Κόσμος

Τουρκία: Νέος πρόεδρος του κοινοβουλίου ο Μπιναλί Γιλντιρίμ

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση εξέλεξε νέο πρόεδρό της τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στενό συνεργάτη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο βοήθησε να εφαρμόσει τη συνταγματική αναθεώρηση με την οποία καταργήθηκε η θέση του.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ήταν ο 27ος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας. Η θέση αυτή καταργήθηκε με την εφαρμογή του προεδρικού συστήματος, αμέσως μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, τις οποίες κέρδισε ο Ερντογάν. Με βάση τη συνταγματική αναθεώρηση, όλες οι εκτελεστικές εξουσίες μεταφέρονται πλέον στον πρόεδρο της χώρας.

Ο Γιλντιρίμ υπήρξε υπουργός Μεταφορών επί πρωθυπουργίας του Ερντογάν, μια θέση από την οποία είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας τα μεγάλα έργα υποδομής που μεταμόρφωσαν την εικόνα της Τουρκίας την τελευταία 15ετία.

Στο κοινοβούλιο το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δεν διαθέτει από μόνο του πλειοψηφία και θα πρέπει να στηρίζεται στους υπερεθνικιστές του Κόμματος Εθνικού Κινήματος (MHP).

Ο 62χρονος Γιλντιρίμ εξελέγη με 335 ψήφους υπέρ σε σύνολο 600, στον τρίτο γύρο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...