Κυβέρνηση

Σκουρλέτης για πυρκαγιές: Αμεση η κινητοποιηση του κρατικου μηχανισμού - Κακός σύμβουλος ο πανικός

Στις φονικές πυρκαγιές που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στην ανατολική Αττική αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, προσπαθώντας να αποδώσει τις αιτίες της νέας εθνικής τραγωδίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος πραγματοποίησαν επίσκεψη στην περιοχή της Κινέτας, όπου «το θετικό είναι ότι δεν είχαμε κανέναν τραυματισμό, καμία απώλεια», όπως είπε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο κ. Σκουρλέτης, ενώ ολοσχερώς έχουν καταστραφεί «πολύ λίγες κατοικίες» από τις 150 περίπου που είχαν φθορές από τις φλόγες.

«Δεν υπάρχει για την ώρα πίεση» για την παροχή στέγης, οι πληγέντες «θέλουν να βρίσκονται κοντά στα σπίτια τους», όπως είπε ο ίδιος.

«Η συνεργασία με τις δημοτικές αρχές ήταν καλή, είχαν εκκενώσει την περιοχή, δεν τους πρόλαβε η φωτιά, όπως στο Μάτι που πρόλαβε τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια και στα αυτοκίνητα» προσέθεσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στην χθεσινή καταστροφή και κυρίως στα μέτωπα της ανατολικής Αττικής, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να εξακριβώσουμε τι γίνεται με τους αγνοούμενους και ποιος είναι ο τελικός αριθμός των θυμάτων. Φαίνεται ότι πολλοί εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα και σπίτια, ήταν και η μορφολογία των παραλιών τέτοια που ο κόσμος δεν μπορούσε να φύγει. Ο πανικός ήταν πολύ κακός σύμβουλος, υπήρξε κόσμος που χάθηκε στην θάλασσα από πνιγμό».

«Όλα αυτά πρέπει να καταγραφούν, να δούμε άμεσα και μεσοπρόθεσμα τι ακριβώς γίνεται, αλλά και τις αιτίες αυτής της υπόθεσης, άσχετα με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους ανέμους. Αυτή την στιγμή δεν θα ήταν φρόνιμο, πέρα από το να θέσουμε τα ερωτήματα, να βγάλουμε οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα, δεν θα βοηθούσε την δουλειά που κάνουμε», όπως είπε ο υπουργός.

Όσον αφορά τον χρόνο αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού, ο κ. Σκουρλέτης αφού είπε ότι στο Μάτι «είχαμε πολλές εστίες παράλληλα, σε σύντομο χρονικό διάστημα», σημείωσε ότι «με βάση το ότι η φωτιά εκδηλώθηκε στις 12.05 χτες και στις 12.30 βρισκόντουσαν εκεί τα πρώτα πτητικά μέσα, ήταν άμεση η κινητοποίηση. Αλλά όπως έλεγαν και οι πυροσβέστες, τα αεροπλάνα ουσιαστικά κυνηγούσαν την φωτιά, έτρεχε τόσο γρήγορα, διάνυσε μία απόσταση 4-5 χλμ. σε ελάχιστο χρόνο, στο Μάτι. Αυτό ήταν που ξεπερνάει τις ανθρώπινες δυνατότητες».

Όσον αφορά την διεθνή βοήθεια, ανέφερε ότι μεταξύ άλλων «υπάρχουν κατ' αρχήν πυροσβέστες από την Κύπρο που έχουν φτάσει, κάποιοι από την Γαλλία, προσφορά από την Ισπανία και το Ισραήλ. Έτσι όπως εξελίσσεται η φωτιά, βέβαια, δεν είναι ότι θα αλλάξει δραματικά τα πράγματα, το πρόβλημα ήταν οι συγκεκριμένες συνθήκες χτες».

Ευρωπαϊκά κονδύλια επίσης «προβλέπονται, αλλά το θέμα είναι να οργανώσουμε άμεσα τις δικές μας δυνάμεις. Από το υπουργείο Εσωτερικών έχουμε υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που θα κατευθυνθεί στους δήμους που επλήγησαν για τις πρώτες δαπάνες για καύσιμα, τυχόν "διμηνίτες" που θέλουν να απασχολήσουν, την καταγραφή των πληγέντων, των σπιτιών, των οικοσκευών, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία», όπως διευκρίνισε ο υπουργός.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ