Κόσμος

Αμέσως μετά την «πόρτα» Μπόλτον σε Τούρκο πρέσβη ακολούθησε ο ελιγμός Ερντογάν: Προσγειώνονται σε λίγο τα παλικάρια μας Θεσσαλονίκη - Όλο το παρασκήνιο

Στην απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων προχώρησε ο Ερντογάν αμέσως μετά την ΄΄πόρτα΄΄ Μπόλτον σε Τούρκο πρέσβη για την υπόθεση του πάστορα. Ο Μπόλτον είπε ξεκάθαρα πως δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις μέχρι την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα και των άλλων πολιτών.

Λίγες ώρες μετά έγινε γνωστό πως οι Έλληνες στρατιωτικοί Κούκλατζης και Μητρετώδης απελευθερώνονται και επιστρέψουν στην πατρίδα λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Η κίνηση αυτή έχει αποσκοπεί σε πλήθος τουρκικών στόχων εν μέσω της αμερικανοτουρκικής κρίσης και αποτελεί ένα διπλωματικό ΄΄χαρτί΄΄ του Σουλτάνου.

Απογειώνεται απο στιγμή σε στιγμή, από την αεροπορική βάση της Ελευσίνας, το κυβερνητικό αεροσκάφος ERJ-135LR με προορισμό το αεροδρόμιο της Ραιδεστού (στα τουρκικά Tekirdağ-Çorlu) από όπου θα παραλάβει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς Άγγελο Μητρετώδη (Ανθυπολοχαγό του Μηχανικού) και Δημήτρη Κούκλατζη (Λοχία ΕΠΟΠ επίσης του Μηχανικού), μετά από 167 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης.

Όπως έγινε γνωστό, το κυβερνητικό αεροσκάφος θα μεταβεί στην Τουρκία και την αεροπορική βάση της Ραιδεστού άδειο, δηλαδή δεν θα μεταφέρει κανέναν Έλληνα επίσημο.

Οι αρχικές αναφορές ήθελαν στην Τουρκία να μεταβαίνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αρχηγός ΓΕΣ, ενώ άλλες πηγές ήθελαν να μεταβαίνει ο υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ. Ωστόσο, από την τελευταία ενημέρωση προκύπτει ότι το αεροσκάφος θα μεταβεί μόνο με το πλήρωμά του.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό ποιοι θα είναι οι Τούρκοι αξιωματούχοι που θα παραδώσουν στον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και στον Α/ΓΕΣ τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ή αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη συμφωνία ανάμ,εσα στις δυο πλευρές.

Παράλληλα με αυτή την αποστολή, πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μεταβαίνει αεροπορικώς στην Θεσσαλονίκη, όπου και θα υποδεχθεί τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς. Στην Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται και ο Α/ΓΕΕΘΑ, καθώς και μια σειρά αξιωματούχων.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών. Ειδικότερα συνομίλησε με τον Νίκο Κούκλατζη και τον Νίκο Μητρετώδη.

Με τους γονείς των δύο Ελλήνων στρατιωτικών επικοινώνησε τηλεφωνικά κι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για να μοιραστεί μαζί τους τη χαρά της απελευθέρωσης των γιων τους.

Ο κ. Τσίπρας τούς τόνισε ότι πρέπει να είναι περήφανοι για τα παιδιά τους και τους ευχήθηκε από δω και πέρα μόνο χαρές.

Εκείνοι, με τη σειρά τους, τον ευχαρίστησαν για το ενδιαφέρον και τη συμπαράσταση της Πολιτείας.

Από νωρίς το μεσημέρι οι πληροφορίες για επικείμενη απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είχαν αρχίσει να φθάνουν στην Αθήνα. Αυτή τη φορά όχι σε επίπεδο φημών ,όπως είχε συμβεί σε άλλες περιπτώσεις. Υπήρξαν τηλεφωνικές επικοινωνίες από την Άγκυρα προς την Αθήνα σε δύο επίπεδα:

•Από το προεδρικό μέγαρο του Ερντογάν ήταν η πρώτη κλήση προς το Μέγαρο Μαξίμου,όπου έγινε η ενημέρωση πως απελευθερώνονται οι δύο.

•Υπήρξε επικοινωνία και του Τούρκου υπουργού Άμυνας με την Αθήνα και το ΥΠΕΘΑ,όπου επίσης μεταδόθηκε η ίδια πληροφόρηση.

Τσίπρας ,Καμμένος και Αποστολάκης ήταν από νωρίς το μεσημέρι σε επικοινωνία αναμένοντας την πιστοποίηση των πληροφοριών που είχαν.

Μετά από ώρες αναμονής αλλά όχι αγωνίας πλέον αφού υπήρχαν οι επίσημες διαβεβαιώσεις τα τουρκικά ΜΜΕ άρχισαν να μεταδίδουν την πληροφορία της απελευθέρωσης. Πρώτο δημοσίευμα ήρθε από το haberturk.

Κάθετος ο Μπόλτον: Πρώτα απελευθερώνεις, μετά μιλάμε

Οι Αμερικανοί αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, πριν αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας, Άντριου Μπράνσον, έγινε γνωστό από αμερικανικές πηγές.

Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, μέσω του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, που συναντήθηκε χθες με τον πρέσβη της Τουρκίας, Σερντάρ Κιλίτς.

Το μήνυμα είναι ένα και ο κ. Ερντογάν, δεν έχει παρά να το καταλάβει: Οι διαπραγματεύσεις για τα υπόλοιπα θέματα θα συνεχιστούν όταν η Τουρκία αφήσει ελεύθερο τον Πάστορα να επιστρέψει στην Αμερική.

Ο Τούρκος πρέσβης ζήτησε τη συνάντηση επιδιώκοντας να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το θέμα του Μπράνσον. Όμως ο κ. Μπόλτον, δεν δέχθηκε καμία συζήτηση γι’ αυτό καθ’ αυτό το ζήτημα, θεωρώντας ότι δεν έχει κανένα άλλο λόγο για περαιτέρω διαπραγμάτευση. Ο Λευκός Οίκος απαιτεί τον Πάστορα, αλλά και τους υπόλοιπους φυλακισμένους Αμερικανούς πολίτες πριν γίνει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, για οποιοδήποτε άλλο θέμα.

«Απογοητευμένος» ο Τραμπ επειδή η Τουρκία δεν έχει ακόμη απελευθερώσει τον πάστορα Μπράνσον

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είναι "απογοητευμένος" επειδή η Τουρκία δεν έχει ακόμη απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ενώ η Ουάσινγκτον εντείνει τις πιέσεις προς την Άγκυρα για να πετύχει την αποφυλάκισή του.

"Ο πρόεδρος αισθάνεται μεγάλη απογοήτευση για το γεγονός ότι ο πάστορας Μπράνσον δεν έχει απελευθερωθεί, καθώς και για το γεγονός ότι και άλλοι Αμερικανοί πολίτες και εργαζόμενοι σε διπλωματικές υπηρεσίες δεν έχουν αποφυλακιστεί", είπε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν ότι η Τουρκία θα έρθει αντιμέτωπη με μεγαλύτερη οικονομική πίεση, εάν η Άγκυρα συνεχίζει να αρνείται να αφήσει ελεύθερο τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Αυτό ανέφερε σήμερα ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Το αυστηρό μήνυμα εστάλη μία ημέρα αφότου ο σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη Σερντάρ Κιλίτς με θέμα την υπόθεση Μπράνσον. Ο Μπόλτον τον προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα κάνουν παραχωρήσεις, σημείωσε ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, που μίλησε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, σημείωσε ότι «δεν κατεγράφη καμία πρόοδος» έως τώρα στην υπόθεση του πάστορα.

«Η (θέση της αμερικανικής) διοίκησης θα παραμείνει εξαιρετικά σταθερή σε αυτήν την υπόθεση. Ο πρόεδρος είναι 100% αφοσιωμένος στο να φέρει τον πάστορα Μπράνσον στην πατρίδα και εάν δεν δούμε ενέργειες τις επόμενες λίγες ημέρες ή σε διάστημα μιας εβδομάδας θα ληφθεί περαιτέρω δράση» είπε ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περαιτέρω δράση θα έχει το πιθανότερο τη μορφή οικονομικών κυρώσεων. Κατόπιν πρόσθεσε:

«Η πίεση θα συνεχιστεί αν δεν δούμε αποτελέσματα».

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ