Εσωτερική Ασφάλεια

Ιατροδικαστές για τα θύματα της πυρκαγιάς: "Μαζικές και πλήρεις απανθρακώσεις - Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο" !


Δηλώσεις έκαναν πριν από λίγο στο νεκροτομείο Αθηνών οι ιατροδικαστές που έχουν αναλάβει να κάνουν τις νεκροψίες στις σορούς των θυμάτων από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Συγκλονισμένοι οι ιατροδικαστές...

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν «δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μόνο στην αεροπορική τραγωδία του Heliοs».

"Υπάρχουν μαζικές απανθρακώσεις. Στο μεγαλύτερο βαθμό υπάρχουν πλήρεις απανθρακώσεις. Υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπων και είναι δύσκολη η ταυτοποίηση"...

«Είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Είναι μαζική καταστροφή» είπε μεταξύ άλλων.

Δείτε το βίντεο. Σοκαρισμένοι όλοι.

Μέχρι τρεις εβδομάδες εκτιμούν οι ιατροδικαστές πως θα χρειαστούν προκειμένου να ολοκληρωθεί η ταυτοποίησης των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Το έργο της αναγνώρισης των θυμάτων έχουν αναλάβει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών και Πειραιά, με έντεκα ιατροδικαστές, σε συνεργασία με την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών και την Ελληνική Αστυνομία.

Οι σοροί από τα νοσοκομεία μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του νεκροτομείου στο Σχιστό που είχε ανεγερθεί το 2004, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, προκειμένου να πραγματοποιείται νεκροτομή και αναγνώριση θυμάτων σε περιπτώσεις μαζικής καταστροφής. Άπο εκεί μεταφέρονται σταδιακά στο νεκροτομείο της Αθήνας όπου οι ιατροδικαστές θα κάνουν νεκροτομή, δηλαδή θα διαπιστώνουν την αιτία θανάτου, πχ ασφυξία, εφόσον καθίσταται εφικτό.

Στη συνέχεια, γίνεται η αναγνώριση των θυμάτων – διαδικασία σκληρή για τους οικείους τους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, κ. Νίκο Καρακούκη, στο νεκροτομείο Αθηνών μέχρι και σήμερα το μεσημέρι είχαν διακομιστεί από τον Σχιστό περίπου 15 σοροί, εκ των οποίων οι 5 ήταν «ευκόλως αναγνωρίσιμες» όπως είπε ο ιατροδικαστής.

Στις δύσκολες περιπτώσεις, θα επιχειρηθεί μια πρώτη αναγνώριση μέσω της οδοντοστοιχίας. Για τον λόγο αυτό ζητείται τυχόν ακτινογραφία οδοντική από τους συγγενείς των θυμάτων ώστε να γίνει ταυτοποίηση.

Εάν αυτό δεν αποδώσει, τότε διενεργείται αναγνώριση με DNA. Λαμβάνεται δηλαδή το γενετικό υλικό από τα θύματα, καθώς και από τους ανθρώπους που αναζητούν τους δικούς τους και γίνονται συνεχώς συγκρίσεις μέχρι να προκύψει ταυτοποίηση.

Στο μεταξύ, ενα παράλληλο δράμα εκτυλίσσεται όλες αυτές τις ώρες στα νεκροτομεία στο Σχιστό και στο Γουδή.

Αρχικά οι σοροί πήγαιναν στο Σχιστό αλλά στην συνέχεια κρίθηκε επιβεβλημένη η μεταφορά τους στο Γουδή και οι συγγενείς των θυμάτων αλλά και όσοι ψάχνουν τους δικούς τους ανθρώπους καταφθάνουν για να διαπιστώσουν αν ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο δικός τους άνθρωπος.

Υπάρχουν δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα, τα οποία δεν είναι αναγνωρίσιμα. Οι συγγενείς των θυμάτων καταφθάνουν στο νεκροτομείο Σχιστό είτε για να αναγνωρίσουν είτε για να δώσουν δείγμα DNA ώστε να γίνει η ταυτοποίηση των θυμάτων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε δελτίο Τύπου ενημερώνοντας για τη συγκρότηση ειδικής ομάδας από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συναισθανόμενο την ανάγκη για συμβολή στην αντιμετώπιση του πόνου που προκάλεσε η εθνική τραγωδία ενεργοποίησε το σύνολο των δυνάμεών του για την ταχεία και αξιόπιστη διεκπεραίωση του ιατροδικαστικού έργου. Ήδη έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα από τις Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες Αθηνών και Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να εξασφαλίσει με πλήρη αξιοπιστία την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς, να πιστοποιήσει τις αιτίες θανάτου ενός εκάστου και να υποστηρίξει τους συγγενείς των θυμάτων. Με τον τρόπο αυτό ελπίζεται στο συντομότερο δυνατό χρόνο να παραδοθούν οι σοροί στους συγγενείς των θυμάτων για να ταφούν μαζί με αξιόπιστη αναφορά των αιτιών θανάτου».

Μιλάμε για μία επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία και οι σκηνές που εκτυλίσσονται έξω από το νεκροτομείο είναι συγκλονιστικές με τους συγγενείς των θυμάτων να κλαίνε για τον χαμό των δικών τους ανθρώπων αλλά και τους συγγενείς των αγνοούμενων να συνεχίζουν την αναζήτηση για ένα καλό νέο.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprotothemagr%2Fvideos%2F10156186378957199%2F&show_text=0&width=560

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...