Ρωσία

Σφόδρα ενοχλημένη η Μόσχα με τους Τσίπρα-Κοτζιά: Τι αναφέρει το Κρεμλίνο για το Τζέφρι Πάιατ - Τα αντίποινα της Μόσχας αναμένει η αμερικανόφιλη Κυβέρνηση

Oλα πιθανά είναι πλέον στην ελληνορωσική κρίση που έλαβε χώρα με ευθύνη των Τσίπρα-Κοτζιά. Η αμερικανόφιλη κυβέρνηση πλέον παίζει με την φωτιά και θέτει τα εθνικά μας ζητήματα σε κίνδυνο.

Μέχρι τώρα, οι Ρώσοι κρατούν χαμηλούς τόνους. Το πιθανότερο σενάριο θέλει τους Ρώσους να απαντούν στις απελάσεις των διπλωματών τους με αντίστοιχη απομάκρυνση στελεχών της πρεσβείας μας από το έδαφός τους. Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα θα ήταν ή έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι βρίσκονται στη χώρα μας ή προγραματίζουν να την επισκεφθούν.

Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι επιπτώσεις στις τοποθετήσεις της Ρωσίας επί των ανοιχτών ελληνοτουρκικών θεμάτων, ειδικά από τη στιγμή που Μόσχα και Άγκυρα δείχνουν να έχουν έρθει κοντά. Την ώρα που η Αθήνα δείχνει πράγματι να έχει μεταβληθεί σε έναν πρόθυμο εταίρο της Δύσης σε όλες τις εκφάνσεις και με την ευρεία έννοια (ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΔΝΤ).

«Η Ελλάδα κινείται όπως και πολλές χώρες της Δύσης, δηλαδή σχεδιάζοντας την πολιτική της απέναντι στη Ρωσία στη βάση του πιθανού, χωρίς όμως να έχει στοιχεία» δήλωσε χαρακτηριστικά στο RT America ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Όπως είδαμε και στις σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο, που πριν δέκα χρόνια μας κατηγόρησε για τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Λιτβινένκο, σε μια δίκη που ήταν μυστική και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Ρωσία ήταν υπεύθυνη γι' αυτό» προσέθεσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Tην ίδια στιγμή, σε μία απίστευτη επίθεση προχώρησε ο Σ. Κοντονής κατά του Σ. Λαβρόφ. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του δημοσιογράφου Βασίλη Πάικου στον ραδιοφωνικό σταθμό “Αθήνα 98,4”, ο κ. Κοντονής χαρακτήρισε άδικη την κατηγορία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αναφέροντας ότι η χώρα μας κατ’ επανάληψη στους διεθνείς Οργανισμούς δεν πήρε αυστηρά μέτρα κατά της Ρωσίας, όπως άλλες δυτικές χώρες

Σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής καλό θα είναι να υπάρχει ψυχραιμία και να μη γίνονται δηλώσεις στο κενό. Η ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται πάντα με υπευθυνότητα και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, στην κατεύθυνση της συνεργασίας”, υπογράμμισε ο κ. Κοντονής. Σημείωσε τέλος ότι σε θέματα διπλωματίας, τα μέτρα εξαντλούνται σε απελάσεις και αν προκύψει εμπλοκή άλλων προσώπων, που δεν καλύπτονται από την αρχή της ετεροδικίας, μπορεί να γίνει περαιτέρω έλεγχος από τη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική πλευρά πάγωσε τις προετοιμασίες για την επίσκεψη Λαβρόφ στην Ελλάδα το φθινόπωρο, χωρίς να έχει διευκρινίσει εάν προτίθεται να τη ματαιώσει ή να την αναβάλει. Ως εκ τούτου, στη σφαίρα της ασάφειας βρίσκεται και η επίσκεψη Τσίπρα στη Ρωσία.

Διπλωματική πηγή, πάντως, θεωρεί ότι η Μόσχα δεν θα τραβήξει πολύ το σκοινί. Το γεγονός ότι η μέχρι τώρα αντίδρασή της είναι μετρημένη αποτελεί μια ένδειξη. Παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο είναι ενοχλημένο με τον Αλέξη Τσίπρα, και ειδικά με τον Νίκο Κοτζιά, θεωρεί ότι μία άκρως επιθετική γραμμή θα εξωθούσε την Αθήνα να βάλει όλα τα αυγά της στο αμερικανικό καλάθι. 

Το Κρεμλίνο, λοιπόν, δεν θέλει με μια υπέρμετρη αντίδραση να τη ρίξει ολοκληρωτικά στην αγκαλιά των Αμερικανών και το ίδιο να διακινδυνεύσει την έστω και περιορισμένη επιρροή που σήμερα ασκεί στην Ελλάδα, όπως γράφει ο Σταύρος Λυγερός.

Κατά την ίδια πηγή, οι Ρώσοι θεωρούν από την πρώτη στιγμή πως αποφασιστικό ρόλο για να οδηγηθεί η κυβέρνηση Τσίπρα στην απέλαση έπαιξε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επιχειρεί να καλλιεργήσει και στην Ελλάδα το νεοψυχροπολεμικό κλίμα. Και φρόντισαν να το πουν. 

Από την εποχή που υπηρετούσε στην Ουκρανία άλλωστε γνωρίζουν από πρώτο χέρι όχι μόνο ότι διαπνέεται από ακραίο αντιρωσισμό, αλλά και ότι χρησιμοποιεί αθέμιτες μεθόδους. Χαρακτηριστική είναι η ωμή παρέμβασή του με σκοπό να μην πάρει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη.

Σύμφωνα με αρμόδιο Ελληνα παράγοντα, οι Αμερικανοί εδώ και καιρό βομβαρδίζουν τις ελληνικές υπηρεσίες με στοιχεία για τη δράση ρωσικών κυκλωμάτων πιέζοντας για τη λήψη δραστικών μέτρων. Οι ελληνικές υπηρεσίες παραδοσιακά παρακολουθούν αυτές τις δραστηριότητες, αλλά καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα δεν τις είχε θεωρήσει πραγματική απειλή για την εθνική ασφάλεια, παρότι ενίοτε υπερέβαιναν τα όρια και ήταν άγαρμπες.

Τα φαιδρά παιχνίδια Κατασκόπων

Οπως έχουμε αναφέρει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, την ίδια ημέρα που τα Σκόπια έπαιρναν το προσκλητήριο, σε μια κίνηση αιφνιδιασμού η κυβέρνηση επιβεβαίωσε δημοσίευμα για ρήξη στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και απελάσεις ρώσων διπλωματών.

Η Μόσχα απάντησε κι ένας ψυχρός πόλεμος είναι σε εξέλιξη.

Ανεξαρτήτως των περιστατικών που έχουν γίνει, η δημοσιοποίηση της ρήξης έγινε σε μια χρονική στιγμή που εμφάνιζε καθαρά τις προθέσεις του Μαξίμου να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα όσα γίνονταν στις Βρυξέλλες.

Αλλωστε, η Αθήνα είχε ενημερώσει τη Μόσχα μέρες πριν, γνώριζε η κυβέρνηση και προφανώς οι μυστικές υπηρεσίες τι ακριβώς είχε συμβεί, ωστόσο, επιλέχθηκε η χθεσινή ημέρα για προφανείς λόγους.

Από την άλλη υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την καταγγελθείσα υπόθεση. Κανείς δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς σημαίνει προσπάθεια χρηματισμού κρατικών αξιωματούχων;

Επίσης πότε έλαβε χώρα αυτή η προσπάθεια και γιατί και η πλευρά των Σκοπίων δεν είχε ανάλογη αντίδραση; Δεν έγινε προσπάθεια επηρεασμού στη γειτονική χώρα αλλά μόνο στην Ελλάδα;

Είναι προφανής η προσπάθεια να «δεθούν» τα σενάρια συνωμοσίας που έχει καταγγείλει και ο Καμμένος και άλλα στελέχη της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι υπάρχει υπόγειος πόλεμος γύρω από το Σκοπιανό, στον οποίο εμπλέκονται μυστικές υπηρεσίες, ξένες δυνάμεις, ευαγή ιδρύματα, επιχειρηματίες κ.λπ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ