Κόσμος

Ταϊλάνδη - Αποκάλυψη σοκ: Το τρομακτικό συμβάν στο σπήλαιο μόλις βγήκαν τα παιδιά

Νέες αποκαλύψεις μετά την επιτυχημενή επιχείρηση διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το πλημμυρισμένο σπήλαιο - Πώς άντεξαν επί 17 ημέρες στο σημείο - Τι συνέβη στο σπήλαιο ενώ ήταν ακόμα μέσα δύτες

Ημέρα Τρίτη (10/07/2018):Η γιγαντιαία επιχείρηση για τον επεγλωβισμό των 12 αγοριών και του προπονητήτη τους από το σπήλαιο του Ταμ Λουάνγκ, στο βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης στέφθηκε με επιτυχία. Η είδηση προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση.

Τα νέα στοιχεία που έρχονται συγκλονίζουν ακόμα περισσότερα. Οι ιστορίες των μικρών αγοριών και των ηρώων που έσωσαν τις αθώες ψυχές από το σπήλαιο του τρόμου αποκαλύπτουν τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στην Ταϊλάνδη.

Έσπασε η κύρια αντλία

Σήμερα, Πέμπτη (12/07/2018) μία νέα λεπτομέρεια έρχεται να σοκάρει την παγκόσμια κοινή γνώμη. Η κύρια αντλία νερού που κρατούσε τη στάθμη των υδάτων χαμηλά κατέρρευσε λίγες μόλις ώρες αφού βγήκε το τελευταίο παιδί. Μάλιστα, εντός του σπηλαίου του Ταμ Λουάνγκ βρίσκονταν ακόμα δύτες και διασώστες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εξέλθουν από το χώρα εσπευσμένα, αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Πώς είναι η κατάσταση υγείας των παιδιών

Έπειτα από ημέρες παραμονής μέσα στον σκοτεινό και υγρό θάλαμο του σπηλαίου, η ψυχολογική κατάσταση των παιδιών «είναι πολύ καλή», είπε την Τετάρτη (11/07) στους δημοσιογράφους ο Θονγκτσάι Λερτουιλαϊραταναπόνγκ, ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δημόσιας Υγείας, προσθέτοντας ότι τώρα «δεν έχουν στρες».

Τόσο τα 12 αγόρια όσο και ο προπονητής τους έχασαν κατά μέσον όρο δύο κιλά τις 17 αυτές ημέρες της περιπέτειάς τους, σύμφωνα με τον ίδιο. Όπως τόνισε ο Θονγκτσάι, ένα από τα αγόρια που διασώθηκαν την Τρίτη παρουσίασε λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ όλα τα παιδιά εμβολιάστηκαν κατά της λύσσας και του τετάνου.

https://youtu.be/WB9oXdc102M

Η αισιόδοξη αξιολόγηση της κατάστασής τους είναι εντυπωσιακή δεδομένου ότι τα παιδιά και ο προπονητής τους του ποδοσφαίρου έζησαν για περισσότερο από μια εβδομάδα μέσα σε απόλυτο σκοτάδι, σε μια στενή προεξοχή του σπηλαίου και οι υπόλοιπες μέρες τους σημαδεύτηκαν από πείνα και τον φόβο ότι δεν πρόκειται ποτέ να τους βρουν.

Όταν τελικά εντοπίστηκαν, η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη -τα παιδιά οδηγούνταν στην έξοδο ένα-ένα, χρησιμοποιώντας υποβρύχιο εξοπλισμό μέσα από μια σειρά μεγάλων, πλημμυρισμένων τμημάτων μιας στενής σήραγγας.

«Το ταξίδι τους δεν έχει τελείωσει ακόμα»

Παρά την θετική αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας τους μέχρι στιγμής, οι ειδικοί λένε ότι θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για ενδείξεις αγχώδους διαταραχής, η οποία μπορεί να εμφανιστεί και έπειτα από μήνες.

«Το ταξίδι τους δεν τελείωσε ακόμη», δήλωσε η Τζένιφερ Γουάιλντ, μια κλινική ψυχολόγος στο Κέντρο της Οξφόρδης για τις Αγχώδεις Διαταραχές και το Ψυχικό Τραύμα.

«Είναι πιθανό έπειτα από μια δοκιμασία σαν αυτήν, κάποιες παρεμφερείς αφορμές να επαναφέρουν αισθήματα ή αναμνήσεις από το ψυχικό τραύμα...η παραμονή στο σκοτάδι, η παραμονή σε δωμάτια με κλειστές πόρτες, μια ακτινογραφία σαν την μαγνητική, πιθανόν και το κολύμπι», διευκρίνισε η Γουάιλντ.

https://youtu.be/JviohWZ0RHU

«Τις εβδομάδες που ακολουθούν μια τέτοια δοκιμασία, είναι συχνό οι άνθρωποι να έχουν ακούσιες αναμνήσεις, αισθήματα και αναδρομές στο παρελθόν», εξηγεί η ίδια και προσθέτει ότι ενώ τέτοια συμπτώματα συνήθως ξεκαθαρίζουν μετά τον μήνα, μεγαλύτερο διάστημα από αυτό πιθανόν να αποτελεί ένδειξη για διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).

Τα αγόρια αναμένεται να παραμείνουν μια εβδομάδα στο νοσοκομείο της Τσιανγκ Ράι και έξι μήνες υπό ψυχολογική παρακολούθηση.

Οι γιατροί είπαν ότι περίοδος «καραντίνας» μιας εβδομάδας είναι απαραίτητη για να διασφαλισθεί ότι δεν έχουν κάποια μόλυνση, αλλά οι γονείς επιτράπηκε να επισκεφθούν την πρώτη ομάδα διασωθέντων παιδιών χθες Τρίτη φορώντας προστατευτικές στολές και από απόσταση δύο μέτρων για προληπτικούς λόγους.

Αλλά ακόμη και όταν θα επανενωθούν πλήρως με τις οικογένειές τους και λάβουν εξιτήριο από το νοσοκομείο, η ανάρρωσή τους θα παραμείνει μια συνεχιζόμενη διαδικασία, ειδικά μεσοπρόθεσμα.

«Μπορεί να γίνουν φοβικά, νευρικά, προσκολλημένα στους γονείς τους», υποστηρίζει η Άντρεα Ντανίζ, μια ψυχολόγος στο Κing' College του Λονδίνου. «Πιθανόν να φοβούνται για την ασφάλειά τους, να είναι κυκλοθυμικά ή να ταράζονται εύκολα ή αντιθέτως, να είναι απόμακρα ή απαθή», προσθέτει.

Τα αγόρια -όλα μέλη της ίδιας ομάδας ποδοσφαίρου- πιθανόν να βοηθήθηκαν στη διάρκεια της δοκιμασίας τους από το γεγονός ότι ήταν ήδη μια μονάδα παρά μια ομάδα αγνώστων μεταξύ τους.

thai kids trapped inside Tham Luang cave

«Τα σημαντικά στοιχεία είναι να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, να επιστρέψουν στο σχολείο και στην κοινότητα τους», λέει ο Μπουνρουάνγκ Τριρουανγκγουοραγουάτ, ο γενικός διευθυντής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης.

Η Γουάιλντ τόνισε ότι το νεαρό της ηλικίας και το ομαδικό πνεύμα των παιδιών πιθανόν να λειτουργήσει θετικά για την επεξεργασία της εμπειρίας τους.

«Αν μπορέσουν να δουν τη δοκιμασία τους ως μια ασυνήθιστη περιπέτεια αντί να επικεντρωθούν στο ότι θα μπορούσαν να έχουν χάσει τη ζωή τους και στο τί θα μπορούσε να έχει συμβεί, είναι πιθανότερο να έχουν ένα καλό ψυχικό αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...