Κοινωνία

Όταν οι Beatles τραγούδησαν Θεοδωράκη! Ακούστε τη μοναδική εκτέλεση του τραγουδιού «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» από τα σκαθάρια


Στις 8 Αυγούστου 1963 ακούστηκε στη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «Pop Go The Beatles» το τραγούδι «Honeymoon Song» από τους Beatles. 

Το τραγούδι είχε προκύψει από τη μουσική που είχε γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης για το μπαλέτο «Οι εραστές του Τερουέλ» στην ταινία του βρετανού σκηνοθέτη Μάικλ Πάουελ «Luna De Meil», στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Άντονι Στιλ και η Λουντμίλα Τσερίνα.

Μάλιστα, όταν περνούσε τη μουσική του τραγουδιού ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης είχε συναντηθεί τυχαία με τη Μέριλιν Μονρόε. Ο ίδιος είχε περιγράψει τη συνάντησή τους:

«Είχα πάει με τον σκηνοθέτη Πάουελ στο εστιατόριο του στούντιο όταν περνούσα τη μουσική στο “Honeymoon”. Εκείνη στο διπλανό στούντιο γύριζε το “Ο πρίγκιπας και η χορεύτρια” με τον Λόρενς Ολίβιε. Συνάντησα τον συγγραφέα Αρθουρ Μίλερ, επίσημο εραστή της τότε, να της κρατά την τσάντα έξω από τις τουαλέτες. Ηταν αριστερός και πιάσαμε συζήτηση. Οταν βγήκε η Μονρόε, με σύστησε: “Ενας έλληνας συνθέτης”. Με κάλεσε σε γεύμα. Η Μέριλιν Μονρόε, ξανθιά, με το μαντίλι στο κεφάλι, έμοιαζε με χαμογελαστή ρωσίδα χωριατοπούλα».

Το τραγούδι κυκλοφόρησε στην Ελλάδα με τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου, που υπέγραφε με το ψευδώνυμο Βασίλης Καρδής. Το ερμήνευσε η Γιοβάννα ενώ στο εξωτερικό το διασκεύασε ο Γουίλιαμ Σάνσομ και το ερμήνευσε ο Μαρίνος Μαρίνι και το κουαρτέτο του.

Όταν τα σκαθάρια άκουσαν το τραγούδι του Θεοδωράκη, ενθουσιάστηκαν και αποφάσισαν να το ηχογραφήσουν για την εκπομπή του BBC «Pop Go The Beatles». Tότε, οι Beatles βρισκόταν στην αρχή της καριέρας τους ενώ ο Μίκης Θεοδωράκης θεωρείτο ήδη ο κορυφαίος Ευρωπαίος συνθέτης της γενιάς του.

Το «Honeymoon song» έγινε παγκόσμια επιτυχία και διασκευάστηκε από πολλούς καλλιτέχνες. Τότε, προσκάλεσαν και το Μίκη στην Κούβα στην παρθενική εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της «Ελεύθερης Κούβας”. Όπως είχε αποκαλύψει ο μουσικοσυνθέτης, ένα βράδυ τον κάλεσαν στην ταράτσα του “Havana Libre” (πρώην “Χίλτον”] και τον σύστησαν στον Φιντέλ και στον Τσε ως “Ελληνα σύντροφο”.

“Ελληνας; Ομηρος, Σοφοκλής, Αριστοτέλης…” σχολίασε ο Τσε και τότε η ορχήστρα έπαιξε τυχαία το σουξέ της εποχής “Honeymoon song”. “Αυτό το τραγούδι είναι δικό μου. Είμαι ο Μίκης Θεοδωράκης”, αποκρίθηκε ο Μίκης “Α, το ξέρω, μ’ αρέσει”, του απάντησε ο Φιντέλ.

Μερικές δεκαετίες μετά,  στις 30 Νοεμβρίου 1994, το κομμάτι βγήκε από τα συρτάρια του BBC και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ που κυκλοφόρησε με τίτλο «The Beatles: Live at the BBC».

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στο στούντιο του BBC, στα φωνητικά ήταν ο Πολ ΜακΚάρτνεϋ στην κιθάρα ο Τζον Λέον και ο Τζορτζ Χάρισον και στα ντραμς ο Ρίνγκο σταρ.

Ακούστε τη διασκευή των Beatles:
https://www.youtube.com/embed/S5iMte-27dQ

Ακούστε την ελληνική εκδοχή του τραγουδιού που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1960 σε δισκάκι 45 στροφών, με ερμηνεύτρια τη Γιοβάννα και διευθυντή ορχήστρας τον Μάνο Χατζιδάκι, ως Β’ όψη του «Μυρτιά»: 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ