίση ευθύνεται η ίδια η Τουρκία
«Οι δασμοί από την Τουρκία κάτι λυπηρό και σίγουρα ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία ήταν για λόγους εθνικής ασφάλειας. Οι δικοί τους για αντίποινα» τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σόντερς σύμφωνα με το Reuters.

Η Σάντερς υπογράμμισε ότι οι τελωνειακοί δασμοί στον τουρκικό χάλυβα θα παραμείνουν σε ισχύ ακόμα και στην περίπτωση απελευθέρωσης του πάστορα.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον αντίκτυπο της έντασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας στην τουρκική λίρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «παρακολουθεί την κατάσταση».

«Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας αποτελούν καρπό μιας μακροπρόθεσμης τάσης, κάτι για το οποίο ευθύνεται η ίδια και δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ενέργειας των ΗΠΑ» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ