Κόσμος

Στα άκρα οι σχέσεις με Ρωσία: "Στο κάδρο" βάζει τον Ν.Κοτζιά η Μόσχα - "Παγώνει" η επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα

"Aνεπιθύμητος" ο Ν.Κοτζιάς για την Ρωσία. Στο κάδρο βάζει το Κρεμλίνο τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών για την στάση του η οποία μόνο "εποικοδομητική" δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα,  διέψευσε σειρά δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νίκο Κοτζιά.

Πλέον υπάρχει ανοιχτή ρήξη ΣΥΡΙΖΑ/Κυβέρνησης με την Μόσχα. Η επίσκεψη Σ.Λαβρόφ στην ΑΘήνα έχει ήδη "παγώσει" αν δεν έχει ακυρωθεί εντελώς...

Στην υποτιθέμενη συνομιλία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ απείλησε ότι αν προκριθεί η συμφωνία Ελλάδας - ΠΓΔΜ τότε η Μόσχα θα μπλοκάρει τη σχετική συμφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Μ.Ζαχάροβα αφού έδειξε αμερικανικό δάχτυλο υποστήριξε ότι ουδέποτε υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο υπουργούς, ενώ κάλεσε να αποκαλυφθεί η μέρα και η ώρα που έγινε το τηλεφώνημα και υπογράμμισε ότι δεν είναι στο ύφος του κ Λαβρόφ να απειλεί.

Η Κυβέρνηση "παίζει με την φωτιά". Είναι προφανές πως δεν υφίσταται καν σχέδιο ή τάση προς  αποκλιμάκωση της έντασης με την Ρωσία. Oι τόνοι της διπλωματικής αντιπαράθεσης δεν ανέβηκαν απλώς, αλλά είμαστε εν αναμονή ρωσικών αντιποίνων.

Ζαχάροβα: Θα υπάρξουν συνέπειες

Για συνέπειες που θα έχει η Ελλάδα με αφορμή την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών, με σαφείς αιχμές για «βρώμικη πρόκληση» στα οποία «υπέπεσαν οι Έλληνες», έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η Μαρία Ζαχάροβα αναφέρθηκε στο ζήτημα των απελάσεων από την Αθήνα, τονίζοντας πως «πιστεύουμε ότι οι Έλληνες θα έπρεπε να έχουν επικοινωνήσει με τους Ρώσους συνεργάτες τους και όχι να παρασυρθούν από τη βρώμικη πρόκληση, στην οποία, δυστυχώς, η Αθήνα σύρθηκε».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δεν έμεινε στις διαπιστώσεις και στους χαρακτηρισμούς για τις κινήσεις της Αθήνας, καθώς συνέχισε την αναφορά της στο θέμα, δίνοντας το στίγμα όσων θα ακολουθήσουν.

«Δυστυχώς, φυσικά, μιλάμε για πολιτική. Τέτοια πράγματα δεν μένουν χωρίς συνέπειες. Δεν εξαφανίζονται δίχως να αφήσουν ένα ίχνος. Βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά ρίχνουν σκιά στις διμερείς σχέσεις, χωρίς να εισάγουν κανένα εποικοδομητικό στοιχείο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα απαντήσει με το ίδιο ακριβώς νόμισμα στην Αθήνα, δηλαδή με την απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών και πιθανόν την απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία σε άλλους δύο.

Η πληροφορία αυτή δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Aπό τα λεγόμενα της Μαρίας Ζαχάροβα, είναι φανερό ότι η Μόσχα δυσαρεστήθηκε έντονα από την απόφαση της Αθήνας, γεγονός που θα επιφέρει κυρώσεις για την ελληνική πλευρά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές