Πολεμικό Ναυτικό

Ραγδαία αναβάθμιση της ΜΥΑ ενόψει πιθανής ανακήρυξης ΑΟΖ και αμερικανικών εξορύξεων-Η Τουρκία εκτός «παιχνιδιού»

Η ανακοίνωση της ραγδαίας αναβάθμισης του τμήματος ειδικών δυνάμεων του λιμενικού με λίαν σύγχρονο υλικό σύμφωνα με ανακοίνωση, αποτελεί προοίμιο εξελίξεων στην «καυτή» περιοχή του ελληνικού Αρχιπελάγους και της Α.Μεσογείου.

 Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ενέκρινε το ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ για την επιχειρησιακή αναβάθμιση των βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ/ΛΣ), κάνοντας δεκτή την πρόταση των 110 σελίδων ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε καταρτίσει η Μονάδα για το σύνολο των απαραίτητων ατομικών, ομαδικών υλικών, χερσαίων και πλωτών μέσων.

Η  απόφαση η οποία όπως λένε οι πληροφορίες, θα καταστήσει την Μ.Υ.Α ως μια από τις καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες παγκοσμίως, καθώς η Αντιτρομοκρατική Μονάδα του Λ.Σ. θα προμηθευτεί τα καλύτερα υλικά που διατίθενται στην παγκόσμια αγορά και τα οποία θα προσδώσουν νέες επιχειρησιακές δυνατότητες, αποτελεί πρόταση και συμμαχικών χωρών λόγω των σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα   .

Είναι γνωστή η στενή συνεργασία εδώ και χρόνια μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών υπηρεσιών, ενώ η πρόσφατη αναβάθμιση της ΜΥΑ σε υλικό και εξοπλισμό  αποβλέπει   σε τρία κύρια σχέδια, από τα οποία απουσιάζει πλήρως η τουρκική παρουσία  .

Αυτό της ανακήρυξης ΑΟΖ στο Αιγαίο  μετά την  ανακήρυξη διαγωνισμού κοιτασμάτων πριν μήνες νοτίως της Κρήτης, μαζί με την έναρξη παραδόσεων υγροποιημένου αερίου LNG από αμερικανικές εταιρείες με βάση το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Για την ανακήρυξη ΑΟΖ, επικαλούμαστε άρθρο μας  με τίτλο ( Η ώρα έφτασε: Ετοιμάζουμε ανακήρυξη ΑΟΖ – Προχωράμε τμηματικά στην επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης – Όλη η συνέντευξη-ποταμός Ν.Κοτζιά), στο οποίο ο Έλληνας ΥΠΕΞ είχε δηλώσει ότι :

«το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη είναι δικό της . Δεν είναι πρόβλημα που μπορούμε να το συζητάμε με την Τουρκία.

Το πρόβλημα μας είναι η υφαλoκρηπίδα. Απλώς τεχνικά για να προσδιορίσεις την υφαλοκρηπίδα πρέπει να έχεις προσδιορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη με την οποία έχεις κυριαρχία», είπε υπογραμμίζοντας ότι «για την αγιαλίτιδα, εμείς θα προχωρήσουμε στον προσδιορισμό της, τμηματικά.

Η θεωρία ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν μια και έξω αποδείχτηκε επί δεκαετίες ότι δεν οδήγησε πουθενά. Στο όνομα του μαξιμαλισμού, δηλαδή, δεν γίνεται τίποτα».

Το τρίτο σημείο είναι η κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και ρεύματος  από το Ισραήλ-Κύπρο-Κρήτη-ηπειρωτική χώρα-χώρες ΕΕ.

Το ζήτημα αφορά σαφώς και την παρουσία αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών  που θα συμπράξουν με ελληνικές εταιρείες σε κοινοπραξίες για τα έργα αυτά, που είναι απλά τεράστια σε κόστος και απαιτήσεις.

Όλο αυτό το τεράστιο  φορτίο σε θέματα τρομοκρατίας-ασφάλειας θα αναλάβει η ελληνική μονάδα ΜΥΑ ,  η οποία χαίρει τεράστιας εκτίμησης Ισραηλινών και Αμερικανών , σε συνεργασία φυσικά με το ελληνικό ΠΝ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναφέρεται ότι για τους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι άνδρες της ΜΥΑ αποτελούν το καλύτερο και μόνο αξιόπιστο σύμμαχο στην Α.Μεσόγειο  σε τέτοια ζητήματα, ο οποίος λύνει πολλά και πολύπλευρα προβλήματα ασφαλείας με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Το μέγα ζήτημα για τις ΗΠΑ είναι η στρατηγική ασφαλείας στις θάλασσες με την εύρεση αξιόπιστων και αποτελεσματικών συμμάχων οι οποίοι θα δύναται να αναλάβουν δράση  με αξιώσεις , για την αντιμετώπιση απειλών , δίχως την συνδρομή των ΗΠΑ…πολλές φορές.

Στην Α.Μεσόγειο η ΜΥΑ αποτελεί έναν παραδοσιακό σύμμαχο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ με έδρα της βάσης της Σούδας  , σε σχέση με τους εντελώς αναξιόπιστους Τούρκους,  οι οποίοι έχουν πέσει σε μεγάλη δυσμένεια λόγω της γνωστής στάση τους.

Η Τουρκία κατηγορείται ακόμα και για εμπόριο όπλων , σύμφωνα με περιστατικά κατά τα οποία πλοία με τουρκική σημαία συνελήφθησαν να μεταφέρουν τυφέκια διαφόρων διαμετρημάτων σε ευρωπαϊκά λιμάνια .

Πρόκειται για μια πραγματικά λαμπρή ευκαιρία , με την αναβάθμιση μιας ειδικής από όλες τις απόψεις μονάδας όπως αυτής του λιμενικού , για να αποκτήσει η χώρα μας  πρόσβαση σε κέντρα ελέγχου-ασφαλείας αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία , ενώ θα είμαστε στην πρώτη γραμμή ελέγχου του ελληνικού Αρχιπελάγους και της Α.Μεσογείου.

Ελπίζουμε απλά αυτό να είναι η αρχή και για άλλες μονάδες ειδικού σκοπού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες τόσα υπόφεραν από άποψη εκσυγχρονισμού τα χρόνια της κρίσης.

 

 

https://youtu.be/nZnxpqChUqM?t=1

https://youtu.be/flS8k9RZSvI?t=2

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ