Σκοπιανό

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων του ΝΑΤΟ για την ΠΓΔΜ - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις «προ των πυλών» - «Δυνατό χαρτί» των Σκοπίων η συμφωνία των Πρεσπών

Επιβεβαιώνεται εμπράκτως πως η συμφωνία των Πρεσπών δημιουργήθηκε για την άμεση ένταξη του κρατιδίου στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η κατάπτυστη συμφωνία αποτελεί το ''δυνατό χαρτί'' των Σκοπιανών στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα, σύμφωνα με δημοσίευση σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων.

Πρόσκληση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναμένεται να απευθύνει το ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου των Βρυξελλών, που έδωσε στη δημοσιότητα το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ.

Αναφερόμενη στις αποφάσεις του 2008 στο Βουκουρέστι η συμμαχία, συμφωνα με το κείμενο αυτό,  αποφάσισε «να απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για ένταξη μόλις επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος εντός του πλαισίου του ΟΗΕ». Στο προσχέδιο χαιρετίζεται η «ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων στο θέμα του ονόματος. Σύμφωνα με την πολιτική μας αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει ενταξιακές διπαραγματεύσεις με τη Συμμαχία. Η πλήρης εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων εσωτερικών διαδικασιών αναφορικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας», υπογραμμίζεται.

Ταυτόχρονα το ΝΑΤΟ συνιστά στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να ενισχύσει σημαντικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Βουλγαρία.

Παράλληλα χαιρετίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ζάεφ και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε μια σειρά από κατεπείγουσες μεταρρυθμίσεις και την ενθαρρύνει να τις συνεχίσει, ώστε να ενισχυθεί η συνεισφορά της στη Συμμαχία.

Και καταλήγει με μια έκκληση προς την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο της χώρας, Ιβανόφ,  να στηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών:

«Καλούμε όλους τους πολιτικές ηγέτες στη χώρα να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο σ’ αυτές τις διαδικασίες και στην ταχεία εφαρμογή της συμφωνία για την επίλυση στο θέμα του ονόματος».

Ο Ζόραν Ζάεφ ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Hard Talk του BBC λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου ελπίζει ότι η ΠΓΔΜ θα πάρει πρόσκληση για ένταση στο ΝΑΤΟ, μετά τη συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός για άλλη μια φορά δεν απέφυγε τις αναφορές στη «μακεδονική γλώσσα» και τη «μακεδονική ταυτότητα» και σημείωσε ότι η Ελλάδα πήρε το erga omnes για το όνομα και η χώρα του για την ταυτότητα.

Ο Ζόραν Ζάεφ είπε πολλές φορές πόσο πολύ θέλει να χτίσει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα. Πόσο πολύ θα βοηθήσει η επίλυση του θέματος της ονομασίας τη χώρα του, αφού θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Δεν έκρυψε ότι τον ανησυχεί η αντίδραση των εθνικιστών στην Ελλάδα και χαρακτήρισε «copy paste» (σ.σ. αυτή ήταν η έκφρασή του) την αντίδραση της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ.

Ζάεφ: Πήραμε και οι δυο erga omnes

Όταν ρωτήθηκε για το αν πιστεύει πως ουσιαστικά το erga omnes θα πάει… περίπατο μετά την αλλαγή του ονόματος γιατί μπορεί (από τις άλλες χώρες) να εγκαταλειφθεί το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για χάρη συντομίας και να γίνει σκέτο «Μακεδονία», ο Ζόραν Ζάεφ απάντησε με… ντρίπλα. «Το επίσημο όνομα μας θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίαςκαι θα στείλουμε επιστολή και στα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, ότι υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και ότι το όνομά μας, για διεθνή χρήση, είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ποιος νοιάζεται μετά από αυτό; Κάποιος θα μιλά για Βόρεια Μακεδονία ή για Νότια Μακεδονία; Επισήμως θα είμαστε Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, όλα θα είναι συναφή με τη συμφωνία. Η ελληνική πλευρά πήρε erga omnes για το όνομα, εμείς για την ταυτότητα».

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από το δημοψήφισμα που θα γίνει στην ΠΓΔΜ και μάλιστα με ποσοστό κοντά στο 70%. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 75% των πολιτών είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Πάνω από το 70% των πολιτών θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να είχε λυθεί και ότι τώρα είναι καλή στιγμή και ότι περισσότερο από το 75% θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα», τόνισε.

Αν και όπως είπε υπάρχουν πολλοί που τον κατηγορούν πως πρόδωσε το όνομα, την ιστορία και την ταυτότητα της χώρας του, εκείνος δήλωσε χαρούμενος που «λύσαμε το θέμα της ταυτότητας. Μέρος της συμφωνίας είναι η «μακεδονική γλώσσα», η «μακεδονική εθνότητα». Με έναν πολύ προσεκτικό τρόπο αναγνωρίζουμε ο ένας την ταυτότητα του άλλου αλλά είναι επίσης γεγονός ότι είμαστε το βόρειο τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας, γιατί υπάρχει το νότιο μέρος στην Ελλάδα, το ανατολικό στη Βουλγαρία και το δυτικό στην Αλβανία».

Δήλωσε δε ότι δεν φοβάται ούτε για τη ζωή του ούτε για το πολιτικό του μέλλον. Επανέλαβε δε ότι πρόκειται για μια αρκετά δίκαιη συμφωνία, η οποία, όπως είπε, φέρνει κοντά στον στρατηγικό στόχο της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ