Εσωτερική Ασφάλεια

Σκηνές αποκάλυψης: Ετσι έσωσαν τους πολίτες τα “βατράχια” της Ζ’ ΜΑΚ - Έρευνα Διάσωση και με “Helo Casting” - Ανατριχίλα: “Άκουγα τις φωνές των ανθρώπων να καίγονται”

Από την πρώτη στιγμή της καταστροφικής λαίλαπας, οι ΕΔ στάθηκαν δίπλα στους πολίτες. Oπως σας αναφέραμε χθες, Ζ ΜΑΚ και ΟΥΚ έψαχναν για εντοπισμό αγνοουμένων στην θάλασσα της Ραφήνας. Με τουλάχιστον 19 φουσκωτά προσπάθησαν να εντοπίσουν τυχόν αγνοούμενους που βρέθηκαν στην θάλασσα στην προσπάθεια τους να αποφύγουν την πύρινη λαίλαπα.

Η επίκλεκτη Ζ΄ΜΑΚ με 19 φουσκωτά και περισσότερους από 44 κομάντο έλαβαν μέρος στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των εκατοντάδων ατόμων που έχουν εγκλωβιστεί στις ακτές τις οποίες δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα μεγαλύτερα σκάφη. Οι επίλεκτοι της Ζ ΜΑΚ έκαναν συνεχές σκανάρισμα στην περιοχή για τον εντοπισμό τους.

Ελικόπτερα SUPER PUMA πραγματοποίησαν συνεχείς διασώσεις από τις πληγείσες περιοχές περισυλλέγοντας άτομα από τις ακτές όπου προσέτρεξαν να για να σωθούν από την πύρινα λαίλαπα.

H συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην μάχη κατά των πυρκαγιών

4 CL – 415
3 CL – 215
2 Ελικόπτερα Chinook
1 SUPER PUMA

Παράλληλα όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα όπως προωθητές γαιών, πυροσβεστικά και υδροφόρες.

Νέες πληροφορίες για την επιχείρηση των κομμάντο

Έρευνα Διάσωση και με “Helo Casting”

Με τη μέθοδο του “Helo Casting” από το ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού τύπου Chinook, τα “βατράχια” της Ζ’ ΜΑΚ έπεσαν στο νερό λίγο μετά τις τρεις τα ξημερώματα με αποστολή την άμεση περισυλλογή ατόμων που χρίζουν βιηθεια. Η άφεση έγινε κοντά στις ακτές, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ραφήνα και το Μάτι.

Σύμφωνα με στελέχη της Ζ ΜΑΚ, η ρίψη αυτή εκτός του γεγονότος πως ήταν μια νυχτερινή αποστολή, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη δυσκολία και περισσότερη επικινδυνότητα, ο παράγοντας της ύπαρξης μεγάλου αριθμού ταχύπλοων που βοηθούσαν στον απεγκλωβισμό του κόσμου, μεταφράζεται ως ένας ακόμη παράγοντας τεράστιας δυσκολίας, όπως αναφέρει το hellasjournal.

Τόσο για την προσέγγιση του ογκώδους ελικοπτέρου Chinook και την κάθοδος του προς το φουρτουνιασμένο νερό, όσο και κατά τη διάρκεια της σχέσης των ελαστικών λέμβων από το εσωτερικό του ελικοπτέρου και ταυτόχρονα την βουτιά στο νερό από τις ομάδες ειδικών επιχειρήσεων. Επιτελείς των ειδικών δυνάμεων κάνουν λόγο για μια από τις περιπτώσεις που όλοι αισθάνθηκαν πως βρίσκονται όχι σε άσκηση αλλά σε πραγματική επιχείρηση και δεν υπήρχε περιθώριο λάθους.

Οι άνδρες της Ζ ΜΑΚ βοήθησαν και αυτοί συμπολίτες μας που κινδύνευαν. Άλλοι είχαν απομακρυνθεί από την ακτή και οι δυνάμεις τους βρίσκονταν σε οριακό σημείο. Άλλοι είχαν γατζωθεί σε βράχια και περίμεναν καρτερικά τον “από μηχανής Θεό” που θα τους έτεινε χέρι βοηθείας. Το Helo Casting από ελικόπτερο Chinook είναι μια από τις πλέον εξειδικευμένες πράξεις ειδικών επιχειρήσεων.

Ελαστικές λέμβοι μαζί με τις ομάδες καταδρομών, αφήνονται στο νερό αφού το ελικόπτερο ακουμπήσει στην επιφάνεια της θάλασσας. Κάποιες από τις συνολικά 19 λέμβους των Αμφιβίων Καταδρομέων προσέγγιζαν τις ακτές μαζί με άλλα ιδιωτικά φουσκωτά και μετέφεραν κι αυτοί κόσμο που περίμενε τη δική του διάσωση και την μεγάλη ανάσα της ανακούφισης καθώς εγκατέλειπαν μια κολασμένη ακτή.

Nέες ιστορίες και τραγωδίες

«Άκουγα τις φωνές των ανθρώπων να καίγονται…»

Πραγματικά συγκλονίζουν τα όσα περιέγραψε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο Μάτι αλλά και του διπλανού οικοπέδου, όπου βρέθηκαν οι σοροί 26 απανθρακωμένων που ήταν αγκαλιασμένοι.

Μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου κ. Φράγκος είπε: «Μπήκαν οι άνθρωποι στο σπίτι, δεν μπόρεσαν να δουν την πόρτα για να κατέβουν στην παραλία και αυτοί είναι που βρέθηκαν αγκαλιασμένοι. Ο κόσμος που κάηκε μέσα στο σπίτι μου, κάηκε γιατί δεν υπάρχει ένα σχέδιο από που να φύγουν σε ανάλογη περίπτωση». «Το σπίτι μου έχει πρόσβαση στην παραλία με σκάλες, κάποια κοπέλα προσπάθησε να πηδήξει από τον γκρεμό και τη χάσαμε», πρόσθεσε.

Σοκαριστική όμως είναι και η μαρτυρία του κ. Ποταμιάνου, στον οποίο ανήκει το διπλανό οικόπεδο.

«Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη πρόσβαση στην παραλία εκτός από σπίτι του κ. Φράγκου. Ήταν φρίκη. Άκουγα τις φωνές των ανθρώπων να καίγονται και λέω κάποιος να μου κλείσει τα αυτιά» , δήλωσε ο κ. Ποταμιάνος

«Τα περισσότερα σπίτια έχουν πρόσβαση στην παραλία αλλά είναι κλειστές οι μάντρες», τόνισε ο κ. Κίμωνας, που είπε πως δεν μπορούσε να περάσει για να σώσει τους αβοήθητους ανθρώπους.

Νιόπαντρη Ιρλανδή αναζητά εναγωνίως τον σύζυγό της που χάθηκε στο Μάτι - Χωρίστηκαν από τις φλόγες!

Την ιστορία ενός νιόπαντρου ζευγαριού από την Ιρλανδία που χωρίστηκε από τις φλόγες στο Μάτι, την περιοχή που «χτυπήθηκε» περισσότερο από την τραγωδία που εκτυλίσσεται στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα, φιλοξενεί η Daily Mail.

H Zoe Holohan και ο Brian O’Callaghan-Westropp παντρεύτηκαν στην Ιρλανδία την περασμένη Πέμπτη και ταξίδεψαν στην αγαπημένη τους Ελλάδα για τον μήνα του μέλιτος. Το ζευγάρι διέμενε σε ξενοδοχείο κοντά στο Μάτι, όταν ξέσπασε η καταστροφή που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 77 ανθρώπων.

Μέσα στον πανικό που είχε δημιουργήσει η πυρινη λαίλαπα και ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις φλόγες, η νεαρή δημοσιογράφος χωρίστηκε από τον σύζυγό της, HR Manager σε εταιρεία στο Δουβλίνο.

Σύμφωνα με την Daily Mail, η ίδια η γυναίκα υπέστη εγκαύματα από τις φλόγες και πέρασε τη χθεσινή νύχτα σε νοσοκομείο της περιοχής.

Αυτό ωστόσο που τη βασανίζει περισσότερο δεν είναι ο πόνος από τις πληγές, αλλά η αγωνία για τον σύζυγό της, τα ίχνη του οποίου εξακολουθούν να αγνούνται.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, πολλοί τουρίστες βρίσκονται στη λίστα των θυμάτων που «έσβησαν» με τόσο τραγικό τρόπο τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα, αλλά και στους καταλόγους των αγνοουμένων που έχουν ήδη δημοσιευτεί.

«Μια μητέρα και ένας γιος από την Πολωνία είναι ανάμεσα στα άτομα που πνίγηκαν όταν η βάρκα που προσπαθούσε να τους σώσει αναποδογύρισε στα νερά, ανοιχτά από το Μάτι, την ώρα που οι φλόγες κατέτρωγαν το θέρετρο, 25 μίλια μακριά από την Αθήνα. Στο ίδιο χωριό, αρκετοί τουρίστες και ντόπιοι κάηκαν ζωντανοί, με κάποιους να εγκλωβίζονται στα αυτοκίνητά τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από την κόλαση, η οποία αφάνισε χιλιάδες σπίτια», αναφέρει χαρακτηριστικά το βρετανικό δημοσίευμα.

Νεκροί και ο πατέρας και ο αδελφός της 13χρονης που σκοτώθηκε πηδώντας σε γκρεμό

Μία οικογενειακή τραγωδία αποκαλύφθηκε μέσα στα αποκαΐδια της Ανατολικής Αττικής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, νεκροί βρέθηκαν τόσο ο πατέρας, όσο και ο αδελφός της 13χρονης που πήδηξε σε γκρεμό για να σωθεί από τις φλόγες και σκοτώθηκε ακαριαία.

Πρόκειται για τον 54χρονο Γρηγόρη Φύτρο και τον γιο του τον 11χρονο Ανδρέα. Δυστυχώς, η 13χρονη κόρη της οικογένειας, Εβίτα, είχε βρεθεί νωρίτερα νεκρή. Σύμφωνα με πληροφορίες το άτυχο κορίτσι ήταν αθλήτρια της ποδηλασίας και θεωρείτο ένα από τα μεγάλα ταλέντα του αθλήματος.

Μία από τις συγκλονιστικές μαρτυρίες από τον πύρινο εφιάλτη, ήταν αυτή της κ.Μαρίας, η οποία περιέγραψε τη φρίκη που αντίκρισε, όταν και η ίδια έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί από τις φλόγες, στο Κόκκινο Λιμανάκι. Είπε πως είδε ένα κορίτσι 13 ετών, που καιγόταν, να πηδά στον γκρεμό πάνω στην απελπισία της για να σωθεί, με συνέπεια να χάσει τη ζωή του.

«Ήμουν εδώ από την πρώτη στιγμή, έβλεπα τον καπνό να βγαίνει σε κατάσταση τέτοια που τον τραβούσαμε φωτογραφία. Κάποια στιγμή ήρθε η φωτιά μπροστά μας με στρόβιλο. Είμαστε δέκα διαμερίσματα, μόνο μια κυρία τραυματίστηκε από εδώ. Μπροστά μου έπεσε το κοριτσάκι 13 ετών πήδηξε να σωθεί από την φωτιά από ύψος 10 μέτρων Στην οδό Δημοκρατίας 162 έχει ένα στενό δρομάκι το οποίο βγάζει στην θάλασσα, όταν καταφέραμε και περάσαμε στην παραλία ακούσαμε την κραυγή του παιδιού που καιγόταν και πήδηξε από τα 15 μέτρα.

Και έσκασε κάτω και σκοτώθηκε ακαριαία. Με τόσο πούσι και καπνό που είχε το παιδί δεν έβλεπε προφανώς δεν θα μπορούσε να δει. Δεν ξέρω ποια ήταν καμένο το παιδί, το καημένο το παιδί και την έρημη την μητέρα της. Στις δύο το βράδυ μας φώναζε το λιμενικό αν χρειάζεστε βοήθεια, τότε; Τότε δεν χρειαζόμασταν βοήθεια. Βοηθηθήκαμε από τον έναν και τον άλλο.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα τα τραγικά νέα ήρθαν να προσθέσουν μία ακόμη πιο τραγική πινελιά στο δράμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πατέρας και ο αδελφός του κοριτσιού βρέθηκαν απανθρακωμένοι, δίπλα στο αυτοκίνητο της οικογένειας, καθώς δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν από τις πύρινες γλώσσες.

Η τραγική μητέρα, που ήδη είχε πένθος καθώς πριν από μόλις δέκα ημέρες είχε χάσει τη δική της μητέρα, δεν βρισκόταν στην περιοχή όταν ξέσπασε η πυρκαγιά. Ελειπε από το εξοχικό της οικογένειας καθώς εργαζόταν στην Αθήνα.

Τα αμείλικτα ερωτήματα

Η πολιτεία θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε όλους τους Έλληνες που σοκαρισμένοι παρακολουθούν, αλλά συμπάσχουν παράλληλα και στέκονται με ιδιαίτερη συγκίνηση αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους τους στην Ανατολική Αττική.

Η δύναμη και ο στόλος των πυροσβεστικών Canadair, πόσος είναι και πόσα από αυτά τα αεροσκάφη είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα;

Η δύναμη των Πυροσβεστικών Οχημάτων, πόση είναι και πόσα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα, καθώς η εικόνα που υπάρχει για την λειτουργικότητά τους είναι θολή, λόγω τόσο των βλαβών όσο και για εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει ανανέωσή τους.  

Ποιες ενέργειες έγιναν από πλευράς Υπουργείου ΠΡΟΠΟ αλλά και της Ηγεσίας του ΠΣ για αύξηση διαθεσιμότητας εν όψει της πυροσβεστικής περιόδου;  

Πότε δόθηκε από την Υπεύθυνη Περιφέρεια διαταγή εκκένωσης της περιοχής;

Γιατί ο δήμαρχος Ραφήνας καταγγέλλει ότι ο ίδιος δεν έλαβε ποτέ μια τέτοια εντολή;  

Υπήρχε σχέδιο εκκενώσεως κατοίκων στην Περιφέρεια και στον Δήμο;

Ποια ήταν η εκτίμηση του κινδύνου και της απειλής που έκανε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας;  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...