Κόσμος

Τούρκος μπλόγκερ που φέρεται ως υποστηρικτής του Γκιούλεν συνελήφθη στο Κίεβο

Ένας τούρκος μπλόγκερ, που φέρεται να είναι υποστηρικτής του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν- του εγκεφάλου, σύμφωνα με την Άγκυρα, του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016- συνελήφθη στην Ουκρανία, γνωστοποίησε την Τρίτη η ουκρανική αστυνομία.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε την Κυριακή ότι ο Γιούσουφ Ινάν απελάθηκε στην Τουρκία από την Ουκρανία, κατόπιν μιας «επιχείρησης εναντίον μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» που διεξήγαγε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (MİT).

Οι ουκρανικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν την απέλαση.

Ο Ινάν «συνελήφθη» στην πόλη Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, από άνδρες των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (της SBU), οι οποίοι στη συνέχεια «τον μετήγαγαν» αλλού, δήλωσε πάντως στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Αλένα Μπερέγνα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ερωτηθείσες σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, η SBU και η ουκρανική εισαγγελία αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Σύμφωνα με την Μπερέγνα, ο Ινάν διαθέτει άδεια παραμονής στην Ουκρανία και είναι παντρεμένος με μια κάτοικο της περιοχής.

Οι ουκρανικές αρχές αρνούνται μέχρι τώρα να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την τύχη του Ινάν και αυτή του συμπατριώτη του Σαλίχ Γιγκίτ, που επίσης συνελήφθη μερικές ημέρες νωρίτερα και φέρεται να απελάθηκε στην Τουρκία, σύμφωνα με το Ανατολή.

Ο Ινάν, ο οποίος εγκατέλειψε την Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του 2016, κατηγορείται ότι έχει δεσμούς με μια «τρομοκρατική οργάνωση», στην προκειμένη περίπτωση το δίκτυο του Γκιουλέν, και ότι «αποπειράθηκε να δυσφημίσει πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχους του τουρκικού Κράτους» μέσω αναρτήσεών του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, κατά την ίδια πηγή.

Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες διεξήγαγαν τους τελευταίους μήνες πολλές επιχειρήσεις αυτού του είδους, για να συλληφθούν και να επιστρέψουν στην Τουρκία διάφοροι φερόμενοι υποστηρικτές του Γκιουλέν τους οποίους βαρύνουν υποψίες ότι ενέχονταν στην αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος από στασιαστές στον στρατό.

Το Ανατολή είχε μεταδώσει επίσης τη 12η Ιουλίου τη σύλληψη και την απέλαση στην Τουρκία ενός φερόμενου ως υποστηρικτή του Γκιουλέν από το Αζερμπαϊτζάν.

Στα τέλη του Μαρτίου, η MİT μετέφερε στην Τουρκία πέντε εκπαιδευτικούς κι έναν γιατρό, τούρκους πολίτες, που ζούσαν στο Κόσοβο, έπειτα από μυστική επιχείρηση που προκάλεσε πολιτική κρίση στην Πρίστινα, αφού ΜΜΕ κατήγγειλαν την «απαγωγή» τους.

Η τουρκική κυβέρνηση γνωστοποίησε στις αρχές του Απριλίου ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες μετέφεραν πίσω στην Τουρκία 80 φερόμενους ως υποστηρικτές του Γκιουλέν που συνελήφθησαν σε 18 χώρες.

Ο Γκιουλέν, άλλοτε θερμός υποστηρικτής του Ερντογάν, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ, αρνείται πως είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...