Κοινωνία

«Ψηλάφισα τον όγκο στον μήνα του μέλιτος» -Κρητικές περιγράφουν πώς βίωσαν τον καρκίνο και συγκλονίζουν

Την συγκλονιστική της ιστορία για το πως έμαθε πως έχει καρκίνο μοιράστηκε η ιδρύτρια της Πανελλήνιας Εταιρείας Πρόληψης για τον Καρκίνο “Στόχος-Πρόληψη, η κυρία Λίτσα Ζαχαράκη- Μιμίκου, καθώς και άλλες γυναίκες που βρέθηκαν στην ίδια θέση, αλλά βγήκαν νικήτριες.

Συγκεκριμένα, η  Λίτσα Ζαχαράκη- Μιμίκου είναι η ιδρύτρια της ΜΚΟ «Στόχος- Πρόληψη» με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης , η οποία  έχει ανοίξει πλέον την αγκαλιά του στην Κρήτη, παρέχοντας οικονομική, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη στα μέλη του αλλά και σε κάθε γυναίκα που δίνει τη δική της μάχη απέναντι στο καρκίνο του μαστού ή απλά θέλει να ενημερωθεί.

Θέλοντας να δώσει δύναμη σε όσες γυναίκες ανεβαίνουν με την σειρά τους τον Γολγοθά που ανέβηκε κι αυτή, η κυρία Ζαχαράκη μοιράστηκε στο neakriti.gr την ιστορία της για το πως έμαθε και αντιμετώπισε τον καρκίνο.

«Αρχισε να σαπίζει η θηλή μου και να παραμορφώνεται»

«Ήμουν τυπικότατη στις εξετάσεις μου από την ηλικία των 19 ετών. Κάποια στιγμή είδα ένα ερωτηματικό στον υπέρηχο. Άρχισα να πονάω στον μαστό, όμως ο γιατρός μου με καθησύχαζε, υποστηρίζοντας πως ο πόνος που ένιωθα προερχόταν από αλλού.

Το επόμενο κρίσιμο στάδιο ήταν να αρχίσει να σαπίζει η θηλή και να παραμορφώνεται. Εντελώς τυχαία, ενώ πήγαινα για εγχείρηση θυρεοειδούς, απευθύνομαι σε εξειδικευμένο ακτινολόγο. Του ζητάω να μου κάνει υπέρηχο μαστού και τότε αποδείχτηκε ο καρκίνος, ο οποίος φυσικά ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Απορημένος ο γιατρός μου λέει: “Ξεχνάς τον θυρεοειδή... σε τέσσερις μέρες πρέπει να χειρουργηθείς, έχεις καρκίνο”. Ο καρκίνος με έτρωγε επτά ολόκληρα χρόνια και κανείς δεν τον είχε διαγνώσει. Μετά από αυτό λοιπόν, άρχισα να ανακαλύπτω ότι πρέπει να απευθυνόμαστε σε εξειδικευμένους γιατρούς για το οτιδήποτε, ώστε να μη χάνουμε πολύτιμο χρόνο από τη ζωή μας. Κ

άλλιστα τώρα θα μπορούσα να μη ζούσα. Ήμουν τυχερή στην ατυχία μου. Πήρα όμως δύναμη και το νίκησα όλο αυτό, έστω και σε προχωρημένο στάδιο. Έτσι, έχοντας πάθει και έχοντας μάθει, θέλησα να ιδρύσω το παράρτημα αυτό, με στόχο να ενημερώνω τις γυναίκες σωστά γύρω από το θέμα και να είμαστε εδώ για οτιδήποτε χρειαστούν, είτε νοσούν είτε όχι».

«Είχα καρκίνο στο μήνα του μέλιτος»

Μία άλλη Κρητικιά, η κυρία Ζεφιάνα Μεταλλιωτάκη, περιέγραψε την δική της συγκλονιστική ιστορία, αποκαλύπτοντας πως κατάλαβε πως έχει καρκίνο στο ταξίδι του μέλιτος.

Συγκεκριμένα, η ίδια βρισκόταν στο μήνα του μέλιτος όταν ψηλάφισε έναν περίεργο όγκο στο στήθος της και φυσικά τρομοκρατήθηκε. Πάλεψε με τον καρκίνο και νίκησε. Σήμερα, όπως μας λέει, συμμετέχει ενεργά στον “Στόχο”. Φτιάχνει τις περούκες που θα ντύσουν προσωρινά τα κεφαλάκια των γυναικών που κάνουν χημειοθεραπείες και μέσα από όλο αυτό που βίωσε υποστηρίζει με κάθε τρόπο τις υπόλοιπες γυναίκες.

«Αντιλήφθηκα ότι είχα καρκίνο μόνη μου το 2015. Ψηλάφισα τον όγκο τυχαία. Ανησύχησα. Διένυα τον μήνα του μέλιτος. Προσπάθησα σε όλο το ταξίδι να μην τον σκέφτομαι. Γυρνώντας απευθύνθηκα στον γυναικολόγο μου. Μου είπε να μην ανησυχώ. Όμως οι μήνες περνούσαν και ο όγκος μεγάλωνε. Απευθύνθηκα σε άλλο γιατρό. Έκανα υπέρηχο και τότε ήταν που μου είπαν πως έπρεπε αμέσως να αφαιρεθεί... Στη βιοψία φάνηκε ότι ο όγκος ήταν κακοήθης. Είχε κάνει μετάσταση.

Ακολούθησαν οι χημειοθεραπείες. Πάλεψα με τους δαίμονές μου. Κάποια στιγμή θυμάμαι ότι είπα “παραδίνομαι”. Όλο αυτό με γονάτισε. Φοβήθηκα. Όμως ευτυχώς δεν το έβαλα κάτω. Έπρεπε να δώσω μια μάχη για τη ζωή μου και την έδωσα.

Ουσιαστικά ακόμα τη δίνω. Όλος αυτός ο αγώνας σε βοηθάει να αναθεωρήσεις. Να γίνεις πιο δυνατός και να δεις τη ζωή με άλλο μάτι. Μαθαίνεις να την εκτιμάς. Αλλάζεις σαν άνθρωπος. Εγώ άλλαξα. Έμαθα να προσέχω τον εαυτό μου. Να μην αγχώνομαι. Πριν έτρεχα σαν την τρελή να τα προλάβω όλα. Τώρα πια λέω “σταμάτα. Κάνε κάτι που σε ξεκουράζει... σε χαλαρώνει”», ανέφερε η κ. Ματαλλιωτάκη.

«Ο καρκίνος του μαστού είναι διαχειρίσιμος»

Πολύ πρόσφατη εμπειρία με τον καρκίνο είχε η κ. Μαρία Σφακιανάκη, επίσης μέλος του “Στόχου”. Όπως περιέγραψε η ίδια, «ανακάλυψα τον όγκο πέρυσι τον Σεπτέμβριο μόνη μου. Μέσα σε δεκαπέντε μέρες έγινε τεράστιος. Όπως ήταν φυσικό τρομοκρατήθηκα. Έπαθα σοκ. Έκανα το λάθος και πήγα σε ανειδίκευτο γιατρό, που μου είπε ότι ήταν απλά ινοαδένωμα. Κάτι όμως με έτρωγε μέσα μου, ήξερα ότι είχα κάτι πιο σοβαρό... Έκλεισα ραντεβού σε μαστολόγο, ο οποίος αμέσως κατάλαβε ότι ήταν σοβαρή η περίπτωσή μου. Πήραμε δείγμα για βιοψία. Μέσα μου ήξερα ότι είναι καρκίνος. Όταν μου επιβεβαίωσαν ότι ήταν καρκίνος, για μια στιγμή έσβησαν όλα μέσα μου. Έπρεπε όμως να φανώ δυνατή και να το παλέψω», λέει και δακρύζει.

«Άντλησα μεγάλη εσωτερική δύναμη. Ζήτησα από τον εαυτό μου να κάνει υπομονή και να έχει ψυχραιμία. Αν έχανα την ψυχραιμία μου θα χανόμασταν όλοι, εγώ, τα παιδιά και η οικογένειά μου. Το διαχειρίστηκα καλά και δε με πήρε από κάτω. Όσο παράξενο και αν ακούγεται, πέρα από τους πόνους, η περίοδος των χημειοθεραπειών ήταν η καλύτερη της ζωής μου, γιατί κατά έναν περίεργο τρόπο ένιωσα μεγάλη αυτοπεποίθηση. Φρόντιζα τον εαυτό μου και την εξωτερική μου εμφάνιση για να παίρνω δύναμη. Να μην καταπέσω. Να μην είμαι η Μαρία που κάνει χημειοθεραπεία... Να μην είμαι χλομή και καταβεβλημένη, αλλά η Μαρία που είναι καλά. Ήθελα να είμαι καλά. Ο καρκίνος του μαστού είναι διαχειρίσιμος αν τον αντιληφθούμε εγκαίρως.

Όμως όλα εξαρτώνται από τον χαρακτήρα μας. Πρέπει σε μια τόσο δύσκολη και κρίσιμη στιγμή για τη ζωή μας να παλέψουμε. Να γίνουμε δυνατές. Τα είχα εξηγήσει όλα στα παιδιά και τον άντρα μου και ήξεραν τα πάντα. Πιστεύω ότι το διαχειριστήκαμε όλοι πολύ καλά. Είχαμε όμως και τη συμπαράσταση από τον “Στόχο” σε όλο αυτό», επισήμανε η ίδια.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...