Ρωσία

Σιβηρικός χειμώνας στις ελληνορωσικές σχέσεις: Σήμερα η απάντηση της Μόσχας στην αντιρωσική στροφή Κοτζιά - Ανησυχία για τουρισμό, οπλικά συστήματα...

Σιβηρικός χειμώνας έχει ξεσπάσει στις ελληνορωσικές σχέσεις και δυστυχώς δεν φαίνεται αχτίδα αισιοδοξίας στο κοντινό μέλλον. Σήμερα, αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες θα λάβει χώρα η ανακοίνωση-απάντηση της Μόσχας στις κινήσεις του Ν.Κοτζιά και στις απελάσεις των δύο Ρώσων διπλωματών.

Συνεπώς, νέος γύρος έντασης αναμένεται να ξεσπάσει σήμερα, εν αναμονή των ανακοινώσεων της Μόσχας για την «απάντηση»  στην απόφαση της Ελλάδας να απελάσει δύο Ρώσους διπλωμάτες και να απαγορεύσει την είσοδο σε άλλους δύο.

Οι χθεσινές εκατέρωθεν ανακοινώσεις είναι ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται ανάμεσα στις δύο χώρες. Καμία διπλωματική αποκλιμάκωση, η ελληνική Κυβέρνηση και ο Ν.Κοτζιάς επέλεξαν στρατηγική κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία.

Η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών "τα είπε όλα. Απαντώντας σε μια διαδικαστικού τύπου τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού, προέβη σε ευθεία επίθεση κατηγορώντας τη Μόσχα για απριόρι πλήρη γνώση των πράξεων.

Ουσιαστικά, ότι και να αναφέρει η σημερινή ανακοίνωση της Ρωσίας, είναι φανερό πως τα κτυπήματα κατά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι αρκετά και τα οποία δεν θα δημοσιποιηθούν.

Για παράδειγμα, η Μόσχα δεν χρειάζεται να βγάλει ταξιδιωτική οδηγία για τους χιλιάδες Ρώσους τουρίστες. Εχει την δυνατότητα να τους κατευθύνει εκεί που θέλει αυτή, εντελώς αθόρυβα. Συνεπώς, ο τουρισμός θα δεχτεί πλήγμα.

Το πιο βασικό είναι το εξής, το οποίο και γνωρίζει και έχει κατανοήσει πλήρως η Μόσχα και οι σχεδιαστές πολιτικής.

Δεν πρόκειται να υπάρξει ανάκαμψη των ελληνορωσικών σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σύγκρουση και ο πόλεμος με την Μόσχα θα συνεχιστεί μέχρι το δημοψήφισμα - και την τελική υπογραφή της συμφωνίας  αν γίνει- στα Σκόπια.

Από την Συμφωνία των Πρεσπών κρίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η επιβίωση της κυβέρνησης αλλά και η υστεροφημία των συντελεστών της, συνεπώς Κοτζιάς-Τσίπρας αλλά και Καμμένος αντιδρούν με οξύ τρόπο. Μόνο σωσίβιο οι ΗΠΑ και οι εγγυήσεις που έχουν πάρει-αν πήραν- για την αντιρωσική στροφή.

Πάντως, η σύγκρουση με την Μόσχα, διαλύει οριστικά τον μύθο περί πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, η χώρα μας δεν αποτελεί πλέον το δίαυλο επικοινωνίας της Ε.Ε. με τη Ρωσία, και την κατατάσσει στο αντιρωσικό στρατόπεδο της Ε.Ε.

Ανησυχία επικρατεί για την στάση της Μόσχας από δω και στο εξής στο Κυπριακό, στα οπλικά συστήματα ενώ δυσοίωνες είναι οι αναλύσεις για την ρωσο-τουρκική προσέγγιση σε στρατηγικό και αμυντικό τομέα. S-400, επιδιώξεις Αγκυρας σε Αιγαίο κτλ...

Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι χτες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, διέψευσε το τηλεφώνημα του Σ.Λαβρόφ στον Ν.Κοτζιά κάτι που δεν είχε κάνει το ελληνικό ΥΠΕΞστη διάρκεια του οποίου, σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα, διατυπώθηκαν απειλές με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τα πράγματα πάντως ξεκαθάρισαν μετά και την εμπλοκή και των Ηνωμένων Πολιτειών και τη δήλωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για στήριξη της Ελλάδας στο ζήτημα και τις δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου πως «οι ΗΠΑ στηρίζουν πλήρως την Ελλάδα στο δικαίωμα της να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή».

Σύμφωνα με πηγή στη Μόσχα, η ρωσική κυβέρνηση είναι σφόδρα ενοχλημένη από την πλήρη ταύτιση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την επικείμενη ανανέωση και αναβάθμιση της συμφωνίας για τη Σούδα, την εγκατάσταση βάσης αμερικανικών drones στη Λάρισα και τον αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο που απολαμβάνουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα μέσω του «υπερδραστήριου» πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.

Είναι σαφές ότι τον τελευταίο λόγο στην ελληνορωσική κρίση θα τον έχει η ρωσική πλευρά καθώς είναι τόσο κρίσιμο για την ρωσική πολιτική το θέμα των Σκοπίων οπότε δεν πρόκειται να υποχωρήσει και μέχρι την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων υπάρχει πολύς χρόνος...

Σημειώνεται ότι μόλις έγινα γνωστή η απέλαση των Ρώσων διπλωματών ο Αντρέι Κλίμοφ, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας, δήλωσε στο RIA Novosti πως η και Ρωσία θα απελάσει δύο Έλληνες ειδάλλως η Μόσχα «δεν θα μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια των υπαλλήλων της».

Ακόμη πρόσθεσε πως η Ρωσία ποτέ δεν θεώρησε σύμμαχο και εταίρο την Ελλάδα στην Ευρώπη, καθώς όπως είπε «η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ κι αυτό από μόνο του είναι αρκετό».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ