Οικονομία

Barclays: Ίσως χρειαστούν νέα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους - Δεν αποκλείουν εκλογές

"Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχουν χορηγηθεί εκ των προτέρων και άνευ όρων είναι θετικό". Αυτό αναφέρουν οι αναλυτές της Barclays, τονίζοντας ότι η «θετική τάση του συναισθήματος της αγοράς για τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να συνεχιστεί τους προσεχείς μήνες».

Ωστόσο, όπως λένε εξακολουθούν να υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν τελικά να επηρεάσουν αρνητικά τα ελληνικά ομόλογα και η πορεία του δημόσιου χρέους μακροπρόθεσμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές συνεχιζόμενες δημοσιονομικές προσπάθειες και κάπως αισιόδοξες μακροοικονομικές υποθέσεις.

Αν και ενδέχεται να χρειαστούν μακροπρόθεσμα περισσότερα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, η Barclays εκτιμά πως η θετική τάση στο κλίμα της αγοράς αναμένεται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, ενισχυμένο από την πιθανότητα τα ελληνικά ομόλογα να περιληφθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Παράλληλα, αυτό θα εξαρτηθεί από τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία οι πολύ υψηλοί στόχοι για τα πλεονάσματα, από τον ρυθμό εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και από το αν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές την άνοιξη του 2019.

Οι αναλυτές της Barclays πιστεύουν ότι η συμφωνία του Eurogroup του Ιουνίου έχει αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο PSPP της ΕΚΤ.Η απόφαση θα ληφθεί ίσως το συντομότερο στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 26 Ιουλίου.

Αν και είναι πιθανό να εξαιρεθούν σε αυτό το στάδιο, εξακολουθεί να είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν στην περίοδο επανεπένδυσης, αν και αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο.
Οι ενημερωμένες εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ, ενδεχομένως θα δημοσιοευτούν τον Ιούλιο, και θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Ακόμα κι αν το θετικό συναίσθημα είναι πιθανό να κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες, η Ελλάδα κινδυνεύει από τις εξελίξεις στην Ιταλία, με την Barclays να εκτιμά ότι μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Αυτό, σε συνδυασμό με τον κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να αναβάλουν περαιτέρω την εξομάλυνση της πρόσβασης στην αγορά για το ελληνικό δημόσιο.
Ο πολιτικός κίνδυνος είναι υψηλός με την Barclays να μην αποκλείει τις εκλογές μαζί με εκείνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την άνοιξη του 2019.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...