Πολιτική

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση για την «ασύμμετρη απειλή» που σήμερα επικαλείται

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν εκ νέου οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία καθώς το κυβερνών κόμμα, που κατήγγειλε τη ρητορική της τότε κυβέρνησης, αξιοποιεί το ίδιο λεξιλόγιο σήμερα. Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ξεφύγει από την αδυναμία της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο χθες το βράδυ για «ασύμμετρη απειλή» τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκαζε το 2007 τις δηλώσεις της τότε κυβέρνησης περί «ασύμμετρων απειλών».

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2007, ανέφερε: «Την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες μας δίνουν μάχη για τη ζωή τους αβοήθητοι, καλό θα ήταν οι κυβερνητικοί παράγοντες αντί να σχεδιάζουν την επικοινωνιακή άμυνα της κυβέρνησης ανακαλύπτοντας "ασύμμετρες απειλές" και αόρατους εχθρούς, να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της καταστροφής".

«Η μόνη προφανής ασυμμετρία αυτή τη στιγμή είναι η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τον εφιάλτη από τη μια και οι εξαιρετικές της επιδόσεις σε επικοινωνιακά ευρήματα από την άλλη», κατέληγε το κόμμα που σήμερα βρίσκεται στην εξουσία.

Σε άλλη ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για έλλειψη προετοιμασίας από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής. «Αντί να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς οικολογικής καταστροφής, η κυβέρνηση επέλεξε να ξεκινήσει την προεκλογική περίοδο μέσα στον Αύγουστο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στις 25 Αυγούστου 2007.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ακόμη λόγω περί «Ολοκαυτώματος» και «ανείπωτης θλίψης» ενώ μιλούσε για εκληματική και απάνθρωπη πολιτική του «λιγότερου κράτους». Με ανακοίνωσή του, στις 27 Αυγούστου 2007, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε: «Το ολοκαύτωμα που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ακόμη συνεχίζεται, προκαλεί ανείπωτη θλίψη και οδύνη. 65 συνάνθρωποί μας νεκροί, πάνω από 100 αγνοούμενοι, χιλιάδες θύματα αβοήθητα, η μισή Ελλάδα στάχτη». «Όλα όσα ακούμε από τα κυβερνητικά χείλη για ασύμμετρες απειλές, ξένο δάκτυλο, μυστικές υπηρεσίες, αποσκοπούν να αθωώσουν αυτή την ένοχη πολιτική», καταλήγει η Κουμουνδούρου.

Εξάλλου, η Κουμουνδούρου είχε επιδοθεί και σε πόλεμο λάσπης εναντίον στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή, με την Ντόρα Μπακογιάννη να δέχεται τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα, που σήμερα αδυνατεί να διαχειριστεί την έκταση του προβλήματος, σημείωνε ότι η κ. Μπακογιάννη πρόβαλε τη θεωρία των «ασύμμετρων κουκουλοφόρων» προκειμένου να μετατρέψει τα αισθήματα θλίψης και αγανάκτησης για την περιβαλλοντική παχυδερμία των τελευταίων κυβερνήσεων σε φόβο για τη δημόσια τάξη. «Φτάνει πια. Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που μετέτρεψαν τον φυσικό πλούτο σε λεία οικονομικών και μικροπολιτικών συμφερόντων, δεν παραγράφονται, ούτε κρύβονται πίσω από παραπλανητικά επιχειρήματα για αφελείς», σημείωνε η Κουμουνδούρου στις 29 Αυγούστου 2007.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με άλλη ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκαζε την κυβέρνηση για εμπλοκή της αντιτρομοκρατικής και της ΕΥΠ στις έρευνες για εμπρησμούς, ενώ σήμερα καλεί ως κυβέρνηση τον επικεφαλή του ΕΥΠ να μετέχει σε κλειστή συνάντηση. «Ακόμη πιο προσβλητική για την κοινή νοημοσύνη, αυτές τις τραγικές στιγμές, είναι η ανόητη επικοινωνιακού χαρακτήρα ενέργεια της κυβέρνησης να εμπλέξει στις έρευνες την αντιτρομοκρατική και την ΕΥΠ, προσπαθώντας να πείσει ότι πίσω από την καταστροφή βρίσκεται κάποιο σκοτεινό σχέδιο και όχι η δική της πολιτική για τα δάση».

Ο Τσίπρας μιλούσε περί γελοιοποίησης...

Για γελοιοποίηση της κυβέρνησης έκανε λόγο, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, που τόνιζε ότι «η κυβέρνηση έχει γελοιοποιηθεί πλήρως με τα επικοινωνιακά της ευρήματα περί ασύμμετρης απειλής». Ο πρωθυπουργός, προπαγανδίζοντας τις θέσεις του κόμματός του, ανέφε πως «η ανικανότητά της (κυβέρνησης) να αντιμετωπίσει την καταστροφή αποκαλύφθηκε με εξαιρετικά οδυνηρό τρόπο».

«Η προεκλογική δημαγωγία δεν μπορεί να καλύψει τα αισθήματα οργής και αγανάκτησης της κοινωνίας για όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ απαξίωσαν συστηματικά το περιβάλλον για να εξυπηρετήσουν οικονομικά και μικροπολιτικά συμφέροντα, και τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα πάνω στην καμένη γη».

... και ο Δραγασάκης για «οπλισμό»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σημερινός υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης (τότε βουλευτής Β' Αθηνών), Γιάννης Δραγασάκης, που μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «το ερώτημα δεν είναι αν υπάρχουν ή όχι εμπρηστές, αλλά ποιος οπλίζει το χέρι τους». Μάλιστα, ο υπουργός διευκρίνιζε ότι «το χέρι των εμπρηστών το οπλίζουν οι πολιτικές που, χρόνια τώρα, έχουν αφήσει τα δάση και το περιβάλλον απροστάτευτα». Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Δραγασάκης καταδίκαζε και την προσπάθεια, όπως την έβλεπε τουλάχιστον ο ίδιος, για σύνδεση των πυρκαγιών με την τρομοκρατία.

Κουβέλης: Να σταματήσει το εμπόριο του πόνου

«Εμπόριο πόνου» έβλεπε, από τη δική του πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης που καταδίκαζε την τότε κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στις πυρκαγιές. «Στις καμμένες περιοχές οι οποίες θρηνούν τους ανθρώπους τους και το περιβάλλον πρέπει άμεσα να σταματήσει το εμπόριο του πόνου με το στήσιμο ψηφοθηρικών προεκλογικών μηχανισμών». Εξάλλου, ο κ. Κουβέλης ζητούσε σύνταξη «ενός ολοκληρωμένου δημόσιου σχεδίου στήριξης και ανασυγκρότησης των περιοχών αυτών», που, όπως φαίνεται, δεν διαθέτει η σημερινή κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ