Ενέργεια

Υπό γαλλική και αμερικανική ασπίδα η χώρα: Με "Dogfight" υποδέχτηκε η Τουρκία τις έρευνες σε Ιόνιο-Κρήτη-Κυπριακή ΑΟΖ

Η τέλεια καταιγίδα πλησιάζει την χώρα. Με την στήριξη Γαλλίας-ΗΠΑ, οριστικοποιήθηκαν οι πετρελαϊκές έρευνες τόσο στο Ιόνιο όσο και δυτικά-νοτιοδυτικά της Κρήτης. Από τις έρευνες τόσο αυτών των 2 περιοχών όσο και της Κυπριακής ΑΟΖ φαίνεται ποιοι είναι οι νέοι στρατηγικοί σύμμαχοι της χώρας και οι πυλώνες αμυντικής ασφάλειας. 

Η Τουρκία έχει διακηρύξει επανειλλημμένα πως δεν θα επιτρέψει να καταστεί η Ελλάδα το Ελ Ντοράντο της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Υπενθυμίζουμε, πως ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων ήταν και η Navtex με την οποία πριν λίγο καιρό είχε δεσμεύσει θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη ενώ με μια  δεύτερη Navtex έφτασε σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.

Συνεπώς, η χώρα εισέρχεται σε μια πορεία πολεμκών προκλήσεων.

Ηδη, μετά από αρκετό καιρό τουρκικά μαχητικά ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία με ελληνικά κατά τη διάρκεια της αναχαίτισής τους ένδειξη αλλαγής στάσης μετά και τις τουρκικές εκλογές.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ συνολικά καταγράφηκαν εννέα παραβιάσεις του εθνικού εναέριου από επτά τουρκικά αεροσκάφη την Τρίτη, σε Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία εικονική αερομαχία.

Τα τουρκικά αεροσκάφη (τέσσερα F-16 , δύο F-4 και ένα ελικόπτερο) προέβησαν επίσης σε τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Δύο τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

ΕΛΠΕ, Τotal και Εxxon Μobil για έρευνα υδρογονανθράκων Δ-ΝΔ Κρήτης -Ιόνιο

Στην κοινοπραξία Ελληνικών πετρελαίων, Total και Εxxon mobil δίνεται και η έγκριση έρευνας υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης σύμφωνα με την δημοσιευμένη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.

Σε επόμενο χρόνο αναμένεται ο έλεγχος των συμβάσεων μίσθωσης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η υπογραφή τους από την ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) και τις κοινοπραξίες και η έγκρισή τους από τον υπουργό πριν κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ, Ιωάννης Μπασιάς, σύντομα θα υποβληθεί στον υπουργό η εισήγηση για τον ορισμό του επιλεγέντος αιτούντος και για την περιοχή του Ιονίου, για την οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Repsol.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι διαδικασίες κινήθηκαν με ταχείς ρυθμούς, δεδομένου ότι οι προσφορές των κοινοπραξιών υπεβλήθησαν στις 5 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι η υπό παραχώρηση περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει έκταση 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η περιοχή δυτικά της Κρήτης 20.058 τ.χλμ.

Οι αιτήσεις αξιολογούνται ως προς την ποιότητα και το χρονοδιάγραμμα των ερευνητικών εργασιών, το ύψος του μισθώματος και τα λοιπά οικονομικά ανταλλάγματα, καθώς και την έκταση των περιοχών που αποδεσμεύονται μετά την ολοκλήρωση κάθε φάσης των ερευνών.

Κύπρος: Αμερικανικές γεωτρήσεις με βρετανικό γεωτρύπανο

Η ExxonMobil κλείδωσε όλα όσα απαιτούνται για την πραγματοποίηση των δύο τουλάχιστον κρίσιμων γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10, που θα ξεκινήσουν σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» στα μέσα Νοεμβρίου 2018 και θα ολοκληρωθούν στις αρχές Μαρτίου 2019.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έπεσαν και οι υπογραφές με τις οποίες εξασφαλίζεται για δύο ή και περισσότερες γεωτρήσεις ένα από τα πιο σύγχρονα γεωτρύπανα στον κόσμο για μεγάλα θαλάσσια βάθη, με κύριο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις του αμερικανικού κολοσσού θα γίνουν με υπό βρετανική σημαία γεωτρύπανο, που ανήκει σε ναυτιλιακό κολοσσό που έχει έδρα όχι μόνο στο Λονδίνο αλλά και στην Κύπρο.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βρετανικού γεωτρύπανου, πέραν από το γεγονός ότι διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο σε εξοπλισμό, είναι και η εξειδίκευση για γεωτρήσεις σε μεταβαλλόμενες συνθήκες ισχυρών πιέσεων στα διάφορα γεωλογικά στρώματα ακόμα και σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιβαλλοντικά συνθήκες, σε βάθη μέχρι και 35.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του βυθού. Η ExxonMobil έχει συνεργαστεί σε διάφορες περιπτώσεις με επιτυχία με την εν λόγω εταιρεία που διαθέτει μεγάλο αριθμό γεωτρύπανων.

Την ίδια ώρα, στη Μάλτα η Medserv, που αποτελεί κοινοπραξία συμφερόντων επιχειρηματιών της Μάλτας και της Κύπρου, ανακοίνωσε ότι έχει υπογράψει σύμβαση «με μια πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου» για την παροχή υπηρεσιών βάσης εφοδιασμού στην ξηρά και για υποστήριξη υπεράκτιων δραστηριοτήτων εξερεύνησης στην ΑΟΖ της Κύπρου. Για την παροχή αυτών των υπηρεσιών, η εταιρεία θα δημιουργήσει πρόσθετες εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Λεμεσού. Η Medserv είχε εξυπηρετήσει και τις γεωτρήσεις της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με την ολοκλήρωση των συμβάσεων για τις κύριες υπεργολαβίες, η κοινοπραξία ExxonMobil - Qatar Petroleum προχωρά στο τελικό στάδιο, που είναι οι αιτήσεις και η έκδοση των περιβαλλοντικών και άλλων αδειών για την πραγματοποίηση των γεωτρήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», οι άδειες θα αφορούν σε τρεις γεωτρήσεις, αν και πλήρως προγραμματισμένες είναι οι δύο γεωτρήσεις -στον στόχο «Δελφίνη», όπως και σε έναν εκ των στόχων «Ανθεία» και «Γλαύκος». Ανάλογα με τα γεωλογικά δεδομένα που θα τυγχάνουν επεξεργασίας κατά τη διάρκεια των δύο γεωτρήσεων και των αποτελεσμάτων, θα ληφθούν αποφάσεις για το αν θα γίνει αμέσως ή όχι και τρίτη γεώτρηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...