Τεχνολογία

Lyudmila Rudenko: Ποια είναι η γυναίκα - σύμβολο που τιμά με doodle η Google


Lyudmila Rudenko: Την Ουκρανή σκακίστρια παγκοσμίου φήμης Lyudmila Rudenko τιμά με το σημερινό της doodle η Google.

Σαν σήμερα το 1904, μία από τις πιο σημαντικές παίκτριες σκακιού στον κόσμο γεννήθηκε στο Lubny της Ουκρανίας. Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα, η Lyudmila Rudenko πέτυχε την πρώτη σημαντική νίκη στην καριέρα της, κατακτώντας το πρωτάθλημα γυναικών του 1928 στην Μόσχα. Το πρωτάθλημα αυτό αποτέλεσε μόνο έναν από τους πολυάριθμους τίτλους που κέρδισε κατά τη διάρκεια της ζωής της. Ως Διεθνής Master στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) και αργότερα ως Γυναίκα Grandmaster, η Rudenko αναμφισβήτητα «άνοιξε» το άθλημα στις γυναίκες.

Το doodle της Google για την Lyudmila Rudenko

Η Rudenko γνώρισε για πρώτη φορά το σκάκι από τον πατέρα της σε ηλικία μόλις δέκα χρονών. Αρχικά το αγαπημένο της άθλημα ήταν η κολύμβηση και μάλιστα είχε αναδειχθεί νικήτρια σε τοπικό διαγωνισμό στην Οδησσό της Ουκρανίας στην απόσταση των 400 μέτρων, εωσότου μετακόμισε στη Μόσχα το 1925 όπου και ανακάλυψε το ταλέντο της στο σκάκι.

Το 1950, η Rudenko κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού Γυναικών, έναν τίτλο που κατάφερε να διατηρήσει μέχρι το 1953. Το 2015 έγινε δεκτή στο Hall of Fame των παγκόσμιων σκακιστών. Στην πραγματικότητα, παρά τα μεγάλα επιτεύγματά της στο άθλημα, θεωρούσε ότι η σημαντικότερη της συνεισφορά στην κοινωνία ήταν η οργάνωση της εκκένωσης των παιδιών στην πολιορκία του Λένινγκραντ από τους Ναζί στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δείτε βίντεο για το σημερινό doodle της Google:
https://www.youtube.com/embed/QqHFa9oOQWg

Το σημερινό doodle -το οποίο αντλεί καλλιτεχνική έμπνευση από τις γραφιστικές τέχνες και τις αφίσες της δεκαετίας του 1960- επαναδιατυπώνει οπτικά την αποφασιστικότητα της Rudenko κατά τη διάρκεια ενός παγκόσμιου πρωταθλήματος σκακιού.

Σαν σήμερα θα γιόρταζε τα 114α γενέθλιά της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ