Ελληνοτουρκικά

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στις Βρυξέλλες - Σύντομος διάλογος Καμμένου-Τσαβούσογλου - Τα θέματα που απασχολούν το ΝΑΤΟ και «πιέζουν» τον Σουλτάνο

Άρχισε γύρω στις 17.20 ώρα Ελλάδας η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με καθυστέρηση σε σχέση με την προγραμματισμένη ώρα, λόγω άλλων υποχρεώσεων, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

https://www.dailymotion.com/video/x6ofo62

Τετ-α-τετ Καμμένου-Τσαβούσογλου

Απρόσμενη συνάντηση σε ψυχρό κλίμα για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Έλληνα ΥΠΕΘΑ στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Στο σύντομο τετ α τετ που έγινε ανάμεσα στους δυο άνδρες και με το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών να παραμένει άλυτο, ο Πάνος Καμμένος δεν ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις στον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Και αυτό λίγο πριν την συνάντηση που θα έχουν ο Αλέξη Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πάνος Καμμένος, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Alpha στις Βρυξέλλες, έθεσε ευθέως το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο διάλογος που έγινε ανάμεσα στους δυο άνδρες είναι χαρακτηριστικός:

Μεβλούτ Τσαβούσογλου:«Γεια σου Πάνο. Τι κάνεις; Εσένα σε συμπαθώ, μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας»
Πάνος Καμμένος: «Στο χέρι σου είναι. Όσο κρατάτε τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς επιλέγετε εσείς τον άλλο δρόμο»

Ο Ερντογάν δέχεται έντονες πιέσεις από το ΝΑΤΟ

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ μοιάζει για τον Ερντογάν σαν ένα πικρό ποτήρι που θα αναγκαστεί να το πιει μέχρι την τελευταία σταγόνα. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει τη δυσφορία των συμμάχων του για πολλά θέματα, σύμφωνα με το hellasjournal.com.

Οι κινήσεις του και οι αποφάσεις του δείχνουν ότι  μπορεί να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του πρακτικές και στρατηγικές της συμμαχίας και να διαμορφώνει μια δική του προσωπική ατζέντα χωρίς συνέπειες και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να το δεχτούν οι σύμμαχοι .

Τις δύσκολες ώρες που περνά ο Σουλτάνος στις Βρυξέλλες επεσήμανε σε ανάρτηση του στο twitter ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκουρτ σχολιάζοντας το ύφος και τη γλώσσα του σώματος του Ερντογάν κατά την άφιξή του τη δεύτερη μέρα της συνόδου. “Κατά την άφιξή του για την 2η ημέρα των συνεδριάσεων στην έδρα @NATO, ο πρόεδρος της Τουρκίας # Ερντογάν δεν φαίνεται χαρούμενος. Τι δίνει #NATOSummit”, αναφέρει:

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1017324004405899266

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο Ερντογαν και ο υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου  δέχονται μεγάλες πιέσεις να αναθεωρήσουν τις τακτικές τους και να ακολουθήσουν την γραμμή της συμμαχίας σε βασικά θέματα.

Οι προμήθεια των πυραύλων S-400 από τη Ρωσία είναι σίγουρα ένα από τα θέματα- αγκάθια  ενώ η πολιτική της Άγκυρας  και οι σχέσεις της με το Ιράν δεν βοηθούν τον Τούρκο πρόεδρο που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως το “μαύρο πρόβατο” της  Συμμαχίας.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί σίγουρα και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτών το οποίο η Ελληνική πλευρά έχει θέσει. Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα  στη σύνοδο που χαρακτήρισε την κράτηση των δύο Ελλήνων  “πληγή” για την συμμαχία και οι ζυμώσεις του σε ξένους ηγέτες κατά τις διμερείς επαφές, αποτελούν σημαντικό μοχλό πίεσης προς την Άγκυρα.

Η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Στην κορυφή της ελληνικής ατζέντας βρίσκεται η πολύμηνη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός φρόντισε ήδη να στείλει το… μήνυμα του στον πρόεδρο της Τουρκίας, κατά την χθεσινή τοποθέτησή του στη Σύνοδο.

«Αποτελεί πληγή για όλο το ΝΑΤΟ το πρωτοφανές γεγονός ότι δύο στρατιώτες ΝΑΤΟικής χώρας βρίσκονται υπό κράτηση από άλλη ΝΑΤΟική χώρα για πάνω από 4 μήνες επειδή πέρασαν εκ παραδρομής, κατά λίγα μέτρα στο έδαφός της και μάλιστα χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας και κάλεσε την Τουρκία «να επουλώσει την πληγή με την άμεση επιστροφή των δύο στρατιωτών».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, λέγοντας πως «αποτελεί μόνιμη πληγή για τη Συμμαχία, το γεγονός ότι η γείτονάς μας επιμένει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην περιοχή και να επιδιώκει την εξαίρεσή του Αιγαίου από επιχειρησιακούς σχεδιασμούς, σε βάρος των συλλογικών μας δυνατοτήτων».

Όσον αφορά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πάτησε ευρωπαϊκό έδαφος για πρώτη φορά μετά τον θρίαμβό του στις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου, αναμένεται να θέσει στον Αλέξη Τσίπρα των ζήτημα των οχτώ Τούρκων αξιωματικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...